Jednoduché punčové řezy jako z cukrárny: Jsou krásně šťavnaté, vláčné i voňavé a díky tomuto receptu je zvládne každý
11. 9. 2024 Vaření
Dostali jste chuť na voňavé punčové řezy jako z cukrárny? Vizuálně lákavý dezert s typickou chutí už desetiletí láká mlsaly. Nejjednodušší je připravit si ho doma a pohrát si jeho barvami.
Punčové řezy jako z cukrárny
Máte rádi zákusky? A co takové punčové řezy? Punčové řezy bývaly v každé cukrárně, v dnešní době je najdeme v těch klasických českých cukrárnách.
Punčové řezy jsou velmi efektní a provází je typická chuť. Řezy mají několik vrstev propojených marmeládou, díky které jsou příjemně pikantní. Vše na první pohled vypadá složitě, ale se správným postupem a organizací to lehce zvládneme i doma.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit rozvar na punčové řezy?
Součástí vynikajících punčových řezů je i rozvar. Na jeho přípravu jsou tři postupy, ve kterých hraje roli přítomnost či absence alkoholu:
1. Pro muže je tu rozvar s rumem. Alkoholová varianta není vhodná pro děti a skládá se z: 500 ml vody, 500 g krupicového cukru a 150 ml rumu.
2. Varianta, která zaujme více mlsalů, ale i ta je nevhodná pro děti. Rozvar s punčem. Potřebujete na ni: 1 pomeranč, 300 ml malinového sirupu, 300 ml vody a 100 ml rumu
3. Varianta pro děti: rozvar bez alkoholu. Stačí jen:
Jak na to? Suroviny na rozvar svařte a nechte vychladnout.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Jednoduché punčové řezy jako z cukrárny
Na punčové řezy budete potřebovat: na první těsto: 5 vajec, 5 lžic cukru krystal a 5 lžic polohrubé mouky. Na druhé těsto: 5 vajec, 5 lžic cukru krystal, 5 lžic polohrubé mouky, červené či růžové gelové potravinářské barvivo (nebo 4 lžíce polohrubé mouky a 1 lžíce kakaa). Na potření: 1 skleničku rybízové marmelády. Na rozvar: 300 g moučkového cukru, 200 ml vody, 100 ml rumu (nebo rumové aroma s vodou) a 1/2 lžičky kyseliny citronové. Na polevu: 250 g moučkového cukru, 5 lžic mléka, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžičku Solamylu a čokoládovou polevu (není nutná)
Jak na to? Dva stejně velké plechy vyložte pečicím papírem a ten lehce pomažte studeným máslem (není to nutné, ale lépe se stáhne). Troubu včas předehřejte na 170-180 °C.
Do mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a vyšlehejte je do husté bílé hmoty, trvá to asi 15 minut, ideálně ručním šlehačem, a pak přidejte mouku. Promíchejte pomocí metličky a těsto vlijte na jeden připravený plech.
Dejte do trouby a pečte cca 5-7 minut podle toho, jak vám peče trouba. Upečený plát nechte vychladnout.
Stejným způsobem připravte i druhé těsto, obarvěte ho potravinářskou barvou a upečte.
Oba vychladlé pláty pak rozkrojte na poloviny.
Z vody, cukru a kyseliny citronové v hrnku svařte krátce rozvar. Nechte ho vychladnout. Pak přilijte rum. Kdo nechce, dá jen rumovou příchuť a přidá vodu.
Zákusek poskládejte následovně: světlý plát, marmeláda, barevný plát, polovina rozvaru, marmeláda, světlý plát, rozvar, marmeláda, barevný plát. Přikryjte papírem, na kterém se peklo, a zatížte volným plechem, do kterého můžete vlít trochu vody. Nechte stát nejméně 3 hodiny (nejlépe přes noc, pečete-li večer).
Z cukru, horkého mléka, citronové šťávy a Solamylu si v misce připravte polevu třením do hladka. Odležené složené pláty rozkrojte podélně na polovinu a polijte je polevou. Nechte ztuhnout. Můžete, ale nemusíte, ještě dokončit čokoládovou polevou. Než poleva úplně zaschne, nakrájejte řezy.
Pokud byste chtěli tříbarevné řezy, na polovinu plechu udělejte růžový a na druhou kakaový.
Náš tip: Připravte si punčové řezy podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sasko na talíři: Ochutnali jste někdy lipské skřivánky nebo drážďanský tvarohový koláč? Máme recept!
Německou spolkovou zemi Sasko si s… Číst více
Peče celá země se vrací: Porotce Josef Maršálek nám prozradil, co soukromě radil soutěžícím
Kdo je nejlepším amatérským pekařem v Česku? To… Číst více
Redakce v akci: Pekli jsme jahodové indiánky pod vedením Josefa Maršálka. Máme recept a víme, jak správně připravit krém
Už za pár dní začne další série oblíbeného pořadu… Číst více
Peče celá země: Jak na fantastickou bublaninu podle Josefa Maršálka? Chce to dost ovoce a správné těsto!
Fenomén všech kulinárních soutěží, pořad Peče… Číst více
Cukrář Josef Maršálek: Kostka ve skluzu už nefrčí, trendem jsou koláče a babiččiny buchty
Víte, proč Josef Maršálek, porotce pořadu Peče… Číst více
Peče celá země: Cukrář Josef Maršálek nám prozradil, jak na labutě z odpalovaného těsta
Pokud sledujete pořad Peče celá země, pak jste… Číst více
Peče celá země: Jak na obrácený jablečný koláč tarte tatin? Podle Josefa Maršálka jsou důležité tyhle tři kroky
Také jste dnes sledovali pořad Peče celá země a… Číst více
Peče celá země: Jak na ty nejlepší domácí čokoládové tyčinky? Těchto 5 kroků zaručí dokonalý výsledek
Pořad Peče celá země se pomalu blíží do finále. V… Číst více
Josef Maršálek: Že vyhrála Martina je úžasné. Holka z Přerova si vyhrnula rukávy a dokázala to!
Soutěž Peče celá země zná svoji vítězku. Zeptali… Číst více
Dá se nahradit nebo ubrat drahý cukr při pečení? Cukrář Josef Maršálek má řešení, které může využít každý
Bábovka na neděli, cukroví na Vánoce nebo zákusky… Číst více