Roládový štrúdl
Křehké těsto, voňavá jablečná náplň a vzhled jako z cukrárny. Roládový štrúdl kombinuje chuť tradičního jablečného závinu se vzhledem rolády a na stole vypadá stejně skvěle, jako chutná.
Suroviny pro 1 kus
kulatá forma o průměru 26 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 15 307 kJ / 3 659 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 72,89 g |
| Tuky | 71,85 g |
| Vláknina | 40,40 g |
| Cholesterol | 420 mg |
| Sodík | 3,39 g |
| Sůl | 8,35 g |
| Sacharidy | 639,05 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z vlažných tekutin, lžíce cukru, lžíce mouky a nadrobeného droždí necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Mouku promícháme se solí, přidáme vlahý tuk, vejce, zbytek cukru, přilijeme kvásek a zaděláme hladké těsto. Necháme na teplém místě nakynout na dvojnásobné množství.
Krok 3: Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo.
Krok 4: Včas zapneme troubu na 175 °C. Dortovou nebo koláčovou formu vymažeme máslem.
Krok 5: Z vykynutého těsta vyválíme plát zhruba 65 × 40 cm.
Krok 6: Celý plát potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhanými jablky, skořicí, vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem (pokud jsou jablka kyselá), strouhankou a pokapeme rumem.
Krok 7: Vše opatrně zamotáme do rolády. Roládu nařežeme na 4 cm plátky a naskládáme do dortové, máslem vymazané formy, řeznou stranou dolů.
Krok 8: Vložíme do vyhřáté trouby na 175 °C a pečeme zhruba 35 minut, až povrch zezlátne.
Krok 9: Ještě teplý koláč polijeme polevou umíchanou z mléka, cukru a vanilkového cukru.
Zveřejněno 24. 4. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Roládový štrúdl
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QkyY
Moje poznámka
Roládový štrúdl
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QkyY
Nejnovější recepty
Rolády z plněné tortilly
Přidáno před 2 hodinami
Plněné hvězdičky z listového těsta
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s kuřecím raráškem
Přidáno před 2 hodinami
Uherské řezy z Jičínského salámu Pikant
Přidáno před 2 hodinami
Datlové kuličky
Přidáno před 7 hodinami
Domácí datlová pasta
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šťouchané brambory s cibulkou a smetanou
jitka cerna před 3 minutami
Kari s červenou čočkou a brokolicí
monyss před 27 minutami
Vepřové maso v mrkvi
Evellinka před 28 minutami
Pařížské rohlíčky (škaredé rohlíčky)
Fitulka před 1 hodinou
Nejlepší vaječný koňak
MarieBrozova před 2 hodinami
Řezy s tvarohovým karamelem
Koffi před 2 hodinami
Vánoční roládka
HelenkaKrizova před 3 hodinami
Bramborové šulánky s mákem
ZlataG před 4 hodinami
Vaječný koňak
Vigousek před 4 hodinami
Kynutý houskový knedlík 2
JitkaVyk před 5 hodinami
Tématické fráze:
štrůdl,
nadýchaný štrudl,
recepty na strudl,
roládový koláč,
štrůdl politý krémem,
koláč roládový,
štrudl těsto,
vánoční štrúdl,
roládovy dort,
maminčiny recepty recept na roládový na dort,
štrudl do formy,
recepty moučníky strudl,
jablka na štrúdl,
štrůdl nebo štrúdl,
štrůdl s krémem,
jablečný závin s polevou,
nadýchaný štrůdl recept,
29.7.2018 štrudl,
plátky jablek zamotáme do těsta,
štrúdl politý rumem
Suroviny:
voda,
mléko,
máslo,
cukr krupice,
vejce,
sůl,
mouka hladká,
droždí,
jablko,
máslo,
rum,
cukr vanilkový,
skořice,
strouhanka,
cukr moučkový,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
mléko
Komentáře (12)
Určitě budu dělat často.