

Matjesy z hříbků
Suroviny
- 500 g hříbků
- 3 cibule
- 100 ml oleje
- 2-3 lžíce octa
- sůl
- 3 bobkové listy
- 1 lžička celého pepře
- 1 lžička celého nového koření
Postup přípravy receptu
Očištěné houby nakrájíme na plátky a na 10 minut vložíme do vroucí osolené vody.
Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a promneme s dvěmi špetkami soli.
Povařené houby scedíme a ihned promícháme s cibulí. Přidáme koření, 1 lžíci soli a zalijeme olejem a octem.
Necháme 2-3 dny uležet.
Poznámka od kuchařky
Fotografii pokrmu na talíři přidám po odležení.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Matjesy z hříbků
-
Ahoj,chtěla bych se zeptat,do kdy se mají matesy spotřebovat?
-
Včera je měl manžel k večeři. Říkal, že jsou moc dobré, ale klidně mohli být ještě o trochu kyselejší. Já jsem dala 2 PL octa, tak příště dám 3.
-
Tak u nás dopadlo ochutnávání skvěle, přikládám fotky. Bohužel nevím, jak na první místo umístit fotku hotového pokrmu, jak to prohodit...Takže když se toho třeba ujme některá moderátorka, budu ráda.
-
Ja som sa bála spýtať na ten ocot, akosi sa mi do toho hodil...
+ -
Opraveno...
Papričko, ozvi se, jak chutnalo, já taky napíšu. Dnes večer bude ochutnávačka... -
OK - jdu to tam vrazit. Raději to přidej nahoře do receptu, tady by to mohlo zapadnout.
-
Papričko, já jsem dnes ochutnala a musela jsem přidat asi tři špetky soli a dvě lžíce octa. Jinak to - podle původního receptu - bylo poměrně bez chuti. Dochuť to taky, prosím, ať to Tonda nejí mdlé...
Jo a za krásnou fotku opravdu děkuji. -
Tak je mám naložené, přidávám fotku. Manža za pár dní řekne, jaké jsou.
-
Markétko, není za co se omlouvat
, já jsem se asi unáhlila, ale mně to vyznělo, že Eliza usoudila, že co se uvaří v DP, už se nemusí sterilizovat, asi jsem to já špatně pochopila a vy jste myslely jen marmelády.
-
Maris - já vím, proto je taky nedělám
. A naše debata s Elizou asi neměla být pod tímto receptem. Omlouvám se.
-
papričko,
ale marmeláda a houby je něco úplně jiného, marmelády se většinou už dál nesterilizují,, proto se jen uvaří v DP a nalijí do horkých skleniček, ale houby by se musely v každém případě ještě sterilizovat ve skleničkách.
-
JJ - jen to DP uvaří a ty to naleješ do skleniček (ty já před tím proleju vařící vodou z rychl. konvice). Mrkni na nějakou mojí marmeládu z DP.
-
Papričko, chceš mi říct, že po procesu v DP se už nemusí sterilizovat
Tak to bych brala, to jo...
-
Zrovna mám doma plno hub a přemýšlím, co z nich manželovi udělám.
... a s tím zavařováním jsem na tom stejně. Já jsem vloni prvně v životě udělala marmeládu a to díky topkám, když jsem tu zjistila, jak je to v DP jednoduché. Jinak klasickým zavařováním jsem taky nepolíbená -
Určitě to jde zavařit, ale - a teď dojde k velkému přiznání - já jsem nikdy nic nezavařovala
. Mám k tomu nějak špatný vztah... Moje máma, když jsem byla malá, trávila letní noci všelijakým zavařováním, vyráběním rybízových šťáv, které jsme museli pít celou zimu (často jsme museli nejdřív odstranit takový nechutný zdrclý špunt zhora
), výrobou domácích kečupů s odpudivou barvou i chutí (většinu tvořily padaná jablka), kyselých okurek, se kterými tak šetřila, až chytly plíseň atd.
A ty plísní potažené marmelády, kde údajně stačilo stáhnout povrch a už se vesele mazalo na palačinky...
Proto to nedělám a ani jsem se to nenaučila. Ani bych na to neměla propriety...
Takže v tomto směru nejsem povolaná radit...¨
Tyhle houby, jak píšu zhora, jsou určené ke konzumaci po několikadenním odležení.
P.S. Táta dodnes vzpomíná, že mu kufr auta neustále cinkal, protože se vozily plné flašky do Prahy a prázdné z Prahy...Skoro neslyšel motor, zejména v zatáčkách...