Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tříkrálová bábovka je naprosto luxusním moučníkem.
Zdroj: Se svolením nakladatelství Smart Press

Tři králové jsou jedním z významných křesťanských svátků, který se slaví 6. ledna. Svátek je spojen s mnoha lidovými tradicemi a zvyky, které se liší region od regionu, od koledování převlečených dětí za tři krále po požehnání domů křídou. Připravují se i tradiční pokrmy, jako je tříkrálová bábovka.

Pomyslný konec Vánoc

Tento den si připomínáme příběh tří mudrců – Kašpara, Melichara a Baltazara, kteří podle Novozákonní tradice následovali hvězdu z východu, aby našli nově narozeného Ježíše a přinesli mu dary ve formě zlata, kadidla a myrhy.

Svátek má pro křesťany hluboký náboženský význam, protože symbolizuje Ježíšovo zjevení nejen Židům, ale i pohanům, zastoupeným třemi mudrci. Tímto svátkem také končí liturgické období Vánoc a začíná období běžného mezidobí.

Odkdy svátek slavíme

Svátek Tří králů má kořeny v křesťanské tradici a jeho oslava se datuje do 2. století našeho letopočtu. Původně byl spojen s několika různými událostmi z Ježíšova života, včetně jeho křtu a prvního zázraku na svatbě v Káně. Postupně se však začal více koncentrovat na příběh mudrců, kteří přišli z východu, což je zaznamenáno v evangeliu podle Matouše.

Koledování stále nezmizelo

V některých zemích jsou oslavy Tří králů velmi okázalé, jejich účastníci například ve velkém množství chodí ulicemi v kostýmech tří králů. Často jsou doprovázeni velbloudy nebo jinými zvířaty, která by mohla připomínat jejich dlouhou cestu z východu.

U nás je tento den spojen převážně s tradicí koledování dětí, které se oblékají do kostýmů tří králů a chodí od domu k domu, zpívají koledy snaží se být za svou snahu náležitě odměněny. Na vesnicích a menších městech je ta pro koledníky vždy připravena nějaká drobnost nebo sladkost.

Co prostřít

Ve svátek Tří králů se v různých kulturách připravují specifické pokrmy a speciální sladkosti. V mnoha zemích se peče „královský“ koláč nebo „galette des rois“, což je druh koláče s figurkou, často porcelánovou nebo plastovou, uvnitř. Ten, kdo ji najde ve svém kousku, je králem nebo královnou dne a často dostává papírovou korunu. V některých zemích, jako je Španělsko, se podává „Roscon de Reyes“, což je sladký kruhový chléb ozdobený kandovaným ovocem.

U nás si můžeme připravit třeba fantastickou bábovku, v níž se skrývá mince pro štěstí, kterou ozdobíme papírovou korunou. Recept na ni naleznete v knize Moniky Kindlové Naše domácí – recepty a návody z kopečku.

Tříkrálová bábovka s mincí

Na přípravu skvělé bábovky budete potřebovat: 4 vejce, 1 hrnek třtinového cukru, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku mléka, špetku soli, 1 panáka rumu, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 4 lžíce kakaa, mince a čokoládu na vaření.

Jak na to?

  1. Do mísy rozklepněte vajíčka, promíchejte s cukrem a přidejte olej, mléko, špetku soli a rum.
  2. Do jiné mísy prosíte mouku a vmíchejte prášek do pečiva. Sypkou směs přidejte do mísy s vejci a vypracujte řidší těsto. Polovinu těsta vlijte do vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy.
  3. Do zbylého těsta přidejte 4 lžíce kakaa, promíchejte a vlijte do světlého těsta ve formě. Nakonec vhoďte umytou minci.
  4. Vložte do trouby, předehřáté na 190 stupňů, a pečte asi 50 minut dozlatova. Před vytažením z trouby zkontrolujte, že je bábovka propečená – do jejího středu píchněte špejlí, neměl by na ní zůstat ani kousek těsta.
  5. Vychladlou bábovku polijte rozpuštěnou čokoládou a ozdobte papírovou korunou.

Ukázka z knihy Naše domácí – recepty a návody z kopečku byla použita s laskavým svolením nakladatelství Smart Press, které vydává knihy českých autorů s tématikou tradic, koloběhu přírody, kuchařky pro zdravý životní styl, publikace zaměřené na hubnutí, osobní růst a přírodní zahradničení. 

Náš tip: Vyzkoušejte vytvořit podle našeho receptu vynikající bábovku bez vajec:

Zdroj informací: 

framingham.k12.ma.us - Three Kings Day - Around the World

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více