

Grilovaný a posléze marinovaný lilek
Suroviny 4 porce
- 1 lilek
- 1 červená chilli paprička
- 2 bobkové listy (nejlépe čerstvé, ale i sušené)
- pár snítek čerstvého oregána nebo zamraženého oregana (raději ne sušené, je příliš aromatické)
- 1 lžíce crema di balsamico + 2 lžíce k podávání
- 200 ml olivového oleje extra virgin
- 50 ml bílého vinného octa
- mořská sůl
Postup přípravy receptu
Lilek nakrájíme podélně na podlouhlé plátky o šířce asi 1 cm. Položíme na mřížku, zasypeme namletou mořskou solí a necháme "vypotit" asi půl hodiny z každé strany. Takto připravený lilek otřeme papírovou utěrkou a dvěma prsty zlehounka potřeme crema di balsamico.
Do hmoždíře vložíme chilli papričku (čerstvou i sušenou), kterou jsme zbavili stopky a jadérek, bobkový list, lžičku hrubozrnné mořské soli, oregano a vše utřeme dohladka.
V grilovací pánvi rozehřeme trochu oleje a opečeme na něm osušené plátky lilku. Ještě horké je naložíme do olejové marinády, kterou připravíme smícháním rozetřeného obsahu hmoždíře, 200 ml panenského olivového oleje, 50 m l octa.
Uložíme do sklenice s uzavíratelným uzávěrem a popěti dnech marinování můžeme podávat, například s teplým, nasucho opečeným toustem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Grilovaný a posléze marinovaný lilek
-
-
Krásné obojí, fotka i recept+
-
nádhera..letos sice lilek zklamal(odr.Český raný),ale mám nachystáno na příští rok,recept se bude hodit,děkuji
-
škoda, že ten recept je tu až teď. V létě jsem nevěděla co s lilkama dělat. Určitě to bude dobrota.
-
Lilek můžu na všechny způsoby
-
To dělám, jen ještě přidávám česnek. Je to náramná dobrota
-
Naďo, díky za odkaz, jsi hodná.
(taky mám zrovna Casa Rinaldi..)
Římanko - je to ta tmavá ozdoba na talíři. -
rimanka: nazdárek, fotku balzamik.krému máš zde u tohoto rcp..ty dvě poslední fotky
http://www.toprecepty.cz/recept/22786-smetanove-gn...
-
to zní a vypadá božsky, ukládám a udělám ... sbíhají se mi sliny už teď po ránu ... akorát nevím, co je to crema di balsamico?