

Špenát (mangold), vepřové maso, bramborový knedlík
Suroviny 4 porce
- 60 dkg vepřové kotlety bez kosti
- 2 pytlíky bramborového knedlíku (1 pytlík/400g)
- 15-25 listů mangoldu (špenátu)
- 1 vejce
- sůl
- česnek
- 1 menší cibulka
- kmín
- na zásmažku:
- trochu mouky
- olej
Postup přípravy receptu
Špenát: spaříme listy špenátu (u toho špenátu je lepší si odkrojit stopky delší, někdy mouhou být dost tvrdé), listy rozmixujeme, dáme vařit, postupně přidáme rozmačkaný česnek a 1 rokvedlané vejce. Pokud byste to měli i teď řídké tak si udělejte zásmažku z oleje a mouky. Dochuťte dle libosti.
Maso: na drobno si nakrájíme cibulku, tu dám na hlubší pánvičku(wok) s kapkou oleje, kotletu nakrájíme na kostičky, ty dáme do lehce změklé cibulky, kterou už máme na pánvi, zprudka opečeme, osolíme, přidáme trochu kmínu celého, lehce podlijeme pokud nám maso nepustilo dostatek šťávy, přikryjeme pokličkou a dusíme 10-20 minut podle velikosti kostiček do měkka
Knedlíky připravím podle návodu na obalu sáčku.
Poznámka od kuchařky
Samozřejmě si tento recept můžete udělat i s normálním špenátem.
Nevím, jestli se tak špatně dívám, ale chyběl mi tu recept na klasiku špenát+věpřové+bramborový knedlík. Úplně jako z Což takhle dát si špenát :)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Špenát (mangold), vepřové maso, bramborový knedlík
-
Terezko, já ho zkoušela vloni zazimovat podle Tebe, ale nepřežil
Dokonce jsem ho i přikryla, stejně vymrznul
-
zizala má pravdu, mangold nie je druh špenátu, je to samostatný druh, je príbuzný červenej repe aj kŕmnej repe. Pestujú sa 2 odrody - listový a špargľový mangold.
Ja si mangold vysievam na záhrade už vyše 20 rokov, odkedy máme záhradu. Vysievam špargľový, pretože má široké listové stvoly, ktoré sa dajú pripravovať ako špargľa.
Mangold ale nemám len od jari do jesene, ako píše zizala, ale na jeseň všetky listy orežem a nechám tak. Skoro na jar, keď ešte v záhrade nič nie je, vypustí nádherné listy, a tak máme prvú zeleninu ešte pred sadením ostatnej zeleniny. Potom už ale staré rastliny vyberám, pretože idú do kvetu a kvalita listov nie je dobrá.
Niekoľko rastlín zabezpečí celú rodinu na celý rok -
Moc děkuji za recept.
-
Mangold máme ze zahrádky, ovařené listy nasekané v robotu dáváme po asi litrových dávkách zamrazit. Rodinná porce "špenátu" je tak vždycky po ruce. Přidávám foto :).
-
Já jen malou technickou: špenát je špenát a mangold není druh špenátu, ale samostatný druh, který se mj. může upravit jako špenát. Já už špenát ani nepěstuju, vždycky mi hrozně brzy vyrazil do květu, pěstuju mangold, který můžu mít na zahradě od jara do podzimu, vždycky po seříznutí zase obroste a tak mám dobrotu kdykoliv
-
No on když se ten špenát zblanšíruje a pak promele přes klasickej masomlejnek a pak dělá na cibulce s česnekem a kapkou smetany nakonec, tak to je mnohem lepší, je to víc nahrubo
Ale to je věc názoru, já jsem nikdy ty úplně na kejdu rozmixovaný špenáty rád neměl, stejně jako zelí, když je úplně na kejdu. A knedlik dělat z pytliku, to je taky skoro hřích
-
Děkuju moc :) já mám radši z čerstvých surovin jídla. Během dneška dodám ještě fotečku
-
Jituš, perfektně napsaný receptík
a úplně se jednomu sbíhaj sliny
-
Jituš, máš pravdu, aspoň teda v kategorii "špenát" jsem nic takového nenašla a to teda koukám!!!
Já dělám například špenát s uzeným bůčkem a br. knedlíkem a je to fakt mňamka! Jenže, ten listový špenát asi neumím upravit, nebo co, tak dělám raději normální, mražený. Ty máš veliké plus za připomenutí dobrého jídla