Matjesy z hříbků

Eliza Kuchařka: Eliza

Houby 22 názorů

Suroviny

500 g hříbků
3 cibule
100 ml oleje
2-3 lžíce octa
sůl
3 bobkové listy
1 lžička celého pepře
1 lžička celého nového koření
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné houby nakrájíme na plátky a na 10 minut vložíme do vroucí osolené vody.

  2. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a promneme s dvěmi špetkami soli.

  3. Povařené houby scedíme a ihned promícháme s cibulí. Přidáme koření, 1 lžíci soli a zalijeme olejem a octem.
    Necháme 2-3 dny uležet.

Poznámka

Fotografii pokrmu na talíři přidám po odležení.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 253 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Matjesy z hříbků

  • Ilona Ilona(neregistrovaná)

    Ahoj,chtěla bych se zeptat,do kdy se mají matesy spotřebovat?

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Včera je měl manžel k večeři. Říkal, že jsou moc dobré, ale klidně mohli být ještě o trochu kyselejší. Já jsem dala 2 PL octa, tak příště dám 3.;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Tak u nás dopadlo ochutnávání skvěle, přikládám fotky. Bohužel nevím, jak na první místo umístit fotku hotového pokrmu, jak to prohodit...Takže když se toho třeba ujme některá moderátorka, budu ráda. :-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ja som sa bála spýtať na ten ocot, akosi sa mi do toho hodil...;-)
    +

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Opraveno...;-)
    Papričko, ozvi se, jak chutnalo, já taky napíšu. Dnes večer bude ochutnávačka...:-);-)

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    OK - jdu to tam vrazit. Raději to přidej nahoře do receptu, tady by to mohlo zapadnout.;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Papričko, já jsem dnes ochutnala a musela jsem přidat asi tři špetky soli a dvě lžíce octa. Jinak to - podle původního receptu - bylo poměrně bez chuti. Dochuť to taky, prosím, ať to Tonda nejí mdlé...;-):-D;-)
    Jo a za krásnou fotku opravdu děkuji. :-K

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Tak je mám naložené, přidávám fotku. Manža za pár dní řekne, jaké jsou.;-)

    Odpovědět

  • maris maris

    Markétko, není za co se omlouvat:-), já jsem se asi unáhlila, ale mně to vyznělo, že Eliza usoudila, že co se uvaří v DP, už se nemusí sterilizovat, asi jsem to já špatně pochopila a vy jste myslely jen marmelády.;-):-)

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Maris - já vím, proto je taky nedělám:-8:-8. A naše debata s Elizou asi neměla být pod tímto receptem. Omlouvám se.

    Odpovědět

  • maris maris

    papričko,:-) ale marmeláda a houby je něco úplně jiného, marmelády se většinou už dál nesterilizují,, proto se jen uvaří v DP a nalijí do horkých skleniček, ale houby by se musely v každém případě ještě sterilizovat ve skleničkách.;-)

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    JJ - jen to DP uvaří a ty to naleješ do skleniček (ty já před tím proleju vařící vodou z rychl. konvice). Mrkni na nějakou mojí marmeládu z DP. ;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Papričko, chceš mi říct, že po procesu v DP se už nemusí sterilizovat:-?:-? Tak to bych brala, to jo...;-)

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Zrovna mám doma plno hub a přemýšlím, co z nich manželovi udělám. ;-) :yes::yes:
    ... a s tím zavařováním jsem na tom stejně. Já jsem vloni prvně v životě udělala marmeládu a to díky topkám, když jsem tu zjistila, jak je to v DP jednoduché. Jinak klasickým zavařováním jsem taky nepolíbená :-8:-8 ;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Určitě to jde zavařit, ale - a teď dojde k velkému přiznání - já jsem nikdy nic nezavařovala :-O. Mám k tomu nějak špatný vztah... Moje máma, když jsem byla malá, trávila letní noci všelijakým zavařováním, vyráběním rybízových šťáv, které jsme museli pít celou zimu (často jsme museli nejdřív odstranit takový nechutný zdrclý špunt zhora :-/ ), výrobou domácích kečupů s odpudivou barvou i chutí (většinu tvořily padaná jablka), kyselých okurek, se kterými tak šetřila, až chytly plíseň atd. :-// A ty plísní potažené marmelády, kde údajně stačilo stáhnout povrch a už se vesele mazalo na palačinky...:-((
    Proto to nedělám a ani jsem se to nenaučila. Ani bych na to neměla propriety...
    Takže v tomto směru nejsem povolaná radit...;-)¨
    Tyhle houby, jak píšu zhora, jsou určené ke konzumaci po několikadenním odležení.
    P.S. Táta dodnes vzpomíná, že mu kufr auta neustále cinkal, protože se vozily plné flašky do Prahy a prázdné z Prahy...:-D;-) Skoro neslyšel motor, zejména v zatáčkách...:-D

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: matesy z hub matjesy z hub houbove matjesy houbové matesy domaci matesy houby jako matesy jak zavařit hříbky matesy z hribku domácí matjesy výroba matjesů matesi z hub jak vyrobit matesy recept na matesy z hub jak vyrobit matjesy matejsy z hub matjesy domácí výroba matjesy houby ala matesy houby - matesy houby jako matjesy

Zapomněl/a jsem heslo