Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoce jsou časem plným radosti, oslav a společně strávených chvil s rodinou a přáteli. A i když jsou pro mnohé neodmyslitelně spojeny třeba s pohárem svařeného vína, existuje celá řada důvodů, proč si vychutnat svátky zcela bez alkoholu. Ať už jste řidič, těhotná žena, abstinent nebo si jen chcete dopřát něco mírnějšího, vánoční nealko koktejly jsou skvělou volbou.

Jde to i bez alkoholu

Vánoční období je jako stvořené pro vychutnání nealkoholických koktejlů, které mohou navodit sváteční atmosféru i bez přítomnosti alkoholu. Ať už pro ty, kteří alkohol nepijí, nebo pro ty, kteří si chtějí užít pohodu bez jeho účinků, zde jsou některé inspirativní recepty.

Zkuste punč či Bellini

Zahřejte se třeba vánočním punčem, který kombinuje litr jablečného džusu s plátky pomeranče a jablka, aromatické hřebíčky, skořicové tyčinky a hvězdičku badyánu. Dle chuti můžete přisladit medem nebo javorovým sirupem. Tento nápoj nechte na mírném ohni vařit asi 20 minut, aby se chutě dokonale spojily. Podávejte jej teplý.

Pokud máte rádi ovocné bubliny, vyzkoušejte nealkoholický jahodový „Bellini“. Do sklenice na šampaňské nalijte třetinu jahodového nektaru nebo sirupu a dolijte neperlivou minerální vodou či limonádou. Osvěžení dotvoří dekorace čerstvými malinami nebo jahodami.

Zaboduje zázvor i horká čokoláda

Pro ty, kteří preferují svěží a pikantní chutě, je tu mátový zázvorový koktejl. Do sklenice nasypte nastrouhaný zázvor, přidejte listy máty a lehce je promačkejte. Poté přilijte limetkovou šťávu a med nebo agávový sirup, abyste si nápoj osladili podle svých představ. Promíchejte a doplňte perlivou vodu.

Pro fanoušky sladkých teplých nápojů existuje horká čokoláda s kořením. Smíchejte mléko s hořkým kakaem a obohaťte ho špetkou skořice a muškátového oříšku, pak jen zahřívejte a míchejte. Podle chuti můžete přidat med nebo jiné sladidlo.

Perlivá voda dodá švěžest

S několika novými recepty na vánoční nealkoholické koktejly přichází letos i společnost Mattoni, výrobce oblíbené minerální vody. Jedním z koktejlů, který můžete připravit, je koktejl perníkový. K jeho přípravě potřebujete čerstvě namixovaná jablka, lžíci medu, trochu perníkového koření a skořice. Tyto ingredience smícháte, přidáte citronovou šťávu pro vyvážení chutí a nakonec dolijete perlivou vodu.

Další možností je koktejl oříškový, pro který budete potřebovat čerstvý ananas, lískové oříšky a citron. Ananas nakrájíte na malé kousky, oříšky a citronovou šťávu s ním rozmixujete nebo rozdrtíte. Přidáte led a dolejete perlivou vodu Mattoni.

Pro milovníky pikantnějších chutí je tu Ginger Rain. Do větší sklenice vymáčkněte celou limetku, přidejte zázvorový sirup, zázvorovou marmeládu a limetkový džus. Poté přidejte drcený led, promíchejte a zalijte perlivou vodou. Lehce promíchejte a koktejl ozdobte podle svého výběru.

Rozhodující je chuť

Při přípravě všech nealkoholických koktejlů se nebojte experimentovat a upravit je podle vašich preferencí. Dekorace sklenic cukrovým okrajem, čerstvým ovocem, bylinkami či vánočními kořeními dodá nápojům slavnostní nádech. Vyzkoušejte si připravit třeba skvělý drink s vůni vanilky a chutí mrkve s citronem.

Vanilkový koktejl

Na přípravu skvělého nealko koktejlu, který přesně vystihuje vánoční atmosféru, budete potřebovat: 5 cl mrkvové šťávy, lžičku vanilkového cukru, 1/2 citronu, okurku a perlivou Mattoni.

Jak na to?

  1. Do sklenice nalijeme na led všechny ingredience kromě perlivé vody. 
  2. Vše dobře promícháme a na závěr dolijeme perlivou vodu. 
  3. Ozdobíme například řezem okurky nebo limetky.

Jak skvěle vypadají vánoční nealko koktejly se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Vánoční koktejly

Ukázat 8 fotografií

Náš tip: Pokud přeci jen dáváte přednost alkoholickým nápojům, podle našeho videoreceptu si můžete vytvořit lahodný punč:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více