Grilovaný a posléze marinovaný lilek

Suroviny 4 porce

1 lilek
1 červená chilli paprička
2 bobkové listy (nejlépe čerstvé, ale i sušené)
pár snítek čerstvého oregána nebo zamraženého oregana (raději ne sušené, je příliš aromatické)
1 lžíce crema di balsamico + 2 lžíce k podávání
200 ml olivového oleje extra virgin
50 ml bílého vinného octa
mořská sůl

Postup přípravy receptu

  1. Lilek nakrájíme podélně na podlouhlé plátky o šířce asi 1 cm. Položíme na mřížku, zasypeme namletou mořskou solí a necháme "vypotit" asi půl hodiny z každé strany. Takto připravený lilek otřeme papírovou utěrkou a dvěma prsty zlehounka potřeme crema di balsamico.

  2. Do hmoždíře vložíme chilli papričku (čerstvou i sušenou), kterou jsme zbavili stopky a jadérek, bobkový list, lžičku hrubozrnné mořské soli, oregano a vše utřeme dohladka.

  3. V grilovací pánvi rozehřeme trochu oleje a opečeme na něm osušené plátky lilku. Ještě horké je naložíme do olejové marinády, kterou připravíme smícháním rozetřeného obsahu hmoždíře, 200 ml panenského olivového oleje, 50 m l octa.

  4. Uložíme do sklenice s uzavíratelným uzávěrem a popěti dnech marinování můžeme podávat, například s teplým, nasucho opečeným toustem.

Komentáře k receptu Grilovaný a posléze marinovaný lilek

Tématické fráze: marinovaný lilek lilek marinovaný lilek recepty jak nejlépe připravit lilek marinované lilky bily lilek lilek bílý grilovany lilek lilek rcp nakládaný grilovaný lilek lilek rcp rcp lilek nalozeny grilovany lilek grilovany nakladany lilek marinovaný lilek s papri jak nejlépe připravit lilek nakladany lilek lilek recept na tncz recept marinovaný lilek balzamiko zamrazený lilek