Fytoterapeutka Monika Poledníková radí, jak na univerzální tymiánový sirup. Má blahodárné účinky na zdraví, říká odbornice
24. 7. 2023 Životní styl
Bylinkové sirupy pro ochucení domácí limonády dodají svěžest a podle zkušené fytoterapeutky Moniky Poledníkové mají také blahodárné účinky na naše zdraví. Jejich výroba není složitá a i větší zásoby se budou hodit v zimě proti příznakům nejčastějších onemocnění.
Bylinkové sirupy se hodí v každém ročním období
Domácí sirupy vyrobené z čerstvých bylinek nejsou složité na přípravu a mají využití v horkém létě i chladných obdobích, kdy potřebujeme posílit obranyschopnost, případně zmírnit příznaky respiračních onemocnění.
Fytoterapeutka Monika Poledníková se s námi podělila o zkušenosti s bylinnými sirupy a doporučila také, které bylinky jsou na výrobu ideální a které naopak mohou uškodit.
Mohlo by vás zajímat
Za studena nebo za horka?
V zásadě existují 2 hlavní způsoby, jak vyrobit domácí bylinkový sirup – za studena macerováním s cukrem, nebo bylinky krátce povaříme. Expertka nám poradila, kterou cestu zvolit: „Veškeré rostliny, ze kterých děláme sirup kvůli vitamínu C, nikdy nepřipravujeme horkou cestou, neboť jde o látku citlivou na teplo. Týká se to například šípků, rakytníku, poměrně populárního sirupu z mladých výhonků jehličí (borovice, jedle atd.) nebo jitrocele, který je skvělý proti kašli a rovněž plný vitamínu C.“
A jak sirup za studena připravit? „Sirup vyráběný za studena je ideální prosypávat cukrem, tj. vrstva byliny, vrstva cukru atd. Poslední vrstvou je cukr a může se to trochu zalít citronem. Odložíme na okenní parapet, občas protřepeme a nakonec přepasírujeme a pořádně vyždímáme," odpovídá odbornice na bylinky.
Mohlo by vás zajímat
Zelené bylinky vhodné k přípravě za horka
Na domácí sirup připravovaný za horka se dá použít celá řada bylinek. Oblíbené jsou máta, meduňka, kopřiva nebo mateřídouška a také šalvěj, u které ovšem fytoterapeutka varuje: „Šalvěj obsahuje thujon, který může být neurotoxický pro nervový systém. Nepřevařená šalvěj se proto nikdy nesmí užívat vnitřně. Vždycky je nutné ji povařit. Šalvějový sirup je skvělý například při bolestech v krku. Nebo ho může popíjet ten, kdo se hodně potí.“
Také hojně užívané mátové sirupy představují podle odbornice jedno riziko: "Kvůli dráždění nervového systému je máta absolutně nevhodná pro děti min. do 6 let.“ Přidává také zajímavý tip: „K mátě a meduňce lze do sirupu přidat malé množství zeleného ječmene pro krásnou barvu.“
A z jakých bylinek se sirupy nedělají? „Na sirupy jsou nevhodné byliny obsahující hořčiny (byliny pro žaludek, játra atd.), např. zeměžluč, pelyněk, hořec atd.,“ dodává paní Monika.
Sirupy z bylinek, které rostou na každé zahrádce nebo v truhlíku, jsou skvělé pro oslazení a ochucení domácích limonád, dají se přidat do čaje, ale také do dezertů nebo snídaňové kaše.
Recept na domácí tymiánový sirup
Tymián je poměrně odolná bylinka, která se dá pěstovat i doma za oknem. Zároveň jde o velmi univerzální bylinu, která má podle expertky pestrou škálu blahodárných účinků na zdraví: „Tymián patří mezi nejúčinnější bylinky, které si dokážou poradit s afty v puse, nachlazením, bolestmi hlavy, chudokrevností, trávicími problémy, angínou a zejména kašlem. Obsahuje flavonoidy fenolických sloučenin, díky kterým je nejsilnějším antioxidantem ze všech bylin, a také thymol, jenž má antibakteriální a antivirové účinky.“
Fytoterapeutka se s námi podělila i o svůj osvědčený recept na domácí tymiánový sirup, který by neměl chybět v žádné kuchyni ani lékárničce.
Na 500 ml vody, 250 g tmavého cukru a 100 ml medu použijte 8 snítek čerstvého nebo 6 lžic sušeného tymiánu.
Svařte vodu s cukrem, přidejte tymián a 1 minutu povařte. Přikryjte pokličkou a nechte 24 hodin louhovat na chladném místě. Druhý den zahřejte na 40 °C, přepasírujte, do čistého sirupu přidejte med a nechte jej zcela rozpustit. Tymiánovým sirupem naplňte vyvařené a suché lahve a uchovávejte v chladu a temnu.
„Já do každého sirupu přidávám citronovou šťávu nebo citron nakrájený na kolečka,“ dodává odbornice.
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více