Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Eidam je u nás jednoznačně sýrovou jedničkou.
Zdroj: Pohled 111 / wikimedia commons / CC BY-SA 4.0 DEED, Toprecepty.cz / koláž Toprecepty.cz

Eidam je výjimečný druh tvrdého sýra, který se pyšní svou univerzálností. I když ho nejčastěji používáme na přípravu smaženého sýru, existuje mnoho receptů, v nichž se nejoblíbenější sýr v Česku vyskytuje. Když je nyní k dostání už za 14 korun za sto gramů, neváhejte a některý ze sýrových pokrmů si vytvořte.

Za dobrou cenu

Tento týden se do své akční nabídky rozhodlo eidam, buď plátkový či bloček, zařadit hned pět velkých supermarketů. Například v Albertu seženete 100 gramů za necelých 14 korun, v Lidlu je 100 g 45% Eidamu za 21,90 Kč, v Bille je 30% Eidam 100 g za 21,90 Kč, v Penny vychází bloček o váze 250 g na 32,90 Kč a v Globusu koupíte 20% Eidam 100 g za 16,90 Kč. Nabízí se proto, abyste si vybrali některý z receptů, v nichž se populární sýr objevuje, a pustili se do vaření.

Kam eidam použít

Eidam je oblíbený v mnoha kuchyních po celém světě a lze ho použít k přípravě mnoha rozmanitých a chutných receptů. Pochází z Nizozemska, kde je znám pod názvem Edam. Eidam je skvělý pro přípravu různých druhů sendvičů a baget. Jeho jemná chuť perfektně doplní ostatní ingredience, jako je máslo, šunka, salát a rajčata.

Díky své schopnosti krásně se rozpustit a vytvořit zlatavou krustu, je eidam ideální také pro gratinované pokrmy. Například brambory, lasagne nebo zapékané těstoviny dostanou díky sýru novou a plnější chuť. Eidam je u nás také častým doplňkem na pizzu. Stačí ho jen nastrouhat a posypat jím těsto s ostatními ingrediencemi.

Do salátů můžete přidat eidam nakrájený na kostičky nebo nastrouhaný, což oceníte nejen kvůli zvýšení výživové hodnoty, ale také tím obohatíte chuť salátu.

Omáčky a náplně

Eidam je také častou součástí sýrových talířů. Můžete ho kombinovat s jinými druhy sýrů, ořechy, hroznovým vínem a pečivem. Navíc eidam můžete také rozpustit do sýrových omáček třeba na těstoviny, použít se dá také jako náplň do masových rolád si kapes. Například kuřecí řízek plněný eidamem a šunkou je stále vyhledávaným jídlem. Sýrové tyčinky se zase hodí na každou oslavu či rodinnou sešlost.

Jak sýr skladovat

Eidam je charakteristický svým kulatým tvarem a červeným voskovým obalem, který chrání sýr před vysoušením a zabraňuje růstu plísní. Co se týče skladování eidamu, je důležité dodržovat několik pokynů.

Prvně, sýr by měl být uchováván v lednici při teplotě mezi 2 až 6 stupni. Pokud je to možné, měl by být skladován v původním balení. Jestliže máte už balení otevřené, doporučuje se sýr zabalit do potravinářské fólie nebo do sáčku, který lze uzavřít. Takto zabráníme vysušení sýra a udržíme jeho chuť a vůni.

Pokud chcete eidam skladovat déle, je možné ho zamrazit. Avšak je důležité dbát na správné zabalení, ideálně do alobalu a následně do mikrotenového sáčku a pozdější pomalé rozmrazování v lednici, aby se zachovala jeho kvalita.
Mražení sýra je obecně považováno za bezpečný a efektivní způsob, jak prodloužit jeho trvanlivost, aniž by to negativně ovlivnilo jeho kvalitu.
A co se sýrem, když jej chcete použít hned? Vyzkoušejte třeba náš recept na parádní sýrovou omáčku. 

Sýrová omáčka na těstoviny

Na přípravu jednoduché, rychlé a lahodné omáčky budete potřebovat

  1. Připravte si jíšku z másla a mouky. Lehce ji osmažte
  2. Jíšku zalijte studeným mlékem a zjemněte smetanou (120 ml). Poté ji krátce povařte.
  3. Přidejte nastrouhaný sýr. Na středním plameni míchejte tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí.
  4. Poté přidejte pepř, prolisovaný česnek a bazalku.
  5. Přilijte zbytek smetany a znovu povařte. Podle požadované konzistence můžete ještě doředit mlékem.
  6. Hotovou směs podávejte s těstovinami.

Náš tip: Vytvořte si podle našeho videoreceptu perfektní sýrové smaženky:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více