Konfitovaný česnek používají v luxusních restauracích: Podle našeho podrobného návodu není problém si ho připravit doma
23. 5. 2023 Domácnost
Konfitování je prastará metoda konzervace, díky které docílíme nejen delší trvanlivosti, ale také jemné a bohaté chuti nejen masa. Konfitovat se dá i zelenina nebo ovoce a v případě česneku získáte přísadu do mnoha pokrmů od pomazánek až po luxusní polévky a omáčky.
Francouzi vždy věděli, co je dobré
Mohlo by se zdát, že pojem konfitování se ve světě vyšší gastronomie používá posledních pár let. Ve skutečnosti jde o prastarou metodu, která má své kořeny v tradiční francouzské kuchyni stejně jako mnoho dalších kulinářských objevů využívaných nejen předními šéfkuchaři po celém světě.
Termín confit pochází ze starofrancouzského slova confire, což by se dalo v tomto kontextu přeložit jako zachovat nebo naložit. Konfitování se v dobách kdy ještě neexistovaly lednice využívalo jako způsob dlouhodobého uchování masa, především husího nebo kachního, jejich pomalým vařením a uchováním ve vlastním tuku nebo oleji. Tuk, ve kterém je maso naloženo, zabrání přístupu vzduchu a také bakterií, které se zde nemohou množit.
Mohlo by vás zajímat
Konfitované maso bylo a je dodnes považováno za delikatesu pro svou jemnou a bohatou chuť, šťavnatost i konzistenci. V současné době se však tato metoda neomezuje pouze na maso, ale používá se také pro konzervování a zvýraznění chuti různých druhů zeleniny a dokonce i citrusových plodů.
Kupříkladu konfitování česneku je skvělý způsob, jak nejen obohatit pokrmy o skvělou chuť, ale také zmírnit obtíže, které u některých osob konzumace čerstvého česneku může vyvolat.
Konfitování česneku
Konfitování v olivovém oleji sice zabere nějaký čas, výsledek ovšem bude vynikající a česnek upravený tímto způsobem lze také déle uchovávat v lednici nebo spíži. Jak na to?
Stroužky česneku oloupejte, ale ponechte jim poslední tenkou vrstvu slupky. V kastrolku stroužky zalijte olivovým olejem a zahřejte pod bod varu (na 75-80 °C). Kastrolek vložte do trouby vyhřáté na 80 °C na 1 hodinu. Zahřívání na sporáku lze vynechat, doba pobytu v troubě se však prodlouží asi o 30 minut.
Pro dokonalý výsledek je důležité, aby olej nezačal vřít, proto je ideální hlídat jeho teplotu kuchyňským teploměrem.
Mohlo by vás zajímat
Vychladlý česnek i s olejem přemístěte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici. Česnek musí být v oleji celý ponořený, podle potřeby tedy případně olej přidejte. Aby konfitovaný česnek vydržel co nejdéle, musí být sklenice, víčko i nástroj, kterým česnek odebíráte, perfektně čisté, aby bakterie neměly šanci obsah znehodnotit. Při dodržování těchto pravidel vydrží česnek minimálně 4 měsíce.
Před použitím se česnek jednoduše vyloupne z tenké slupky, která mu rovněž prodlužuje trvanlivost.
Ochucený konfitovaný česnek
Do oleje se dají přidat i další ingredience, díky kterým bude konfitovaný česnek i olej jemně ochucený. Skvěle se k němu hodí rozmarýn, tymián, bobkový list nebo chilli, ale dá se experimentovat i s olivami nebo sušeným ovocem. Je ovšem třeba myslet na to, že přidají-li se do oleje čerstvé bylinky a další suroviny, znatelně zkrátí svou přítomností trvanlivost konfitovaného česneku.
Mohlo by vás zajímat
Kam použít konfitovaný česnek?
Využití konfitovaného česneku je opravdu široké. Dá se jednoduše namazat na čerstvé či opečené pečivo s trochou soli místo másla i použít jako hlavní ingredience do netradiční česnekové pomazánky. Skvěle ochutí jakékoli směsi, ať už jde o ty s masem nebo zeleninou. Česnečka s konfitovanou základní surovinou by obstála i v luxusní restauraci stejně jako libovolné pesto, do kterého se takto upravený česnek přidá místo syrového.
Konfitovaný česnek obohatí také různé druhy příloh. Dá se přimíchat například dětem do bramborové kaše, skvěle chutná i s pohankou nebo kroupami a také může ozvláštnit studené či teplé saláty.
LeMagret.fr: Le confit, qu’est-ce que le confit?
AcademieDuGout.fr: Ail Confit
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co se zbytkem rybích řízků? Další dny už na ně není chuť. Poradíme, co s nimi
Zbytky rybího masa je skutečně škoda vyhodit, protože to není levná záležitost, pokud nejste rybáři. Kyselý nálev výrazně prodlouží trvanlivost masa.… Číst více
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Co se dává do bramborového salátu? Každý recept je svým způsobem originál
Brambory Základem jsou brambory. Ne všechny se ale do salátu hodí. Vybíráme především varný typ A, případně B. To znamená takové, které mají pevnou… Číst více
Ryba by na vánočním stole neměla chybět. Ne každý je milovník kaprů. Co místo něj zvolit?
Ryby je mnohem vhodnější smažit (opékat) bez trojobalu, grilovat nebo péct v troubě. Přitom se snažíme v duchu Štědrého dne, abychom měli na talíři… Číst více
Co nabídnete svým hostům při oslavě Silvestra k jídlu a pití? Nabízíme velký přehled možností
Pokud jsme hostiteli my, nejlepší způsob je připravit tzv. švédský stůl (stoly) s různorodou nabídkou, k tomu talířky, příbory, skleničky, ubrousky,… Číst více
Místo obligátních chlebíčků a klasických jednohubek můžete připravit originální chuťovky. Překvapíte jimi i potěšíte
Jednohubky na lžíci Atraktivně servírované jednohubky na lžíci jsou hitem poslední doby. Maličkosti hezky naaranžované spolu chuťově ladí, některé… Číst více
Obložené chlebíčky chystáme na sváteční příležitosti. Jak a čím je namazat, obložit a ozdobit? Poradí naše tipy
Chlebíčky, v tom našem slova smyslu, mají asi stoletou historii. Připomeňme si pražského lahůdkáře pana Paukerta, který na přání rodinného přítele… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více