Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mistrovství světa v hokeji i v jídle? Jen piva se prodalo za 50 milionů, padlo bezmála 40 tisíc porcí hranolek a 880 kg hořčice
Zdroj: Profimedia

Mistrovství světa v hokeji skončilo úspěchem nejen pro naše hokejisty, ale také pro pořadatele. Například poskytovatelé občerstvení v pražské O2 Areně mohou být spokojení. Přes půlmilionu prodaných piv, společně s desítkami tisíc klobás a porcí hranolek totiž znamenají nemalý finanční příspěvek. Dohromady se během šampionátů prodalo v hale, kde naši vyhráli zlaté medaile, neskutečných 150 tun jídla.

Prvotní kritika vzala za své

Ještě před začátkem mistrovství světa se rozpoutala velmi emotivní debata o tom, zda není pivo za stokorunu až příliš drahé. Jak ovšem ukázala čísla, která prezentovala CNN Prima News, návštěvníci tento názor nesdíleli. Právě kelímků piva o obsahu 0,4 litru za cenu 90 korun se totiž prodalo 600 tisíc. V součtu je to slušných 54 milionů.

Vzhledem k tomu, že počet diváků, kteří šampionát v Praze a Ostravě navštívili, je 797 727, vypadá to, jako by si zlatavý mok dal téměř každý. Je ovšem zřejmé, že děti a ty, kteří alkoholu neholdují, slušně zastoupili další fanoušci.

Klobásy za čtyři miliony

Kromě piva si ovšem návštěvníci O2 Areny užívali i jídlo. Největším hitem byly hranolky, kterých se prodalo 40 tisíc porcí. Při ceně 80 korun za jednu, jde zhruba o 3,2 milionu korun, které fandové hokeje za populární smaženou pochutinu utratili.

Moc pozadu nezůstala ani pro hokej typická klobása. V pražské hale se prodávala za 110 korun a nakonec si našla 36 tisíc strávníků, respektive prodalo se 36 000 porcí. V řeči čísel je to 3,96 milionu korun utržených za opečenou uzeninu s chlebem a hořčicí. Té se spotřebovalo 880 kilogramů.  

Rekord zůstává v Česku

Celková suma, kterou návštěvníci hokejového mistrovství utratili za jídlo, se zatím spočítat nedá. V O2 Areně totiž bylo možné si objednat i kuřecí nugetky, hot dog, pizzu, nechyběly ani nealkoholické nápoje nebo zmrzlina. A v provozu byla i VIP zóna, kde bylo další občerstvení.

Každopádně je jasné, že „zmizelo“ 150 tun jídla, což je zajímavé číslo. 

Zda překonalo rekord, stejně jako návštěvnost zápasů (797 727 diváků), pořadatelé neuvedli. Spokojeni jsou však určitě, stejně jako sázkové kanceláře. Na celé mistrovství se totiž prosázelo 2,9 miliardy korun, na finálový zápas to bylo 192 milionů.

Je tedy dost možné, že rekordy padaly na více stranách a kdyby se soutěžilo i v pití piva nebo v pojídání klobás, měli bychom těch medailí ještě víc. 

Náš tip: A jestli vám "stánkové" jídlo chybí, udělejte si obrácený hot dog podle našeho videoreceptu:

 
Zdroje informací: 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli