Mleté masové kuličky v rajčatové omáčce: Prorostlejší maso dodá šťavnatost, typickou chuť omáčce pak špetka skořice
4. 9. 2023 Vaření
Rajčatová či rajská omáčka neodmyslitelně patří k pozdnímu létu. Nemusíme ji ale podávat jen s vařeným hovězím nebo s plněnými paprikami. Výborná je také rajská omáčka s kuličkami z mletého masa.
Proč vyzkoušet masové kuličky do rajčatové omáčky
Rajčata hezky dozrávají a vy nevíte, co s nimi? Tato klasika nikdy nezklame. Rajčatová omáčka. Většinou se připravuje s plátkem hovězího masa nebo s plněnými paprikami. Stejně skvělé jsou i masové kuličky. Nejsou těžké na přípravu a navíc většinu ingrediencí nejspíš budete mít doma.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do masových kuliček
Při přípravě tohoto jídla můžete věnovat speciální pozornost jak masovým kuličkám, tak i rajčatové omáčce.
Masové kuličky připravujeme z mletého masa, ideálně hovězího a vepřového, v poměru půl na půl. Nejlepší je si maso nechat umlít v řeznictví a pak si ho dochutit. Hodí se maso prorostlé šlachami a blánami, kuličky budou výborně chutnat a budou i šťavnaté. Nakoupit můžeme kližku, krk, plec, případně část bůčku, která nemá tolik tuku.
Připravte si: 750 g mletého masa, 2 vejce, mletý pepř, sůl, strouhanku (dle potřeby).
Mohlo by vás zajímat
Jak přichystat masové kuličky
Mleté maso dejte do mísy, osolte ho, opepřete, rozklepněte k němu vejce, přidejte trochu strouhanky a dobře promíchejte. Strouhanky dejte jen tolik, aby po spojení šly vytvářet nelepivé kuličky. Kuličky pak osmažte ve vrstvičce horkého oleje a odložte je stranou. Kuličky můžete i dát na plech vyložený pečicím papírem a péct v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova, trvá to asi 15-20 minut.
Jak připravit rajčatové pyré
Když připravujeme rajčatovou omáčku, potřebujeme rajčatové pyré nebo protlak. Rajčatové pyré můžeme připravit i doma, a není složité, jen trochu časově náročné. Když už ho ale chystáme, vyplatí se ho připravit více. Potřebujeme rajčata, sůl a česnek (pečený nebo čerstvý).
Mohlo by vás zajímat
Co dát do rajčatové omáčky
Na rajčatovou omáčku potřebujete: 2 cibule, 200 g rajčatového protlaku, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 1 špetku mleté skořice a cukr (obojí podle chuti), sůl a olej. Na zahuštění: 150 ml vody, asi 2 lžíce hladké mouky.
Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Jak udělat rajčatovou omáčku
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Do hrnce dejte olej a nechte ho rozehřát. Pak přidejte cibulku a nechte ji opéct do nazlátlé barvy. Přidejte rajčatový protlak, krátce restujte, přilijte trochu vody a zamíchejte. Vložte bobkový list a nové koření a trochu vody a nechte projít varem. Připravte záklechtku z vody a hladké mouky a tu nalejte do omáčky, aby se zahustila. Vařte ještě 20 minut. Pak vložte do omáčky masové kuličky a nechte je provařit. Dochuťte solí, cukrem a skořicí.
Co se hodí k masovým kuličkám v rajčatové omáčce
K tomuto jídlu se často podávají těstoviny (ideálně špagety), výborně se ale také hodí rýže. Navrch můžete rajčatovou omáčku ještě ozdobit svěže zelenými lístky bazalky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Slavíme MDŽ: Recepty, které muži hravě zvládnou a potěší jimi své drahé polovičky
Už od roku 1908 patří 8. březen ženám a ocenění a… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
Lotus sušenky jsou skvělým základem moučníků. Poradíme, jak z nich připravit rychlý sušenkový řez
Lotus sušenky si získaly velkou oblibu. Protože jsou trvanlivé, vyplatí se nakoupit několik balení do zásoby, když jsou zrovna v akci. Navíc je pak… Číst více
7 kroků k dokonalému tatarskému bifteku: Tuto delikatesu z hovězí svíčkové si zamilujete
Tatarák připravujeme z nejkvalitnější hovězí svíčkové. Nejčastěji se servíruje jako předkrm, večeře, nebo je oblíbenou součástí rautu. Jeho typické… Číst více
Jahody patří k létu a nepečené dezerty k jahodám. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty
Není potřeba nic složitého vymýšlet, stačí sáhnout po osvědčených receptech a přesně takové jsme pro vás vybrali. Všechny vybrané recepty obsahují… Číst více
Báječné recepty z tvarohu: Můžeme ho použít do dezertů i do pomazánek
Tvaroh je velmi lehce stravitelný a báječně se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Vybírat můžeme z několika variant - od nízkotučných až po plnotučné… Číst více
Jak připravit jahody se šlehačkou? Legendární dezert báječně osvěží
Sezóna jahod je v plném proudu - připravit s nimi můžeme velké množství více či méně pracných dezertů, a přesto, že jsou jahody se šlehačkou velmi… Číst více
16 receptů na nepečené dezerty: Tyto úžasné dobroty s úspěchem připraví i nezkušení
"Tvoření" nepečených dezertů je vlastně zábavné, stačí si dopředu připravit několik surovin a pak už jen mícháte, šleháte a vrstvíte. Na závěr ještě… Číst více
Lotus tiramisu do skleničky: Tato jednoduchá a rychlá dobrota vás naprosto okouzlí
Tiramisu je tradiční italský dezert, na jehož báječné chuti se podílí sýr mascarpone, cukrářské piškoty namáčené v kávě a likér Amaretto. To vše je… Číst více
Jak připravit Míša dezert? Ochutnejte rychlou verzi receptu do skleničky
Míša řezy jsou po generace velmi oblíbený dezert, lahodná chuť krému, který je doplněný korpusem a politý čokoládou, se doslova rozplývá na jazyku.… Číst více