Malfuf - zelne zavitky

aisha Kuchařka: aisha

Doba přípravy: 2 hodiny Bezmasá jídla 20 názorů

Suroviny

1 velká hlávka zelí
1,5 hrnku rýže
1 lžička mletého nového koření
1/4 lžičky kardamonu
1/4 lžičky římského kmínu (Cumin)
špetka skořice
1 kostka bujónu
citronová šťáva z 1/2 citronu
1 stroužek česneku
1 lžička sušené máty
olivový olej
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. U cele hlavky zeli castecne vykrojime kostal a vlozime ji na 5 minut do vrouci osolene vody.

  2. Opatrne obereme vrchni mekke listy a hlavku znovu vlozime do vrouci vody (tentokrat budou stacit tak 2 minuty). Listy nesmi byt prilis uvarene, spise sparene, aby byly ohebne pri baleni. Tento proces opakujeme do rozebrani cele hlavky. Jednotlive listy nechame vychladnout.

  3. Syrovou ryzi proplachneme vodou, pridame kardamon, nove koreni, skorici, rimsky kmin, sul, pepr, trochu olivoveho oleje a promichame.

  4. Na kazdy list zeli (vetsi listy prepulime a vyrizneme tvrdsi kostalovou cast) dame lzicku ryzove naplne a stocime do rulicky. Kraje se snazime zakladat dovnitr, aby nam smes nevypadavala.

  5. Klademe tesne vedle sebe do hrnce s vyssim okrajem. Po zaplneni dna tvorime novou vrstvu na jiz udelane zavitky, takto opakujeme.

  6. Nakonec vse posypeme susenou matou, polijeme citronovou stavou, potreme prolisovanym cesnekem a zalijeme horkou vodou (cca 250 ml - lehce nad uroven zavitku), ve ktere jsme rozmichali bujonovou kostku.

  7. Zatizime vidlickami, aby se nam zavitky neoteviraly a pod poklickou varime 1 a 1/2 hodiny. Podle potreby dale podlevame vodou (behem vareni podlevam uz jen jednou).
    Podavame s kopeckem zakysane smetany.

Poznámka

K ryzove smesi muzeme primichat mlete maso a dale libovolne korenit.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Malfuf - zelne zavitky

  • aisha aisha(autorka receptu)

    1974andrea: Nemusi byt nakladane, cerstve se pouze spari varici vodou nebo kratce povari..;-)..nakladane pouzivame pouze kdyz nejsou cerstve listy..:-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    aisha:Já bych si je udělala taky, ale nelze tady sehnat ty nakládané vinné listy:-S

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    1974andrea: Vinne zavitky take delam, chystam se pridat recept, az je budu delat. ;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Podobně se připravují i řecké dolmades, jen se balí do vinných listů. Taky se natěsno skládají ve vrstvách do hrnce a zalijí omáčkou. Bývají s masem i bez. Mně se recept líbí:yes:, ale radši mám s masíčkem, třeba by šlo i s mletým krůtím, když vepříka nejíte;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Hezky připraveno,krásně načančáno:-K+13:-p:yes:

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    Vsem velke diky za krasne komentare..:-K

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :yes: moc pěkné:-K

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Zelí jsem plnila dosud pouze mletým masem, ale tento recept se mi také moc líbí a určitě brzy udělám:yes::yes:

    Odpovědět

  • Nonya Nonya

    :yes:Velmi pekny recept, bod odo mna.

    Odpovědět

  • hazel hazel

    krasny recepis a super upravene na taliri.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Aisho, taky dělávám, trochu tlustější a dávám mleté maso, je to se šťávou. Naučil mě to mojí sestřenice manžel, když mi bylo 14 let, on je rumun a v Rumunsku je to Sarma a dokonce jejich národní jídlo-nevaří se, ale peče se....mám tu na sarmu recept. Tobě dávám krásný 10.bod:yes:

    Odpovědět

  • jol jol(neregistrovaný)

    ,,na dno hrnca sa v palestine, jordansku, syrii a libanone rozlozi minimalne jedna hlavka strucikov cesnaku a este v kosielke..cize neolupane...recept krasny..:yes:

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    moc pěkný recept, :-O:yes::yes::-K

    Odpovědět

  • HankaCh HankaCh

    zajímavý recept:yes:

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

    Krásný recept:-p:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: zelne zavitky rumunská sarma řecké zelné závitky recept na zelne zavitky zelny list po rumunsku ukrajinské golubce řecké vinné závitky rýže se zeleninou po rumunsku ukrajinské svatební golubce ukrajinská sarma recke zelné závitky plněné mletým masem ukrajinska sarma recepty ukrajinska bezmasa kucharka rumunské golubce rumunská ukrajinská recepty řecké závitky top recepty rumunska zelne zavitky postup baleni rumunske plněné zelné závitky nakladane zelne listy