Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

MasterChef Česko 2022: Sůl nad zlato? Kdepak, v kuchyni se v nouzi dá obejít i bez ní, nahradí ji droždí, česnek i citron
Zdroj: Freepik, freepik

V rodinném díle pořadu MasterChef Česko vařili soutěžící podle oblíbených pohádek a inspirací pro druhou výzvu byla jedna z nejklasičtějších – Sůl nad zlato, ovšem tak trochu naruby. Soutěžící naopak museli dokázat, že bez soli se dá uvařit přímo vynikající jídlo.

Je opravdu sůl nad zlato?

Kdo by neznal slavnou televizní pohádku Byl jednou jeden král vycházející z klasické pohádky Sůl nad zlato? Na jejím konci se král přesvědčil, že bez soli se vařit nedá a být milován jako sůl není úplně k zahození. V současnosti se ale razí tak trochu jiný trend a lékaři a odborníci na výživu doporučují lidem naopak se solí šetřit. Podle výzkumů spotřebuje prý průměrný obyvatel ČR 8 až 17g/den, což je až 3x více, než je doporučovaná denní dávka – tedy 5 g na dospělého člověka. Nadměrný přísun soli, respektive sodíku, však výrazně zatěžuje organizmus a může vyvolat řadu onemocnění. Na prvním místě je to vysoký krevní tlak, dále různá srdečně-cévní onemocnění, otoky, ledvinové kameny i osteoporózu.

Pokud se rozhodnete sůl ve stravě omezit, myslete na to, že na běžné dosolování máte k dispozici asi jen 1 g soli na den. Sodík již spousta potravin obsahuje přirozeně, dále se do spousty potravin dodává prostřednictvím soli a dalších přídatných látek. Až 4 g soli tak člověk přijme právě v potravinách, samozřejmě s ohledem na to, co přesně do svého jídelníčku zařazujeme. Navzdory zjištěním pohádkového krále se bez soli nebo aspoň s minimálním množstvím dá vařit poměrně dobře. A i když v MasterChefovi většina ze soutěžících k zákazu soli přistoupila tak, že uvařila sladké jídlo, sůl se dá i mnoha způsoby nahradit. Jaké jsou tedy možnosti?

Bylinky a koření

Místo soli dáme koření a bude chuti až až…“ citoval pohádkového krále v pořadu Jan Punčochář, a přestože tato varianta se v pohádce úspěchu nedočkala, překvapivě to velmi dobře funguje. Hlavní problém nesoleného jídla je, že má nevýraznou chuť. Tu ale můžete pokrmu dodat právě pomocí koření. Čerstvé zelené bylinky jídlo nejen krásně dochutí a ovoní, ale navíc ho i rozjasní a dodají mu barvu.

V zimním obdobím je těžké na čerstvé bylinky narazit, z hlediska dodání chuti je ale dokáží výborně nahradit i bylinky sušené. Co se týče koření, je lepší používat jednodruhové. Máte-li rádi různé směsi, raději si je namíchejte sami. V kořenicích směsích z obchodu bývá často přidaná sůl a moc si jimi nepomůžete. Z koření nejlépe funguje pepř, mletá paprika (úplně nejlepší je ta uzená s příjemnou kouřovou chutí), zázvor, tymián či rozmarýn. Na ryby se báječně hodí kopr, polévku zase výborně dochutí majoránka či libeček, známý jako maggi bylina.

Česnek a cibule

Výraznější chuť dodají pokrmu také česnek a cibule. Česnek je sám o sobě velmi výrazný, pokud jej přidáte třeba do rajčatové omáčky k těstovinám nebo do polévky, nemusíte ji pak už tolik solit. Pokud vám čerstvý česnek nedělá moc dobře, můžete případně použít i jemnější sušený nebo mimořádně zdravý česnek černý, o kterém jsme psali již dříve.

Stejně tak funguje i cibule. Dejte jí dostatek pod pečené maso nebo do guláše a máte výraznější chuť zajištěnou. Hodně cibule se postará i o zahuštění omáčky a nebudete pak muset přidávat mouku. Ještě intenzívnější chutí vyniká sušená cibule nebo cibulový prášek.

Citronová šťáva a kůra

V některých pokrmech vám pomůže i kyselá chuť citrusů. I ta je hodně výrazná, citronovou šťávou tak můžete snadno nahradit i sůl. Pro zdůraznění citrusového aroma je dobré k šťávě přidat navíc kůru. Výborně to funguje třeba v případě ryb, salátu nebo vařené či dušené zeleniny. Jako nositele kyselé chuti lze případně využít na dochucení i jogurt.

Balzamikový ocet

Pro svou výraznou trpkou chuť s nádechem sladkosti je rovněž vynikajícím dochucovadlem. Jeho předností je, že zvýrazňuje přirozené chutě potravin a soli pak můžete ubrat. Hodí se na saláty, pečenou zeleninu ale třeba i do marinád na ryby.

Kořenová zelenina

Polévkám nebo různých dušeným směsím prospěje také základ z kořenové zeleniny. I ta je hodně aromatická, pokud ji navíc doplníte cibulí a česnekem, ani vám nebude vadit, když v pokrmu uberete soli.

Lahůdkové sušené droždí

Toto neaktivní droždí je nositelem chutě umami, která se vyznačuje tím, že dokáže zvýraznit všechny chutě v pokrmu. Dochucovadlo je oblíbené mezi vegetariány nebo vegany jako náhražka parmazánu, který svou chutí trochu připomíná. Navíc má příjemné oříškové aroma a lehce sladkoslanou chuť. Oceníte jej v polévkách i pomazánkách. Sůl sice obsahuje, ale stále je lepší použít lahůdkové droždí než samotnou sůl.

Sójová či rybí omáčka, ančovičky

Pokud jste v situaci, že sůl úplně omezit nepotřebujete, jen vám zrovna doma došla, stačí se podívat do spíže. Sůl nahradí třeba sójová či rybí omáčka. Do salátových zálivek nebo rajčatových omáček na těstoviny můžete přidat také ančovičky naložené v oleji. Tyto malé rybičky jsou opravdu hodně slané, navíc jsou také zdrojem umami. Pokrm hlavně dosolí, rybí chuť však v něm již patrná není.

Zdroje informací:
Méně-solit.cz
Szu.cz
Stobklub.cz

Recepty k tomuto článku