5 skvělých možností, jak využít červenou řepu: Jemná polévka, zdravá pomazánka nebo šťavnaté karbanátky ozvláštní jídelníček
27. 10. 2022 Vaření
Červená řepa je báječnou podzimní potravinou. Nádherně ladí s barevným podzimem, skvěle se kombinuje s dalšími ingrediencemi a je velmi zdravá. Připravte si z ní jídla podle našich tipů.
Pokrmy z červené řepy
Jídla z červené řepy mají jedno společné. Nádherně vypadají. Tady platí pravda, že se jí i očima a vínová barva této vynikající zeleniny je zkrátka božská. Je dobré si řepou stravu zpestřit, ale ani v tomto případě se nemá nic přehánět. Na řepu by si měly dávat pozor osoby s ledvinovými kameny a dalšími problémy s ledvinami. Z cenných látek v této sladké kořenové zelenině najdete třeba antioxidanty, dále vlákninu, folát, důležitý pro zdraví buněk a vitamín B6. Z minerálních látek je to vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, měď a zinek. Z řepy se dá připravit množství různorodých jídel. Využijete ji v syrovém, vařeném, nakládaném, i pečeném stavu.
Mohlo by vás zajímat
Polévka z červené řepy
Typickou polévkou z červené řepy je boršč, jenž je součástí ruské a ukrajinské kuchyně. Jeho základem je vývar, ideálně z morkových kostí a masa. Nechybí v něm červená řepa, součástí bývají brambory a řada další zeleniny jako jsou brambory, zelí, mrkev nebo cibule. Osmažená zelenina se kombinuje s vývarem a masem, kyselí se octem a díky cukru získává kysele-sladký nádech.
Tuto polévku najdete v různých variantách i ve Finsku, Polsku, Pobaltí a dokonce i v Bulharsku. Zajímavé je, že tradičně se v ukrajinské podobě využívala i kvašená řepa. Boršč si můžete připravit podle našeho receptu. Když ale nemáte tuto podobu polévky rádi, můžete zvolit jinou, z celé řady výborných polévek s červenou řepou. Tato zelenina se výborně kombinuje s brambory, rajčaty, skvělou ingrediencí, která hezky ladí, je i slanina. Lahodná polévka je třeba z červené řepy, brambor, pórku, slaniny a vajec.
Pomazánka z červené řepy
Červená řepa je skvělá i syrová. S lučinou vytváří výborný výsledek. Pro výraznou svěží barvu této pomazánky se hodí i na jednohubky a projasní každý sváteční stůl. Na přípravu budete potřebovat 1 malou červenou řepu, 200 g lučiny, 100 g nastrouhaného eidamu, 2 stroužky česneku (množství hlídejte podle chuti), pepř a sůl. Syrovou řepu oloupejte a nastrouhejte, česnek utřete se solí. Přidejte lučinu, eidam a pepř a dobře promíchejte. Výborně chutná na celozrnném pečivu. Na pomazánce si pochutnají i ti, kteří jinak červenou řepu obcházejí obloukem. Pokud si chcete s chutí pohrát, můžete přidat trochu zakysané smetany, dát méně česneku, zato dochutit pár kapkami citronové šťávy. Jako ozdoba se hodí červená cibule nakrájená na tenká kolečka, ale i pažitka, petrželka, nebo třeba rukola.
Kvašená řepa
Z řepy je skvělé také přichystat kvašenou zeleninu. Můžete vyzkoušet třeba populární pickles v kombinaci zelí, řepy, křenu a soli. Vznikne úžasná vitamínová bomba, kterou se vyplatí dávkovat po malém množství po celou chladnou sezónu. Pickles si můžete připravit podle tohoto receptu. Kdo má raději sladkokyselý nádech, může přidat trochu medu a citronu nebo limetky.
Mohlo by vás zajímat
Pečená řepa
Nevýhodou pečené řepy je její delší doba přípravy. Koupit si ale můžete i předvařenou. Pečená řepa je úžasná záležitost, kterou si můžete vychutnat jako přílohu, ale také si z ní připravit vizuálně velmi přitažlivý salát. Vůni dodává tymián a kopr, příjemnou tečkou je balzamikový ocet. Jako posypku můžete využít nasucho opražená dýňová semínka.
Karbanátky z červené řepy
Karbanátky nemusí být vždy masové. Zeleninová podoba je také velmi chutná a jedná se o příjemnou změnu. Řepové karbanátky si můžete přichystat na různé způsoby. Připravují se ze syrové řepy. Mezi výbornou variantu patří zdravá kombinace s luštěninami, v tomto případě s čočkou. Karbanátky jsou velmi pikantní a voňavé, připravit si je můžete podle tohoto receptu.
Zdroje informací:
wikipedia.org
https://www.vitalia.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma guláš. Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby váš guláš byl perfektní
Původní guláš se podobá spíše naší verzi gulášové polévky. Nicméně dobrý "hospodský" guláš si můžeme lehce připravit i doma, když víme, jak na to. … Číst více
Dort pro prezidenta T. G. Masaryka: S vůní mandlí a čokolády podle receptu slavné Marie Janků-Sandtnerové chutná božsky
Prezidentské volby se blíží, tak co si třeba při… Číst více
Hubnutí podle Petry z MasterChefa: Zkušená koučka radí nic si nezakazovat a nestresovat se. A přidává recept na skvělé zelňáky
Soutěž MasterChef Česko 2022 je sice za námi, ale… Číst více
Jak dusit maso nebo zeleninu: Správný postup dušení masa zaručí jeho náležité změknutí a plnou chuť omáčky
Co je dušení Dusit můžeme např. rýži nebo jinou obilovinu, zeleninu, ovoce, houby. Nejčastěji dusíme maso, protože tím dosáhneme intenzivnější vůně,… Číst více
Jak připravit maso na česneku? Přinášíme univerzální návod pro všechny druhy masa
Základem je výběr správného masa. Kdo má raději dietnější drůbeží maso, může použít vykostěné stehno, které hezky vypadá, když se sváže do balíčku. V… Číst více
Prezident Edvard Beneš miloval obyčejná jídla. Třeba kávu s mlékem, nebo tyhle jednoduché sladké nudle s tvarohem
Přemýšleli jste někdy, co se tak jí na Pražském… Číst více
Řízky, zelňačka, věnečky i prázdné stoly: Takhle vypadaly rauty ve volebních štábech Petra Pavla a Andreje Babiše
Česká republika má nového prezidenta a stal se… Číst více
Příběh Petry z MasterChefa: Během soutěže přibrala 10 kg. Bylo to emočním hladem, říká teď, když znova začíná hubnout
Soutěž MasterChef Česko sice skončila, ale… Číst více
Irish stew aneb Guláš šmrncnutý Irskem: Voní česnekem, pivem a slaninou a s čerstvým chlebem chutná božsky
Jaro si dává načas, proto nám ještě mnohdy… Číst více
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více