Cuketový karbanátek v housce: Vajíčka dodají bílkoviny, cuketa se postará o fantastickou šťavnatost, cibule zajistí výraznou chuť
3. 8. 2023 Ostatní
Cukety si stále užívají svou sezonu a mnoho lidí už si láme hlavu, jak je použít. Co takhle je nepřipravovat pouze jako klasickou zeleninu, ale udělat si z nich chutný burger, který ozvláštní každou grilovačku? Je to jednoduché a navíc i rychlé.
Jídlo pro každého
Dny úmorných veder na chvíli ustoupily, a tak se dá opět vytáhnout gril (ano, někdy to musí být pod střechou...) a připravit si na něm nějakou pochoutku. Někdo si potrpí na klobásky, hovězí steaky či burgery, některé dámy si raději nabídnou pouze zeleninu. Dá se ovšem najít kompromis a potěšit všechny.
Mohlo by vás zajímat
Burger nebo karbanátek
Stačí pouze zajít na záhon, kde vám donekonečna rostou další a další cukety, připravit si pár ingrediencí a vykouzlit zeleninový „karbanátek“, který můžete buď vložit do klasické hamburgerové housky nebo doplnit pouze lehkým salátem. Navíc se můžete spolehnout, že tohle jídlo je plné bílkovin, které jsou třeba pro tvorbu svalů, ale důležitou roli hrají i při hubnutí.
Cuketový burger s vejcem
Na výrobu speciálního burgeru budete potřebovat tyto suroviny: 250 g nastrouhané cukety, 1 středně velká cibule, 50 g strouhanky, 2 vejce velikosti M, špetka soli, pepř, bílky ze 3 natvrdo uvařených vajec, 2 lžíce rostinného oleje, worchesterovou omáčku.
Jak na to?
- Nastrouhanou cuketu lehce osolte a nechte „vypotit“. Mezitím si uvařte tři vejce natvrdo. Jakmile vychladnou, oloupejte je a bílky nastrouhejte.
- Na pánvi si osmažte nadrobno nakrájenou cibuli.
- Cuketu, zbavenou vody, smíchejte v misce s osmaženou cibulí, strouhankou, bílky solí a pepřem.
- Na pánev, umístěnou na grilu či sporáku, nalijte olej, který necháte rozpálit.
- Přidejte část směsi a obracečkou ji přitiskněte, abyste vytvarovali placku.
- Smažte z každé strany zhruba 3 minuty.
- Servírujte v housce s rajčetem, cibulí, kyselou okurkou a majonézou nebo se zeleninovým salátem.
Pokud si potrpíte na domácí hamburgerové housky, zkuste si je vytvořit podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma guláš. Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby váš guláš byl perfektní
Původní guláš se podobá spíše naší verzi gulášové polévky. Nicméně dobrý "hospodský" guláš si můžeme lehce připravit i doma, když víme, jak na to. … Číst více
Dort pro prezidenta T. G. Masaryka: S vůní mandlí a čokolády podle receptu slavné Marie Janků-Sandtnerové chutná božsky
Prezidentské volby se blíží, tak co si třeba při… Číst více
Hubnutí podle Petry z MasterChefa: Zkušená koučka radí nic si nezakazovat a nestresovat se. A přidává recept na skvělé zelňáky
Soutěž MasterChef Česko 2022 je sice za námi, ale… Číst více
Jak dusit maso nebo zeleninu: Správný postup dušení masa zaručí jeho náležité změknutí a plnou chuť omáčky
Co je dušení Dusit můžeme např. rýži nebo jinou obilovinu, zeleninu, ovoce, houby. Nejčastěji dusíme maso, protože tím dosáhneme intenzivnější vůně,… Číst více
Jak připravit maso na česneku? Přinášíme univerzální návod pro všechny druhy masa
Základem je výběr správného masa. Kdo má raději dietnější drůbeží maso, může použít vykostěné stehno, které hezky vypadá, když se sváže do balíčku. V… Číst více
Prezident Edvard Beneš miloval obyčejná jídla. Třeba kávu s mlékem, nebo tyhle jednoduché sladké nudle s tvarohem
Přemýšleli jste někdy, co se tak jí na Pražském… Číst více
Řízky, zelňačka, věnečky i prázdné stoly: Takhle vypadaly rauty ve volebních štábech Petra Pavla a Andreje Babiše
Česká republika má nového prezidenta a stal se… Číst více
Příběh Petry z MasterChefa: Během soutěže přibrala 10 kg. Bylo to emočním hladem, říká teď, když znova začíná hubnout
Soutěž MasterChef Česko sice skončila, ale… Číst více
Irish stew aneb Guláš šmrncnutý Irskem: Voní česnekem, pivem a slaninou a s čerstvým chlebem chutná božsky
Jaro si dává načas, proto nám ještě mnohdy… Číst více
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více