Sbíráte babky? Tak pozor, v určitých případech můžou být nebezpečné! Odborník radí, čeho si všímat, abyste se neotrávili
4. 10. 2022 Životní styl
V průběhu houbařské sezony se objevuje v souvislosti s houbami spousta varování. Možná jste tak už někde zahlédli, že babky nesmíte sušit, neboť se jimi pak můžete otrávit. Předtím, než začnete plašit a vyhazovat nasušené zásoby, přečtete si, co doporučuje odborník.
Nejběžnější česká houba
Hřib žlutomasý známý jako babka, případně také jako máslový hřib, podmáselník, sameťák nebo třeba praskáč patří k oblíbeným českým houbám. Jeho předností je, že je poměrně hojný - když se vám podaří najít nějaké pěkné místečko, máte hned plný košík, neboť obvykle roste ve větších skupinách. Kromě toho se babky vyskytují v listnatých, jehličnatých i smíšených lesích a narazit na ně můžete i v parku nebo na zahradě. Navíc babky rostou téměř po celou hlavní houbařskou sezonu, od května až do listopadu, a snášejí i velké sucho. Pokud tedy zrovna nemáte šťastný den nebo nejsou pro sběr hub vhodné podmínky, pár babek do bramboračky najdete vždy.
Mohlo by vás zajímat
Babku poznáte na dálku
Výhodou také je, že si babku nesplete s žádnou jinou nejedlou houbou. Její světle hnědý nebo našedlý sametový klobouček je nezaměnitelný, dalšími znaky, podle nichž tyto houby poznáte, jsou žlutá dužina, která se po nakrájení zbarví do zelenomodra a úzká žlutá či načervenalá „noha“. Splést si ji můžete jedině s hřibem sametovým, plstnatým nebo osmahlým. Všechny tyto houby jsou ale jedlé.
Mohlo by vás zajímat
Univerzální houba
Babky se dají použít do mnoha pokrmů, stejně jako ostatní hřiby. Hodí se do polévky, pod maso i do omáčky, vzhledem k tomu, že jsou měkké, nejsou příliš vhodné k nakládání do octa. Přesto někteří nadšení houbaři a zastánci pravých hřibů babky považují za podřadné houby a bez uzardění je nechávají v lese, i kdyby z něj měli odejít s prázdným košíkem. Není to tak dávno, co se v souvislosti s babkami objevily informace, že babky jsou nezdravé, po usušení dokonce jedovaté a pokud byste omylem zkonzumovali plesnivou babku, hrozí vám rakovina. Opravdu jsou ale babky tak škodlivé?
Kdy mohou být babky jedovaté?
Tvrzení o jedovatosti je postaveno na tom, že babky často napadá parazitická houba nedohub zlatovýtrusý. Ta sice může parazitovat i na dalších hřibovitých houbách, ale babky jsou zvlášť náchylné, neboť babky jsou hodně měkké a nedohub se v nich lépe množí. Tato plíseň pak v původně jedlých babkách vytváří toxické látky, které se v houbě hromadí a mohou vám způsobit závažné zažívací problémy. Babka se tak podle toho stává jedovatou houbou a po nasušení a smíchání s ostatními houbami se nedohub rozšíří i na ně. Nedohub je prý na všech babkách, zpočátku jen na kloboučku, posléze proniká dovnitř houby.
Jak poznat napadení nedohubem?
Nebojte, sběr babek ale nemusíte hned vzdávat. Napadení nedohubem lze totiž na babkách rozpoznat. „Nedohub se projevuje zprvu bílou, později žloutnoucí vrstvou („plísní“) na povrchu babek. Pokud se tato houba na některé části plodnice objeví, je tato plodnice v každém případě nejedlá a v žádném případě se nedoporučuje ani okrajovat napadené části a zbytek konzumovat. Nedohub totiž produkuje látky, které sice nejsou klasicky jedovaté, ale mohou být pro zdraví člověka nebezpečné,“ říká exkluzivně pro Toprecepty.cz přední český mykolog a ředitel Přírodovědného muzea Moravského zemského muzea RNDr. Vladimír Antonín, CSc.
Babky sbírejte jen mladé
Plesnivou houbu houbař většinou pozná, problém však je v tom, že v raném stadiu napadení nedohubem není na houbě vidět. Ve stadiu, kdy není patrné, je ovšem koncentrace toxinů v houbě jen malá a konzumace těchto hub nepředstavuje žádné riziko. „Je proto třeba se hlavně vyvarovat sběru starých nebo promáčených babek, protože tam se tato houba objevuje velice rychle; někdy seberou houbaři v lese plodnici bez této „plísně“, ale doma už je na jejich povrchu zřetelná. Proto doporučujeme sbírat babky jen mladé a pokud je houbaři chtějí sušit, tak poměrně rychle,“ dodává zkušený mykolog.
Jak vidíte, babek se obávat nemusíte, pokud si pohlídáte, aby byly mladé, malé, tvrdé a v perfektní kondici. Pak jsou do bramboračky výbornou složkou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat