Mleté masové kuličky v rajčatové omáčce: Prorostlejší maso dodá šťavnatost, typickou chuť omáčce pak špetka skořice
4. 9. 2023 Vaření
Rajčatová či rajská omáčka neodmyslitelně patří k pozdnímu létu. Nemusíme ji ale podávat jen s vařeným hovězím nebo s plněnými paprikami. Výborná je také rajská omáčka s kuličkami z mletého masa.
Proč vyzkoušet masové kuličky do rajčatové omáčky
Rajčata hezky dozrávají a vy nevíte, co s nimi? Tato klasika nikdy nezklame. Rajčatová omáčka. Většinou se připravuje s plátkem hovězího masa nebo s plněnými paprikami. Stejně skvělé jsou i masové kuličky. Nejsou těžké na přípravu a navíc většinu ingrediencí nejspíš budete mít doma.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do masových kuliček
Při přípravě tohoto jídla můžete věnovat speciální pozornost jak masovým kuličkám, tak i rajčatové omáčce.
Masové kuličky připravujeme z mletého masa, ideálně hovězího a vepřového, v poměru půl na půl. Nejlepší je si maso nechat umlít v řeznictví a pak si ho dochutit. Hodí se maso prorostlé šlachami a blánami, kuličky budou výborně chutnat a budou i šťavnaté. Nakoupit můžeme kližku, krk, plec, případně část bůčku, která nemá tolik tuku.
Připravte si: 750 g mletého masa, 2 vejce, mletý pepř, sůl, strouhanku (dle potřeby).
Mohlo by vás zajímat
Jak přichystat masové kuličky
Mleté maso dejte do mísy, osolte ho, opepřete, rozklepněte k němu vejce, přidejte trochu strouhanky a dobře promíchejte. Strouhanky dejte jen tolik, aby po spojení šly vytvářet nelepivé kuličky. Kuličky pak osmažte ve vrstvičce horkého oleje a odložte je stranou. Kuličky můžete i dát na plech vyložený pečicím papírem a péct v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova, trvá to asi 15-20 minut.
Jak připravit rajčatové pyré
Když připravujeme rajčatovou omáčku, potřebujeme rajčatové pyré nebo protlak. Rajčatové pyré můžeme připravit i doma, a není složité, jen trochu časově náročné. Když už ho ale chystáme, vyplatí se ho připravit více. Potřebujeme rajčata, sůl a česnek (pečený nebo čerstvý).
Mohlo by vás zajímat
Co dát do rajčatové omáčky
Na rajčatovou omáčku potřebujete: 2 cibule, 200 g rajčatového protlaku, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 1 špetku mleté skořice a cukr (obojí podle chuti), sůl a olej. Na zahuštění: 150 ml vody, asi 2 lžíce hladké mouky.
Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Jak udělat rajčatovou omáčku
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Do hrnce dejte olej a nechte ho rozehřát. Pak přidejte cibulku a nechte ji opéct do nazlátlé barvy. Přidejte rajčatový protlak, krátce restujte, přilijte trochu vody a zamíchejte. Vložte bobkový list a nové koření a trochu vody a nechte projít varem. Připravte záklechtku z vody a hladké mouky a tu nalejte do omáčky, aby se zahustila. Vařte ještě 20 minut. Pak vložte do omáčky masové kuličky a nechte je provařit. Dochuťte solí, cukrem a skořicí.
Co se hodí k masovým kuličkám v rajčatové omáčce
K tomuto jídlu se často podávají těstoviny (ideálně špagety), výborně se ale také hodí rýže. Navrch můžete rajčatovou omáčku ještě ozdobit svěže zelenými lístky bazalky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Připravte si domácí kandované ovoce sladké jako med. Při vánočním pečení ho oceníte!
Určitě ho znáte z obchodů v podobě… Číst více
Jak si připravit doma kandované ovoce. Je to oblíbená sváteční pochoutka i milý dárek
Kandované ovoce je pochoutka, kterou si dopřáváme hlavně o Vánocích. Je to vlastně ovoce, které je důkladně proslazené – napuštěné cukrem. Díky… Číst více
Jak na bramborové pekáče či lokše. Rady a oblíbené recepty
Řekne se "obyčejné“ brambory, ale naše babičky z nich uměly vykouzlit tolik dobrůtek. Jednou z nich jsou bramborové pekáče. Pekly se na plátech kamen… Číst více
Nejoblíbenější sladké a slané bramborové placky. Jak je nejlépe upéct z vařených nebo syrových brambor
Bramborové placky Brambory vaříme velmi často, proto se běžně stává, že nám od oběda nějaké zůstanou do dalšího dne. A jak je co nejlépe využít?… Číst více
Prvomájový sirup z květů třešní je možná lepší než polibek. Jeho příprava je navíc snadná
Je tu první máj, lásky čas a kromě toho, že nás… Číst více
Jak na kandovanou dýni: Sladké bonbony z podzimní zeleniny jsou tak dobré, že mizí ze stolu bleskovou rychlostí
Jednou z neoddělitelných součástí oslav… Číst více
Kandované ovoce má ve svátečním pečivu významnou roli. V jakých pochoutkách nesmí chybět?
Kandované ovoce si koupíme hotové nebo si ho můžeme sami připravit. Pokud kupujeme hotové, vybíráme si buď jednodruhové nebo míchané, které je… Číst více
Kandovaná dýně je pochoutkou, zdrojem energie i součástí některých moučníků. Kandovat dýni není složité a zvládne to každý
Kandovat dýni je snadné, pokud máte, kde ji usušit. Nabízíme postup, podle kterého to zvládne každý. Semínka jsou plná užitečného zinku, který… Číst více
Jak rychle a snadno oloupat i vydlabat velkou dýni? Když víme, jak na to, půjde to mnohem lépe, než by se dalo čekat
Goliáš sice na pohled působí nepřemožitelně, ale chce to pouze správnou techniku. Když ho osprchujeme a osušíme, přeneseme ho do kuchyně raději v… Číst více
Pomelo v kuchyni: Připomíná jemnější grep a jeho chuť je dokonalá
Pomelo můžete jíst samostatně jako malou svačinku nebo si ho přidat k ranní kaši nebo jogurtu. Je ho však potřeba dobře oloupat - i blanky mezi… Číst více