Játrová omáčka: Má jemnou chuť, voní po cibulce a nejlepší je z drůbežích jater. Navíc je jednoduchá a levná
29. 4. 2025 Vaření
Vnitřnosti jsou dobrým zdrojem bílkovin, a tak se vyplatí si je občas přichystat. Variantou je třeba játrová omáčka, kterou si připravíte poměrně rychle a hodí se ní různé přílohy.
Játrová omáčka
Játra patří mezi nejvýživnější potraviny, které nám příroda nabízí. I když ne každý jim okamžitě přijde na chuť, v kuchyni mají své pevné místo. Není to náhodou – obsahují totiž řadu vitaminů skupiny B, především B12, dále železo, zinek i vitamin A. Navíc jsou poměrně cenově dostupná.
Nejčastěji se v kuchyni setkáváme s játry v podobě minutek, paštik nebo právě oblíbené játrové omáčky, která krásně voní po cibulce a pepři a podává se nejčastěji s rýží, ale i brambory, případně s knedlíkem. Ať už sáhneme po kuřecích nebo krůtích játrech, tahle omáčka je sázkou na jistotu – jednoduchá a plná chuti.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit játra před vařením
Játra vždy dobře opláchneme pod tekoucí studenou vodou, abychom je zbavili zbytků krve a případných nečistot.
Z jater odstraníme bílé blanky, tuhé části a viditelné cévy. To zajistí, že při vaření nebudou tuhá ani žvýkavá. Někdy se játra vkládají na půl hodiny do mléka (hlavně vepřová a hovězí), abychom odstranili typický zápach nebo hořkost. Pak je potřeba játra dobře umýt.
Do omáček jsou nejlepší drůbeží játra. A ta není nutné předem nakládat do mléka.
Podle receptu nakrájíme játra na malé kousky nebo je můžeme i naškrábat nožem, namixovat či umlít – tak vznikne jemnější textura, která se skvěle hodí třeba právě do omáček.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit játrovou omáčku
Pro pět strávníků potřebujete: 500 g drůbežích jater (kuřecích nebo krůtích), 50 g sádla, 100 g cibule, 60 g hladké mouky (nebo podle potřeby), drůbeží vývar nebo vodu (podle potřeby), sůl, drcený kmín a mletý pepř.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Játra očistěte, nakrájejte nadrobno nebo naškrábejte. Na sádle zpěňte cibulku, přidejte játra, větší špetku drceného kmínu a mletého pepře a za stálého míchání vše orestujte. Zalijte drůbežím vývarem nebo vodou a velmi krátce povařte. Omáčku zahustěte záklechtkou připravenou z vody a hladké mouky. Za častého míchání pozvolna a důkladně nechte provařit zhruba 20 minut.
Podle potřeby upravte konzistenci omáčky přidáním vývaru nebo vody. Podle chuti osolte, případně ještě dokořeňte.
Podávejte buď s vařenými brambory nebo knedlíkem. Hodí se ale i dušená rýže.
Náš tip: Přichystejte si výbornou játrovou omáčku podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit pečené jedlé kaštany. Můžete je péct v troubě, na grilu i na pánvi
Plody jedlých kaštanů se podobají kaštanům, které děti rády sbírají pod stromy. Na rozdíl od nich jsou ale skutečnou pochoutkou, jejich chuť nám… Číst více
Nejlepší náplně do koláčů a buchet: Od tvarohové přes perníkovou až po kaštanovou
Buchty, koláče, šátečky a jiné pečivo z kynutého… Číst více
Ovocné osvěžení pro malé i velké: 10 skvělých domácích limonád, které musíte zkusit!
Teplé počasí přímo volá po příjemném osvěžení.… Číst více
Prvomájové dobroty pro zamilované: Zkuste růžovou polévku a jahodový krém
První máj - lásky čas! Čert vem Valentýn, u nás v… Číst více
Jak udělat ledový čaj? Zkuste to zastudena metodou cold brew nebo pomocí sluneční energie!
Řadíte se spíše k milovníkům čaje než kávy? Pokud… Číst více
Jedlé kaštany v kuchyni. Podzimní pochoutka v celé řadě receptů
S podzimem přišel čas pečených kaštanů a jiných specialit z nich připravených. Pochoutkou je třeba kaštanová nádivka a paštika. Nemusí však zůstat… Číst více
7 nejlepších drinků s jahodami: Letošnímu létu vládnou virgin mojito a tenhle zmrzlinový shake
Sezóna jahod, to je nejen spousta jahodových… Číst více
Levandule je výrazně aromatická bylinka, kterou využijeme v domácí kosmetice i kuchyni. Naučíme vás vyrobit olej z jejích květů
Jak levanduli sbíráme a konzervujeme Sbíráme stonky s květy v první fázi rozkvětu, listy lze sbírat kdykoliv. Sušíme ji rozloženou na lískách nebo… Číst více
Jak připravit perlivou limonádu z květů černého bezu? Podle jednoduchého návodu to zvládne i začátečník
Jemně perlivá limonáda bude díky aromatickým květům lehce nasládlá a bude krásně vonět. Kvasnice jí naopak přidají jemnou štiplavost a zajímavou… Číst více
Našli jsme nejlepší stánek na Mácháči: Skvělý langoš za 99 Kč nebo výbornou ledovou kávu mají hned u parkoviště
Teploty atakující a mnohdy i překračující… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více