Jak podle cukráře Josefa Maršálka dovést k dokonalosti laskonky a makronky? Fígl je v přípravě italského a švýcarského sněhu
23. 4. 2023 Ostatní
Další díl pořadu Buchty po ránu nabídl skvělé recepty na cukrářské skvosty, ale také dva tipy na speciální druhy bílkového sněhu. Josef Maršálek divákům představil, jak vytvořit švýcarský a italský sníh, jenž se skvěle hodí do zákusků, které jsou hitem v každé cukrárně.
Dvoufázový švýcarský sníh
Pro lahodnou laskonku doporučuje oblíbený cukrář takzvaný švýcarský sníh, přestože sám uznává, že historicky se tyto sladkosti vyráběly se sněhem italským. Tentokrát ovšem Maršálek zvolil ten, jehož příprava se musí rozdělit na dvě fáze. Na švýcarský sníh, který budeme potřebovat na domácí laskonky si podle receptu připravíme následující suroviny:
- 100 g bílků
- 35 g vody
- 180 g cukru krupice
- 1 g soli
Nejprve si nachystejte bílky s cukrem krupicí a solí. „Musí zůstat balance chuti a sůl je důležitá i kvůli šlehání,“ vysvětluje cukrář. „Zamíchejte a nad parou nebo ve vodní lázni nahřejte, ideálně na 60 °C. Pozor, musíte míchat, abyste neměli sladká smažená vajíčka,“ dodává. Nádobu se sněhem vyndejte z vodní lázně a vyzkoušejte, zda máte hotovo. „Lehce naberte sníh mezi dva prsty a promněte. Nesmíte cítit jediný krystal cukru,“ upozorňuje Maršálek. Následně se pusťte do šlehání na nejrychlejší stupeň. Ve fázi, kdy je sníh hotový, ale ne úplně tuhý, přidávejte vodu a došlehejte dopevna, zhruba 15-20 sekund. Vodu populární cukrář přidává ze dvou důvodů. Působí jako kypřidlo, které laskonky krásně nadzvedne, ale také rozpouští cukr, který je obsažen i v bílku.
Mohlo by vás zajímat
Cukrový rozvar v italském sněhu
Druhým typem sněhu, který Josef Maršálek využívá, je italský. Jeho příprava je trochu komplikovanější, protože je důležité zkoordinovat všechny činnosti, které budete muset zvládnout. Nejprve si připravte tyto suroviny:
- 55 g bílků
- 150 g cukr krupice
- 50 g vody
Cukr s vodou svařte na 118 °C, přitom si vyšlehejte sníh ze zhruba poloviny bílku. Když máte hotovo, můžete do sněhu přidat potravinářskou barvu, která dá domácí makronce požadovaný odstín. „Pokud zvolíte barvu v prášku, ne v tubě, přidávejte ji do bílku ještě před šleháním sněhu,“ radí Maršálek.
Nyní si zapněte mixér na střední chod a do obarvené směsi tenkým pramenem přidávejte stále teplý cukrový rozvar. „Když je sníh hotov, nesmí být příliš tuhý. Měl by být ve fázi, kdy dělá stuhu,“ vysvětluje cukrář s tím, že celá magie makronky spočívá v náplni, ta je totiž nositelem chuti.
Náš tip: Dbejte na to, abyste při tvorbě italského sněhu dobře spočítali, kolik času budete potřebovat na výrobu rozvaru. Je totiž důležité, aby byl připraven ve stejnou chvíli jako sníh. Teploty komponentů totiž hrají velkou roli.
Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka. Druhá řada odstartovala 4. února 2024, hned v prvním díle byl představen recept na lahodné linecké řezy.
První díl třetí řady měl premiéru 2. 2. 2025 a Josef Maršálek v něm ukázal, jak připravit luxusní trhanec.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více