Salát pak choi skvěle ladí se zázvorem, česnekem i sójovou omáčkou. Předem marinovaný se hodí i na grilovačku
21. 5. 2023 Vaření
Pak choi, bok choy nebo také brukev čínská...tento druh čínského zelí, kterému nikdo neřekne jinak než salát, už můžeme běžně sehnat na pultech supermarketů a obohatit tak jídelníček o nové chutě. Pak choi je na rozdíl od většiny salátů vhodný i pro teplou kuchyni a má tak široké spektrum využití. Jak jej nejlépe připravit a jak vlastně chutná?
Pak choi k nám dorazil z daleké Číny
Jak už název této exotické zeleniny z čeledi brukvovitých napovídá, její původ najdeme ve východní Asii, kde je hojně využívaná do nejrůznějších směsí i salátů. Prapůvod pak choi najdeme v Číně, ale ve velkém se pěstuje běžně také v Japonsku, Vietnamu, Koreji a například i v USA. Tomuto druhu čínského zelí, pro jeho vzhled i chuť běžně přezdívanému jako salát, se daří i v našich podmínkách.
Mohlo by vás zajímat
Jak chutná salát pak choi a s čím ho kombinovat?
Chuť pak choi by se dala přirovnat ke špenátu, zelí, hlávkovému salátu i kapustě, přesněji ke směsici všech těchto chutí více či méně příbuzných druhů. Fantastická je na něm však nejen chuť, ale i křupavost, kterou si zachovává i po tepelné úpravě.
V syrovém stavu se dá připravit jako tradiční zelný nebo okurkový salát s octovou zálivkou, přidat nadrobno nakrájený do zeleninového salátu nebo rozmixovat do smoothie. Bez tepelné úpravy v salátu pak choi naleznete bohatý zdroj vitamínů A, C, K a vitamínů skupiny B. Výborně se k němu hodí kopr, citron, sezamový olej i různé druhy ořechů a semínek. Tepelně upravený pak choi je však podle našeho názoru ještě lepší zážitek.
Mohlo by vás zajímat
Pak choi má v teplé kuchyni pestré využití
Salát pak choi je skvělý ve směsích připravovaných na asijský způsob s rýží, nudlemi, masem i další zeleninou. Tyto pokrmy se zpravidla zprudka opékají, při čemž si pak choi zachová svou pověstnou křupavost. Skvěle nejen v těchto jídlech ladí v kombinaci se zázvorem, chilli, česnekem, limetkou nebo kvalitní sójovou omáčkou. Přidává se také do asijských polévek, a to až ke konci vaření, aby nepřišel o většinu prospěšných látek a samozřejmě se nerozvařil.
Mohlo by vás zajímat
Salát pak choi na másle jako příloha
Super rychlá, super jednoduchá a super zdravá příloha může být příjemnou změnou v kombinaci s jakýmkoli druhem masa v libovolné úpravě. Máslo vytvoří na povrchu křupavého pak choi jemnou glazuru, sójová omáčka dodá slanost a společně s česnekem a chilli i skvělou chuť.
Na 2 větší saláty pak choi si připravte 50 g másla, 1 lžičku oleje (chcete-li být styloví, tak sezamového), 2 stroužky česneku, 1 lžíci tmavé sójové omáčky, špetku soli a špetku chilli. Jak na to?
Pak choi překrojte podélně napůl a odkrojte pouze nejtvrdší konce tak, aby se salát nerozpadl. Pánev rozehřejte na vyšší teplotu a na troše oleje nechte rozpustit polovinu másla. Na něm zprudka opečte pak choi otočený řeznou stranou dolů. Po asi 4 minutách salát otočte, přidejte prolisovaný česnek, chilli, asi 1 minutu opékejte a zakápněte sójovou omáčkou. Na poslední minutu přidejte do pánve studené máslo a jakmile se rozpustí, pak choi v něm z obou stran obalte. Zelené listy během tepelné úpravy zvadnou, dužina však musí zůstat pevná a křupavá.
Pečený, grilovaný i vařený na páře
Až se příště budete chystat na pečení či grilování oblíbené zeleniny, přidejte do nákupního košíku i pár kousků pak choi. Překrojené podélně napůl je naložte na hodinu do marinády ze sezamového oleje, sójové omáčky, česneku a špetky třtinového cukru a k zelenině přidejte na samý závěr pečení či grilování. V troubě na 200 °C stačí salátu asi 8 minut, na grilu podle teploty asi 5-6 minut. Třtinový cukr se společně se sójovou omáčkou postará o výbornou zkaramelizovanou krustu.
Chcete-li podávat tepelně upravený pak choi dětem a zachovat v něm maximum zdraví prospěšných látek, připravte jej pár minut na páře a nadrobno nakrájený přidejte do rozmačkaných brambor, kořenové zeleniny nebo smoothie.
Zdroje informací:
SlowTheCookDown.com: Buttered Pak Choi
MedicalNewsToday.com: The health benefits of bok choy
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Za úspěch McDonaldu může syn českých emigrantů. Opravdu je hamburger tak nezdravý?
McDonald's dnes patří k neznámějším franšízovým… Číst více
Den rychlého občerstvení
Ve světě má fast food dlouhou tradici, Češi se prvního stravovacího zařízení tohoto typu dočkali v roce 1992. Jednalo se McDonald’s, který svou první… Číst více
Nakoukněte do nejluxusnějšího fastfoodu na světě. McDonald’s v Římě bojoval proti odpůrcům, dnes je turistickou atrakcí
Přestože je pro některé lidi stravování ve… Číst více
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Také milujete žloutkové věnečky, španělskou pochoutku churros nebo řezy zvané mraky? Jsou vyrobené z tzv. odpalovaného těsta, z kterého mají některé… Číst více
Soft drinks
Soft drinks neboli „liquid candy“ (tekuté sladkosti) jsou nealkoholické nápoje s velkým obsahem jednoduchých cukrů nebo umělých sladidel. Mohou… Číst více
Deset odpovědí na nejčastější otázky k odpalovanému těstu. Jak dlouho se odpaluje a jak jej zachránit?
Pokusíme se odpovědět na nejčastější dotazy ohledně odpalovaného těsta. S jakými nástrahami se můžete při jeho přípravě potýkat a co z něj můžete… Číst více
Den nezdravých jídel
Nezdravých jídlech jsou plné fast foody, i v naší databázi najdete plno nezdravých receptů. Protože často platí jednoduchá rovnice, co je nezdravé,… Číst více
Jak upéct nadýchané rohlíky? Stačí nám několik základních surovin, které máme vždy po ruce
Není nad křupavý upečený rohlík nebo chléb přímo z naší trouby. Příprava těsta je velmi jednoduchá a hotová za pár minut. Základem pro kynuté těsto… Číst více
20 receptů na rychlá jídla, která jsou chutná, jednoduchá a zároveň levná
Když potřebujeme nakrmit rodinu a času je málo, volíme k přípravě jídla suroviny, které máme stále po ruce nebo takové, jejichž vaření či pečení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více