Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chce být vzorem pro děti z dětského domova. Chce dokázat, že když na tom budou pilně pracovat, mohou dělat, co chtějí. „Mít tu zástěru je rozjetej vlak k mému snu,“ prozradil Milan Deméter, který vyrůstal v dětském domově. Jeho pouť Masterchefem Česko skončila v 10. díle při druhém vyřazování, ale svou šanci, pro kterou si do soutěže přišel, nakonec dostal.

Příležitost změnit život

Téměř celý svůj život prožil Milan Deméter v dětském domově, stejně jako jeho deset sourozenců. Život se s ním moc nemazlil, ale je to bojovník a chce lepší život i pro ostatní. Chce děti z dětských domovů motivovat, aby si šly za svými sny. „Spousta dětí má koníček, kterému se tolik nevěnují, protože je něco odrazuje,“ řekl ve svém medailonku. On sám chce být dobrý kuchař. Tím se vyučil, pracuje jako pomocná síla ve školní jídelně. Jeho snem je však mít domeček s restaurací, kde by učil děti vařit.

Jeho pouť soutěží připomínala horskou dráhu. Do TOP 30 postoupil, protože připravil famózní kachní prsa na rómský způsob s lokší a fenyklovým salátem. Ale bez chybičky to nebylo. „Já mám v hlavě dilema. Kachna je dobrá, ale zbytek vypadá jako byste to zahodil. Je vidět, že jste bojovník a líbí se mi vaše filozofie. Možná, že tohle je právě ta soutěž, která by vás měla posunout dál. Za mě ano," řekl nadějnému mladíkovi Přemek Forejt. "Pokud má člověk v životě něco dokázat, tak mu musí stát někdo za zády a podporovat ho. Já jsem s kachnou spokojený," doplnil ho Radek Kašpárek. Z postupu mezi nejlepších 30 měl Milan radost. „Pořád tomu nemůžu uvěřit. Teď se mi bude měnit život,“ řekl nadšeně po verdiktu poroty.

Životní šance

Technologickou výzvu na krájení mrkve na nudličky Jullienne a pažitky najemno zvládl. Bylo znát, že krájení zeleniny si v práci užije víc než dost. Do TOP 16 ho vystřelil plátek ze svíčkové, houbové ragú a opékané brambory. Milan byl nadšený, ale uvědomoval si, že oproti ostatním soutěžícím má trochu nevýhodu, že nezná všechny moderní suroviny a přístroje gastronomie. Uvědomoval si, že teď musí zabojovat.

Pád na zem

Pak však přišel souboj o imunitu a tam Milan shořel jako papír. Kdyby se v tomto díle vyřazovalo, letěl by ven jako namydlený blesk. V časovém limitu 75 minut totiž nestihl jídlo naservírovat a měl kolem sebe nehorázný nepořádek. Putoval na balkón, kam však tentokrát chodili ti vyřazení z boje o odznak imunity. Radek Kašpárek dokonce pochyboval, zda neudělal chybu, když jeho postup do TOP 16 posvětil. 

Kolísavý výkon

V dalším díle Milan opět zaválel a dokázal, že ho dál neposlal jen soucit poroty s jeho těžkým osudem. Soutěžící měli k dispozici suroviny, které se k sobě zdánlivě nehodily – jehněčí a káva, máta a hořčice, mrkev a maliny, bazalka a arašídové máslo nebo patizon a borůvky. Milan byl jako vyměněný. Nezabýval se zbytečnostmi, udržoval při vaření pořádek a jídlo stihl v časovém limitu. Porotcům naservíroval tři chutné patizonové krokety v lahodné borůvkové omáčce.

V následujícím kole byla na řadě první týmová výzva. Soutěžící se rozdělili do tří týmů, šéfovali jim autoři tří nejhorších jídel z minulé výzvy - Ado, Aco a Martina.  Za úkol měli připravit občerstvení pro 25 fotbalistů. Když měl jeden soutěžící dostat červenou kartu, tedy nepomáhat u vaření a vrátit se až na servírování, vzal to Milan dobrovolně na sebe. Ne, že by týmu nebyl nic platný, ale ostatní věděli, co mají dělat, a tak se jim tam nechtěl příliš motat. Jeho tým však nevyhrál, a tak ho čekalo další den vaření.

Poslední výzva

Na začátku 10. dílu měli soutěžící poznat sladkovodní ryby. Tři, kteří poznali nejvíc ryb, putovali na balkón k týmu, který vyhrál týmovou výzvu, a nemuseli vařit. Přesto byli porotci šokováni, jak málo ryb soutěžící poznali. Milanovi bylo jasné, že jde do tuhého. "Z domova znám jen kapra, toho jsme měli alespoň o Vánocích, ale ostatní ryby neznám." Následující souboj měl příležitost dost ovlivnit Aco, kapitán vítězného týmu. Byl to on, kdo soutěžícím přidělil jednotlivé druhy ryb. A k Milanovi byl shovívavý a přidělil mu kapra, tedy jedinou rybu, kterou Milan z 10 představených poznal.

Úkolem soutěžících pak bylo připravit z přidělené ryby tři jídla - studený předkrm, teplý předkrm a hlavní jídlo. Aby to bylo zábavnější, tak do hry vstoupil zvoneček. Jakmile na něj některý soutěžících, který měl daných chod uvařený zazvonil, měli ostatní už jen pět minut na to chod dokončit a naservírovat. Soutěžící ale měli také možnost některý z chodů vynechat a soustředit se na ty další. 

Milan trochu zariskoval a na studený předkrm se úplně vykašlal. Jako teplý předkrm chtěl podávat rybí polévku, jenže v limitu ji uvařit nestihl. Porotcům předložil prázdný talíř. Byli opět v šoku a poprvé padlo slovo - konec. Bylo jasné, že hlavní chod musí být pecka. Milan vařil proti Malice, které Aco naopak "zavařil", přidělil ji obřího tolstolobika. Bylo však jasné, že Malika si umí práci lépe zorganizovat a rozvrhnout. Milan po place lítal jako nudle v bandě, z balkónu mu radil nejen Lubina. Do poslední chvíle to vypadalo, že to opět skončí fiaskem. Najednou se ozval zvoneček, který Milana ještě více znervóznil...

Jiskřička naděje

Hlavní jídlo - kapra s glazovanou kořenovou zeleninou a omáčkou z rybího vývaru - naštěstí stihl dokončit. Omáčka vůbec nebyla špatná, zhodnotil to Radek Kašpárek. Chuťově měl hlavní chod lepší než Malika. Vaz mu však zlomily ty předchozí renoncy, pro . Na balkón putovala Malika a Milan musel odevzdat zástěru."Vařit umíte, máte talent, ale je na vás strašně vidět nezkušenost, že potřebujete vedení a naučit se vařit pod stresem. Váš problém je v hlavě," loučil se s ním Radek Kašpárek a udělal nevídaný krok. Milan se mu svou houževnatostí líbil, a tak mu nabídl, aby nastoupil k němu do učení do jeho nové restaurace, která otevře na podzim. Nečekaně dojemný moment v soutěži nenechal soutěžící chladnými. Slzy neskrýval nejen Milan, ale také mnozí ostatní. Šanci, pro kterou si do soutěže MasterChef Česko 2022 Milan přišel, totiž dostal. Jak se s ní popere, to už je jen na něm, my mu určitě budeme držet palce. 

Připomeňte si Milanovu cestu soutěží v naší galerii: 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více