Postup přípravy
Zveřejněno 29. 7. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Gratinované mangoldové řapíky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7kqr
Moje poznámka
Gratinované mangoldové řapíky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7kqr
Nejnovější recepty
Tarhoňa s restovanou zeleninou
Přidáno před 15 hodinami
Smetanová polévka s květákem a kořenovou zeleninou
Přidáno 18. 7. 2025 08:31:03
Cukeťák
Přidáno 18. 7. 2025 07:00:03
Korejský salát z okurek
Přidáno 17. 7. 2025 14:06:48
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno 17. 7. 2025 12:21:38
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno 17. 7. 2025 07:54:17
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
Bylinka77 před 2 minutami
Kuřecí roláda v srnčím hřbetu
Popelka888 před 7 minutami
Kynutý se švestkami ... koláč
PetaP před 55 minutami
Ztracená vejce
mk.n@centrum.cz před 1 hodinou
Kynutý makový závin
Lenka1980 před 1 hodinou
Krémové těstoviny s kuřecím masem
stanik před 2 hodinami
Bábovka s rybízem
Kateka před 4 hodinami
Meruňková marmeláda
MarcelaPa před 13 hodinami
Kure pecene
raelggg před 14 hodinami
Jablečná bábovka
stepankovasarka před 14 hodinami
Tématické fráze:
mangoldove řapiky recepty,
mangold recepty,
mangold řapíky - recepty,
mangold řapíky,
řapík,
mangoldové řapíky,
mangold řapíky recept,
mangold rapikaty,
mangold,
řapíky mangoldu,
recepty řapíkatý mangold,
recepty na mangold,
mangold řapíky recepty,
řapíkatý mangold recepty,
mangold řapík,
mangold řapíkatý recept,
mangold top recepty,
řapíky z mangolnu příprava,
řapiky,
mangold rapikaty co mám ráda recepty
Suroviny:
mangoldové řapíky,
sůl,
strouhanka,
vejce,
sýr gran moravia,
olej olivový
Komentáře (38)
Recept ještě nebyl hodnocen 4,0
Vyzkoušel jsem dnes 3 recepty (2x Cathleen, 1x tejaja). Tyto pečené řapíky ve strouhance a sýru všichni hodnotili jako nejlepší.
Tak to zatím podle názorů vypadá, že kdybych řapíky zalila vejcem, posypala směsí strouhanky a sýra a to celé krátce zapekla na vyšší teplotu, bylo by to gratinování.
Zato (a nelogicky?) když jsem řapík ve vejci smočila, aby na něm strouhanka s vejcem líp držela a to celé krátce a na vyšší teplotu zapekla (stejně jako v 1. případě), už by to gratinování nemělo být.
zuzun: mangold pěstujeme na zahradě, dá se otrhávat až do mrazů a je opravdu moc dobrý
Recept se mi líbí
No, podle níže zmiňovaného Maillarda typickým příkladem neenzymatického hnědnutí (tedy gratinování
1974andrea:
Děkuji za ten vyhledavač
Hledám furt něco o dělené stravě...; nic moc jsem nenašel, ale avšak jsem se dobral toho, jak Navir na to prdí
1974andrea:
A co si přejete dozvědět se?
Celou dobu si, podle mého názoru celkem logicky, na svůj dotaz i sama odpovídáte...
Inak, som človekom skutkov, nie teórií, a privítala by som od diskutujúcich vloženie receptu na "pravé" gratinované jedlo. Lebo internet máme všetci a vieme si nájsť, čo potrebujeme. Ale vlastný vložený recept obsahuje toho podstatne viac, čo žiadna teória nenahradí.
Nechci rozdmýchávat nějaké diskuse, asi je to jedno, ten recept a jídlo je suprový, ať už je gratinované či opečené
http://blog.giallozafferano.it/iocucinocosi/coste-...
1974andrea: Andri, jen salamandrem to nebude - máme tu plné 3 stránky gratinovaných receptů. A řízek, pečený v troubě taky nebude hotový za 10-15 minut jako tahle zelenina (dobu zapékání jsem dopsala).
Já tu ty komentáře asi nechám, ať si každý počte, popř. hodí svůj názor
No, ale v diskuzích to za rok, za dva nikdo nenajde... (pokud myslíte že ano, tak mi poraďte jak se dobrat starších témat v diskuzích)
Zde na GRATINOVÁNÍ narazí aspoň ti, kteří to slovo zadají do vyhledavače receptů
Gratinování
je odborný název pro “zapékání povrchu” pokrmu, krátkým působením tepla v salamandru, grilu nebo podobném zařízení, kdy působením horního ohřevu se dosáhne zlatavého zabarvení pokrmu.
Pro potřeby gratinování se používá v restauracích speciální zařízení – salamandr. V salamandru se používají, tak jako v grilu pracujícím se sálavým teplem, infrazářiče. Salamandr je zařízení s odstupňovaně nastavitelným sálávým teplem.
Malá vzdálenost gratinovaného pokrmu od zářičů, kdy jejich povrchová teplota dosahuje až 750°C, umožňuje intenzivní vyzařování tepla a tím rychlou tepelnou úpravu.
Pokrmy gratinujeme ve vhodném inventáři, dle charakteru pokrmu – v ohnivzdorných miskách/ gratinkách/ , porcelánových miskách, v mušličkách nebo přímo na talířích, které pokládáme na rošt.
Ke gratinování používáme již tepelně opracované potraviny, které upravíme na vhodný inventář a pokryjeme strouhaným sýrem, nebo přelijeme speciální omáčkou ke gratinování, lehce posypeme strouhanou houskou, zakápneme rozpuštěným máslem a gratinujeme.
Andrea, tady se syr nerozpusti, protoze se strouhankou a tukem vytvori krustu, kdyby tam nebyla strouhanka a tuk, toz asi by udelal "zvykacku". Teplota musi byt vzdy nad 180°C
Sýr je ve strouhance, krustu udělá - řapíky jsou, když je vezmeš do prstů a ukousneš, něco jako křupavé slané tyčinky s měkkým středem.
Třeba se ještě někdo se svým názorem ozve
Myslíš, že je to hodně vedle? Wikipedie říká, že.....Výraz gratinování je převzat z francouzštiny a znamená zapékání. Při gratinování vzniká krusta, podpořená často použitím strouhaného sýra, strouhanky ap. Slovo je odvozeno od seškrabávání (fr. gratter) právě této připečené kůrky.
Můžeme je praktcky v jakékoliv podobě