Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karamelové burisonové hrudky se rozplývají na jazyku. Nejdůležitější je správně připravit karamel a pak nechat hrudky ztuhnout
Zdroj: Toprecepty, anete

Také milujete karamel? Vyzkoušejte si připravit třeba burisonové hrudky s karamelem. Nádherně naaranžované v papírovém košíčku mohou být reprezentativní dobrotou na vašem vánočním stole.

Proč si dát nepečené burisonové kuličky s karamelem

Karamel milují malí i velcí. Ve společnosti burizonů vznikne dobrota, která se skvěle vyjímá na vánočním stole. Pokud kuličky nebo hrudky dáme do papírových košíčků, vypadají opravdu krásně. A také se po nich zapráší. Karamelový dezert se totiž krásně rozplývá na jazyku

Jak připravit karamel

Jemný karamel snadno zvládneme doma. Příprava není příliš komplikovaná, jen je třeba opatrnosti při manipulaci s karamelem. Stačí se držet postupu. Na přípravu potřebujete jen cukr krystal nebo krupici.

Jak na to? Do kastrolu dejte cukr, plotnu nastavte na střední teplotu. Cukr nemíchejte a počkejte, až se začne rozpouštět. Pak ztlumte plamen na minimum. Cukr se bude pomaleji rozpouštět a nespálí se. Případně můžete trochu pohnout kastrůlkem. Rozpuštěný karamel má světle hnědou barvu a intenzivní chuť a vůni. Pak ale musí pryč z tepla. Dávejte pozor, protože karamel je velmi žhavý a mohli byste se popálit.

Do karamelových kuliček se přidává máslo a salko ještě předtím, než sporák vypneme. Mícháme a necháme rozpustit. Přichystat můžeme i vlašáky v karamelu.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit burisonové hrudky s karamelem

Na 150 kusů si připravte: 370 g cukru krystal (krupice), 150 g másla, 1 kondenzované mléko salko (397 g) a 2,5 sáčku burisonů.

Jak na to? Do většího hrnce nasypte cukr, zahřejte ho a nechte rozpustit na karamel. Přidejte na kousky nakrájené máslo a za stálého míchání ho nechte rozpustit. Pak přilijte mléko. Karamel se srazí. Míchejte, až se vše úplně rozpustí. Dávejte ale pozor, aby se směs nepřipálila. Když je karamel rozvařený, sundejte ho z plotny a vmíchejte do něj burisony. Nechte chvíli vychladnout a z hmoty tvořte namočenýma rukama kuličky nebo lžičkou hrudky, které pokládejte na pečicí papír. Nechte je ztuhnout a vložte do papírových košíčků.

Náš tip: Připravte si burisonové kuličky podle tohoto videoreceptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více