Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na velikonoční boží milosti, fánky či křehotinky: Díky máslu jsou křehké, díky rumu voňavé a lahodné
Zdroj: Toprecepty

Přemýšlíte, čím letos pohostíte na Velikonoce koledníky? Pokud jim chcete kromě vajíček nabídnout i něco sladkého, boží milosti jsou ideálním řešením. Sladké křupavé pečivo je navíc snadné na přípravu, takže je zvládnete osmažit dřív, než k vám vtrhne první skupinka s pomlázkami. 

Boží milosti velikonoční i masopustní

Boží milosti mnozí považují spíš za masopustní pečivo, možná kvůli tomu, že se často smaží na sádle jako nejtypičtější z masopustních moučníků – koblihy. Stejně tak ale patřily k Velikonocům, ostatně v minulosti se nabízely jako pohoštění k čaji i při jiných svátečních příležitostech. Dovolit si je však mohli jen v nejbohatších domácnostech.

Ačkoli se připravovaly z poměrně jednoduchého těsta, šlo o těsto bohaté, do něhož patřily samé dobré věci – např. smetana a hodně vajec, takže si je ne každý mohl dovolit. Právě odtud vyplývá název boží milosti, mohl si je totiž dopřát jen ten, kdo byl v boží milosti. Božím milostem se někdy říkalo i panské cukroví a byly považovány za lidovou obdobu hostií. I božím milostem byly přisuzovány zázračné účinky. Věřilo se třeba, že dodají sílu lidem pracujícím na poli i ženám po porodu, poutníkům pomohou najít cestu domů a novomanželům přinesou štěstí. 

Fánky, křehotinky nebo růže

I když jsou boží milosti tradičním staročeským pečivem, nepřipravují se jen u nás. Jejich obdobou je třeba americké pečivo angel wings, polské faworki, chruściki, španělské pestiños či dánské klenät. Společné je jim podobné těsto, tvar i příprava smažením. I u nás se božím milostem říkalo ještě dalšími názvy. Známé byly třeba jako křehotinky, fánky, křupance, lístky, květinky nebo růže. Boží milosti totiž mohly mít i různé tvary.

Nejčastěji měly sice podobu obdélníku či čtverce s prořízlým středem, někdy se ale z těsta vykrajovaly i jiné tvary, třeba jen jednoduché proužky, vytvářely se z něj mašličky nebo květiny, které mohly být i ze dvou částí a pak se spojily marmeládou. 

Křehkost zajistí smetana i odležení těsta

Boží milosti se připravují z poměrně jednoduchého těsta, které se podobá tomu nudlovému. Stačí vám na něj jen pár ingrediencí – hladká mouka, vejce a nakonec sladká či zakysaná smetana (existují i recepty s jogurtem nebo s tvarohem), případně místo smetany jen mléko či víno.

Z těchto surovin se pak už jen vypracuje těsto, které se rozválí na tenký plát a nakonec se z něj vykrajují tvary, jež se smaží dozlatova. Právě během smažení se pečivo krásně nafoukne a stane se tak úžasně křupavým a jemným, což božím milostem dodává na výjimečnosti. A jak té dokonalé konzistence dosáhnout?

  • Sice existují jednodušší recepty na boží milosti bez másla, s ním je ale pečivo o trochu lahodnější. Máslo je nejlepší hned na počátku smíchat s moukou na drobenku, abyste dosáhli dokonalé křehkosti, zkrátka jako u křehkého těsta. Teprve do této drobenky se přidají další ingredience – tedy vejce či žloutky a smetana.
  • Právě smetana má v pečivu důležitou roli, také zajišťuje jeho křehkost i to, že se nafoukne a krásně lístkuje. Někdy se kromě smetany přidává pro získání lepší konzistence a chuti i bílé víno nebo citronová šťáva. 
  • Do těsta není nutné dávat cukr, boží milosti se v něm stejně obalují na konci po usmažení. 
  • Místo vína lze dát do těsta i rum. Ten ho krásně ovoní a ještě zajistí, že do sebe pečivo nenasákne tolik tuku
  • Zajímavější chuť budou mít boží milosti, když do nich přidáte trochu pomerančové či citronové kůry.
  • Hotové hladké a nelepivé těsto je dobré nechat chvíli uležet v lednici, aby s ním šlo lépe pracovat. Díky odležení rovněž nebude příliš nasávat tuk.
  • Odleželé těsto se pak rozválí na tloušťku cca 3-4 mm. Během válení je lepší těsto nepodsypávat moukou. Ta by se totiž během smažení v oleji připalovala. 
  • Do božích milostí se obvykle vyřezává jeden, dva či tři podélné řezy. I to má svůj důvod, pečivo se pak při smažení tolik nekroutí. Průřezem se někdy prostrkuje i jeden z konců těsta. 
  • Boží milosti je nutné smažit v dostatečné vrstvě tuku. Během masopustu se obvykle používalo sádlo, nyní můžete zvolit i obyčejný olej nebo přepuštěné máslo
  • Pečivo se smaží rychle z obou stran dozlatova a dokud se nenafoukne. Ihned po vyjmutí z oleje se nechá okapat na ubrousku a pak se obaluje v moučkovém cukru. Lze použít i cukr ochucený vanilkou či skořicí.
  • Při manipulaci s božími milostmi postupujte opatrně, aby se vám křehké pečivo nepolámalo. Nejlepší je vyjímat ho děrovanou naběračkou.
  • Boží milosti je nejlepší podávat ještě teplé, když jsou hezky křupavé. Nejchutnější jsou první den.

Náš tip: Boží milosti si můžete připravit podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více