Žahour - borůvková omáčka
Ať už se chystáte na knedlíky či lívance, jistě vám přijde vhod ovocná omáčka, kterou hojně používaly naše babičky. Řeč je o tradičním žahouru, nejčastěji připraveném z borůvek. Pokud se chcete držet tradice, zahustěte ho perníkem místo pudinku.
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 561 kJ / 373 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 3,53 g |
| Tuky | 9,75 g |
| Vláknina | 0,15 g |
| Cholesterol | 32 mg |
| Sodík | 41 mg |
| Sůl | 0,10 g |
| Sacharidy | 67,73 g |
Postup přípravy
Krok 1: K borůvkám do kastrůlku přisypeme cukr, skořici, přidáme máslo a vodu.
Krok 2: Směs povaříme (borůvky není nutno nechat zcela rozvařit).
Krok 3: V mléce nebo smetaně (můžeme i zkombinovat) rozmícháme pudink, vlijeme jej do borůvkové směsi a necháme spolu ještě chvíli povařit.
Krok 4: Podáváme s kynutými sladkými knedlíky nebo lívanci.
Zveřejněno 14. 7. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Žahour - borůvková omáčka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/586R
Moje poznámka
Žahour - borůvková omáčka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/586R
Nejnovější recepty
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 2 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno před 23 hodinami
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno 24. 12. 2025 19:52:50
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 2 hodinami
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 2 hodinami
Vrstvený salát
Haname před 4 hodinami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 5 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 8 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 8 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 8 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 8 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 9 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 9 hodinami
Tématické fráze:
borůvková omáčka,
borůvkový rozvar,
jahodový žahour,
borůvkový žahour s knedlíky,
zahour z jahod,
borůvková omáčka na knedlíky,
omáčka z borůvek,
žehour,
jak se dělá žahour,
jahodový rozvar,
recept borůvková omáčka,
borůvková omáčka na lívance,
rozvar z borůvek,
borúvková poleva,
borůvková omáčka recept,
žahour jahodový,
lívance s borůvkovým žahourem,
žahour z ostružin,
žanhour,
boruvkova poleva na knedliky
Suroviny:
borůvky,
cukr,
skořice mletá,
máslo,
voda,
mléko,
pudink vanilkový
Komentáře (35)
Katko
Jo a někdy také část cukru nahradím cukrem vanilkovým