Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Už o tomto víkendu 9. a 10. července 2022 se bude v rozlehlém areálu Kláštera Borovany opět konat tradiční Borůvkobraní. Program bude nejen včetně soutěží pojídání knedlíků a chytání borůvek do úst, ale i plný ochutnávek nejrůznějších dobrot, které budou spojovat především borůvky. Na co se těšit?

Borůvkobraní v jihočeských Borovanech

Borůvkobraní je gastronomicko-kulturním festivalem města Borovany, který se vždy koná druhý červencový víkend. Po ošizeném Borůvkobraníčku v roce 2021 se letos v plné síle bude konat tradiční program. Po oba dny bude začínat festival v 10 hodin, a to hned na několika místech: na nádvoří, zámeckém parku, v borůvkové zahradě i ve stodole v podzámčí. Proběhne řemeslný jarmark, ukázky výroby rukodělných výrobků a za dobrého počasí i kulturní program. Hlavní bude ale spojení s jídlem. Na co se těšit jsme se zeptali přímo Kláry Němcové, referentky kultury města Borovany. Tady jsou její tipy, co by vám letos nemělo ujít: 

  1. Tradiční soutěž jedlíků
    Ta se koná vždy v neděli v areálu nádvoří Základní školy Borovany. Pokud se budete chtít zúčastnit, registrace probíhá v 11:30 hodin, ale je třeba se předem přihlásit s ohledem na omezenou kapacitu. Jako startovné si můžete vybrat dvě varianty: 150 Kč nebo 3 l borůvek. Musí vám být nad 15 let. A co se bude jíst? Pojídají se kynuté knedlíky polévané borůvkovým žahourem (omáčka) a posypané cukrem. Knedlíky se nezapíjejí a soutěž je omezena na 30 minut.
  2. Mistrovství světa v chytání borůvek do úst 
    Druhou tradiční soutěží je 11. ročník mistrovství světa v chytání borůvek do úst jednotlivců a dvoučlenných družstev (házeč a chytač). Akce proběhne v neděli 10. 7. 2022 na stánku České pohádkové akademie u hlavního podia v kategoriích kluci a holky od 5 do 105 let. Pokud budete mít vlastní borůvky, neplatíte startovné, jinak 10 Kč. Soutěžit se bude konat od 10 hodin. A jaké jsou dodsavadní rekordy? Rekord v jednotlivcích je z roku 2017 a drží ho Iveta Růžičková, který chytila do úst 38 borůvek za 60 vteřin. Ve dvojicích drží rekord z roku 2018 Jan Tošer - Adam Odvárka, České Budějovice: zvládli 34 borůvek za 60 vteřin.
  3. Dokonalé borůvkové koláče
    Pochopitelně. Co jiného na takové akci ochutnat, než precizní domácí kynuté tradiční borůvkové koláče od spolku borovanských žen Bo-žen. Pečou je s drobenkou, jiné jsou zase s kysanou smetanou a mandlemi. Rozhodně si tuhle delikatesu nenechte ujít! 
  4. Kynuté knedlíky s borůvkovým žahourem
    Místní babičky a tetičky zásobují celé Borůvkobraní nadýchanými kynutými knedlíky s borůvkovým žahourem. Žahour je něco jako kaše nebo spíš omáčka, typická pro jihočeský kraj. Na knedlíky je to značka ideál. 
  5. Borůvkové víno
    U stánku Středoevropských Vinných Sklepů budete mít možnost koupit a ochutnat Borovanské borůvkové – sladké červené víno s přídavkem borůvkového extraktu. Tento vinný nápoj na způsob portského je kombinací Cabernetu Sauvignon a přírodního extraktu z borůvek, natrhaných v borových lesích v okolí Borovan. Ovocné aroma tvoří podtóny červeného sadového ovoce jako jsou třešně, višně, červený rybíz a maliny. Víno bylo nedávno oceněno v soutěži "CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY" jako nejlepší alkoholický nápoj na jihu Čech. 
  6. Stánek Josefa Nemravy z MasterChef Česko 
    Účastník soutěže Masterchef Česko, Josef Nemrava, bude na stánku i se svou kamarádkou ze soutěže Viktorií Hrazdílkovou nabízet smažené vdolky s borůvkovým žahourem. Nepropásněte možnost dozvědět se nějaké zajímavé kulinární tipy od tohoto úspěšného influencera. 
  7. Borůvkové chilli omáčky 
    Máte-li rádi spíše ostřejší chutě, pak určitě zamiřte ke stánku, kde se budou prodávat borůvkové chilli omáčky a chutney od firmy Chilli lady.
  8. Borůvkový likér
    Sladký, borůvkami vonící likér z lihovaru Anton Kaapl je vyroben macerací a lisováním lesních borůvek ručně sbíraných v panenské přírodě Novohradských hor. Můžete jej na místě nejen ochutnat, ale také si koupit domů, třeba pro někoho jako dárek. 
  9. Čokoládové pralinky s borůvkovou náplní
    Patříte mezi čokoholiky? Pak nesmíte minout stánek s čokoládovými pralinkami s borůvkovou náplní.
    "Ochutnat na místě můžete i ochutnáte i borůvky zalité čokoládou," říká pro Toprecepty.cz Klára Němcová z Borovan a dodává, že mimo vše výše uvedné budou na Borůvkobraní letos k mání taky přírodní borůvkové, ovocné a bylinkové sirupy, borůvkové raw dorty a zákusky, čerstvě lisované šťávy nejen z borůvek nebo třeba medové produkty.
  10. Zvěřinová klobása, paštiky, sýry i bramboráky 
    Kdo na sladké moc není, taky si přijde na své! K dostání bude třeba klobása z udírny dle utajené receptury, různé paštiky, sýry, bramboráky nebo řízky. "Na Borůvkobraní si budete moc vychutnat nejen tradiční borůvkové koláče, borůvkové knedlíky, marmelády, likéry, pivo, zmrzlinu, limonády a mnoho dalších borůvkových pochutin, ale i dezerty a delikatesy, které jsou připravované podle nejnovějších trendů moderní kuchyně," uzavírá pro Toprecepty.cz Klára Němcová. 

V Borůvkové zahradě si ale také budete moci zakoupit sazenice borůvek. Konat se bude i několik folklorních vystoupení, koncertů nebo zajímavých besed. Připraveny jsou i akce pro děti, třeba Borůvkové kašpařiny nebo Borůvkové tvoření.

Náš tip: Podívejte se do fotogalerie v úvodu článku, na které dobroty se můžete těšit. Laskominy z předchozích ročníků budou jistě parádní návnadou. 

Zdroje informací:
http://www.boruvkobrani.cz
https://www.chutnahezkyjihocesky.cz/ 

Recepty k tomuto článku