Co je české, to je dobré! Klasické recepty tuzemské kuchyně snadno a rychle
14. 10. 2020 Vaření
Nedá se nic dělat – česká kuchyně je prostě nejlepší, protože je naše. U nás zkrátka milujeme omáčky, knedlíky a smažené dobroty. K tomu Plzeň na zapití a den je hned lepší! Inspirujte se recepty na české klasiky, kterými rozhodně neurazíte o všední večeři, ani při nedělním obědě.
Bramborák a čočka na kyselo - má jídla nejmilejší!
Ano, občas člověk zatouží po salátu, těstovinách nebo třeba hamburgeru, ale ruku na srdce – vždyť ta naše česká kuchyně je prostě nejlepší! Není to náhoda, že tradičním slavnostním jídlem, které zpravidla nechybí na svatbách či oslavách promocí, je vývar a svíčková. Samozřejmě, že populárními stálicemi tuzemských jídelníčků jsou i původně cizí jídla, která jsem převzali za svá – třeba takový (maďarský) guláš nebo (vídeňský) řízek. Ale je mnoho dobrot, které vznikly právě v české (a moravské) kotlině.
Třeba takový bramborák – ten je tradičním pokrmem většiny slovanských národů, ale mají ho rádi třeba i germáni a jistou formu bramborových placek tradičně o chanuce konzumují Židé. Tuzemskou specialitou je pak jihočeská cmunda, do které se většinou přidává kyselé zelí. Podle krajů se pak cmunda může podávat s plátkem uzeného vloženým mezi přehnutou placku. V Krkonoších by vám zase řekli, že tahle vyhlášená cmunda je jen jiný název pro „jejich“ sejkory. Sejkory se říká bramborákům pečeným na sucho tradičně právě v oblasti severočeských hor. Dá se vyrobit i tzv. strouhanec, tedy bramborák z na hrubo strouhaných brambor, nebo bramborák kynutý. Receptů je mnoho a každý má ten svůj osvědčený, inspirovat se můžete tady:
Dalším typicky českým a navíc zdravým jídlem je čočka na kyselo, kterou buď milujete, nebo nenávidíte. Nejen novoroční pokrm známe všichni ze školních jídelen, ale pokud si ji připravíte s množstvím octa podle vlastní chuti a například z čočky červené, může to být opravdová delikatesa. Kyselá čočka pak nejlépe chutná s opečenou uzeninou, teplým uzeným masem či šunkou a se smaženou cibulkou, vynikající je ale samozřejmě i vegetariánská verze s vajíčkem na tvrdo. Jak připravit výbornou čočku se dozvíte tady:
Řeč byla o omáčkách; ano, ty Češi zbožňují, obzvláště pak, dají-li se konzumovat s knedlíkem. Tou nejslavnostnější je omáčka svíčková. Jedná se o hovězí pečeni ze svíčkové, která je podávána se speciálním typem smetanové omáčky s kořenovou zeleninou. Protože svíčková je kvalitní, a tedy i dražší maso, dělají se tzv. falešné svíčkové, které české hospodyňky připravují třeba z hovězího zadního. Do omáčky se pak dávají různé kombinace koření, v základu ale většinou nechybí nové koření, bobkový list, tymián a rozmarýn. Ne každý umí dobrou svíčkovou, a tak se můžete něco přiučit v následujících receptech od čtenářů:
A koneckonců, i ten řízek máme jeden vyloženě "náš", a sice řízek brněnský. Proč se brněnskému řízku říká právě brněnský, to se neví, ale existuje teorie, že to souvisí se zakladatelem moderní genetiky Johannem Gregorem Mendelem. Ten právě v Brně prováděl pokusy s hrachem. A co patří do brněnského řízku? Ano, přesně: hrášek. A dále šunka a cibule a vejce... Brněnský řízek se dělá ideálně z vepřové kýty. Maso na řízky se pak naplní vaječnou směsí, kterou tvoří na sádle smažená vejce, slanina, šunka a hrách. Hotové řízky pak obalíme v trojobalu a smažíme jako jakékoliv jiné řízky.
Součástí tradičně české kuchyně je i velká spousta sladkých jídel, typicky buchty, koláče, vdolky. Víte třeba, jak připravit poctivá domácí povidla? Poradíme vám to v příštím díle tradičních českých receptů!
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Slavíme MDŽ: Recepty, které muži hravě zvládnou a potěší jimi své drahé polovičky
Už od roku 1908 patří 8. březen ženám a ocenění a… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
Lotus sušenky jsou skvělým základem moučníků. Poradíme, jak z nich připravit rychlý sušenkový řez
Lotus sušenky si získaly velkou oblibu. Protože jsou trvanlivé, vyplatí se nakoupit několik balení do zásoby, když jsou zrovna v akci. Navíc je pak… Číst více
7 kroků k dokonalému tatarskému bifteku: Tuto delikatesu z hovězí svíčkové si zamilujete
Tatarák připravujeme z nejkvalitnější hovězí svíčkové. Nejčastěji se servíruje jako předkrm, večeře, nebo je oblíbenou součástí rautu. Jeho typické… Číst více
Jahody patří k létu a nepečené dezerty k jahodám. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty
Není potřeba nic složitého vymýšlet, stačí sáhnout po osvědčených receptech a přesně takové jsme pro vás vybrali. Všechny vybrané recepty obsahují… Číst více
Báječné recepty z tvarohu: Můžeme ho použít do dezertů i do pomazánek
Tvaroh je velmi lehce stravitelný a báječně se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Vybírat můžeme z několika variant - od nízkotučných až po plnotučné… Číst více
Jak připravit jahody se šlehačkou? Legendární dezert báječně osvěží
Sezóna jahod je v plném proudu - připravit s nimi můžeme velké množství více či méně pracných dezertů, a přesto, že jsou jahody se šlehačkou velmi… Číst více
16 receptů na nepečené dezerty: Tyto úžasné dobroty s úspěchem připraví i nezkušení
"Tvoření" nepečených dezertů je vlastně zábavné, stačí si dopředu připravit několik surovin a pak už jen mícháte, šleháte a vrstvíte. Na závěr ještě… Číst více
Lotus tiramisu do skleničky: Tato jednoduchá a rychlá dobrota vás naprosto okouzlí
Tiramisu je tradiční italský dezert, na jehož báječné chuti se podílí sýr mascarpone, cukrářské piškoty namáčené v kávě a likér Amaretto. To vše je… Číst více
Jak připravit Míša dezert? Ochutnejte rychlou verzi receptu do skleničky
Míša řezy jsou po generace velmi oblíbený dezert, lahodná chuť krému, který je doplněný korpusem a politý čokoládou, se doslova rozplývá na jazyku.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více