Levný letní oběd: Dušené brambory na osmažené slanině voní bylinkami a velice snadno se připravují
12. 7. 2023 Vaření
Brambory ve spíži nechybí snad nikomu. Tuto základní potravinu si můžeme přichystat na různé způsoby. Stačí je doplnit jen několika ingrediencemi a na stole je za chvíli vynikající a syté jídlo.
Která jednoduchá jídla připravit z brambor
Z vařených brambor můžeme přichystat šťouchané brambory, doplněné o zakysanou smetanu a bylinky. Variantou je i bramborová kaše, i tu můžeme ochutit třeba bazalkovým pestem. Velmi snadné na přípravu jsou i brambory zapečené v troubě. Úplně nejjednodušším jídlem jsou ale brambory na loupačku s tvarohem, který v létě krásně chladí. K jednotlivým bramborovým jídlům je také skvělé podávat osvěžující salát nebo dip. Mohou to být například tzatziky.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na dušené brambory
Dušené brambory vypadají jako klasické jídlo, na které stačí jen sůl, pepř a kmín. Stačí. Ale když přidáme pár surovin, vznikne vynikající jídlo, které má do obyčejnosti daleko.
Základem jsou samozřejmě napůl uvařené brambory. Když k nim přidáme osmaženou cibulku a osmaženou anglickou slaninu, získají brambory vynikající chuť. Pak k nim přidáme smetanu ke šlehání.
Chuť můžeme ještě podpořit přidáním bylinek. Hodí se oregano, majoránka, tymián, pažitka a petrželka. Využít můžeme i libeček, ale je potřeba myslet na to, že je chuťově velmi aromatický, proto ho stačí málo. Když přidáme hodně bylinek, můžeme dát o to méně soli, protože o chuť se postarají právě bylinky. Navrch dušených brambor můžeme nasypat cibuli. Pokud chceme dekorativní ozdobu, budou se hodit měsíčky červené cibule, ale i kolečka jarní cibulky.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Jak připravit dušené brambory na slanině s bylinkami
Na tento pokrm budete potřebovat: 500 g brambor, 100 g anglické slaniny, 1 větší cibule, 100 ml smetany ke šlehání, mléko podle potřeby, čerstvé bylinky (oregano, majoránka, petrželka, pažitka), sůl, pepř a červenou cibuli nebo jarní cibulku na ozdobu.
Jak na to? Zhruba stejně velké brambory dobře omyjte a uvařte je do poloměkka. Brambory sceďte a nechte je vychladnout. Studené brambory oloupejte a nakrájejte na větší kousky.
Slaninu nakrájejte na kostičky. Na hlubší pánev dejte slaninu a nechte ji vyškvařit. Cibuli oloupejte, nakrájejte ji na kostičky a přidejte ke slanině. Po chvíli přidejte brambory, osolte je a opepřete je. Oregano nasekejte nadrobno a přidejte k bramborám. Vše promíchejte a zalijte smetanou. Přikryjte pokličkou a duste doměkka. Jestli bude potřeba, přilijte trošku mléka. Nesmí ho být ale moc. Smetana zhoustne a brambory obalí. Červenou cibuli nebo jarní cibulku nakrájejte. Na závěr přidejte jemně nasekaný zbytek bylinek a servírujte na talíři ozdobte měsíčky cibule.
Náš tip: Zajímavým jídlem s bramborami je také následující varianta plná zeleniny ovoněná majoránkou. Tento pokrm si můžete připravit podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Jak dlouho vydrží naložené maso? Záleží na druhu masa a na teplotě v lednici
Je známo, že naložení masa v olejové marinádě prodlužuje jeho trvanlivost, proto při nakládání olejem, solí a česnekem rozhodně nešetříme, maso bude… Číst více
Jak ochutit marinádu na grilování? Je báječná s čerstvým česnekem i s bylinkami
Marinádu na maso můžeme připravit jednoduše doma, postačí nám k tomu základní surovina, kterou je olej, ideálně slunečnicový nebo řepkový a sypké… Číst více
Chyby při marinování masa: Příliš mnoho oleje i opakované použití marinády
Marinády mají obsahovat tři základní ingredience: olej, koření nebo bylinky a kyselou složku (ocet, citronová šťáva nebo mléčné výrobky). Potom už je… Číst více
Časté chyby při nakládání masa: Nevěřte tvrzení, že čím více koření, tím lépe
Chyb při nakládání masa můžete udělat celou řadu, pokud se však seznámíte se základy marinování, snadno jim předejdete. Díky tomuto postupu přípravy… Číst více
Rady a recepty na muffiny. V čem a jak je péct
Muffiny neboli jednoporcové bábovičky či dortíky k nám přišly z Ameriky a jsou sympatické vesměs jednoduchou přípravou, kterou zvládne každý.… Číst více
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
15 receptů na cupcakes: Inspirujte se originálními recepty a překvapte rodinu
Cupcakes se často podávají při slavnostních příležitostech, jako jsou dětské oslavy, svatby i firemní akce. Pečou se v nižších rovných košíčcích s… Číst více
Jednoduché pohoštění na párty: Dortová lízátka pro malé, falešný tatarák pro velké
Ať už vás čeká oslava narozenin, zahradní párty… Číst více
7 oblíbených jídel s jogurtem. Jak je připravit co nejchutněji
Jogurt v naší kuchyni Použití jogurtu je široké. S müsli a ovocem je součástí oblíbených snídaní. Zdobíme jím lívance potřené marmeládou. Přidáváme… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více