Rajský protlak (passata di pomodorro)
Pokud nevíte jako upotřebit velkou sklizeň rajčat, pak je tento recept pro vás jak stvořený. Rajský protlak v kuchyni upotřebíte po celý rok ve spoustě pokrmů a je tak dobré ho mít stále po ruce.
Postup přípravy
Krok 1: Rajčata omyjeme, překrojíme napůl a lžící odstraníme "vodu" a semínka.
Krok 2: Všechna rajčata vložíme do hrnce, podlijeme max. 50 ml vody a za občasného míchání v nezakrytém hrnci rozvaříme.
Krok 3: Pak je vystřeme na sítu - koupila jsem si pasírovač, ale poprvé jsem rozvařená rajčata rozmixovala a vystřela na sítu - v protlaku mi nezůstaly téměř žádné zbytky rajčatových slupek.
Krok 4: Vrátíme zpět na vařič a mírným varem odpaříme na požadovanout hustotu.
Krok 5: Pak protlak nalijeme do malých vysterilizovaných skleniček. Na dno dáme pár lístků bazalky, zalijeme protlakem až téměř pod vrch, můžeme přidat znovu bazalku.
Krok 6: Sklenice s protlakem dobře uzavřeme, uložíme na utěrku do většího hrnce a zalité vodou do 3/4 sterilujeme 30 minut od doby počátku varu. Ukládáme v chladnu a temnu.
Zveřejněno 27. 8. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rajský protlak (passata di pomodorro)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QRDM
Moje poznámka
Rajský protlak (passata di pomodorro)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QRDM
Nejnovější recepty
Salát z pečených rajčat
Přidáno před 11 hodinami
Rýžová kaše s jablky
Přidáno před 18 hodinami
Rýže se žampiony, restovanou čerstvou zeleninou a bylinkami
Přidáno před 19 hodinami
Cheesecake podle Míši Landové
Přidáno před 22 hodinami
Burek z rýžového papíru
Přidáno před 23 hodinami
Bazalkové pesto s parmezánem
Přidáno 1. 9. 2025 21:09:47
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Plovdivské maso
Andyzvesnice před 9 hodinami
Pekáček s cuketou
Andyzvesnice před 9 hodinami
Trenčiansky párek s fazolí po domácku
Andyzvesnice před 9 hodinami
Vepřové ragú na víně a zelenině
Andyzvesnice před 9 hodinami
Houbová omáčka a la kulajda
Andyzvesnice před 9 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
VPetr před 9 hodinami
Svíčková na smetaně
luciehorakova148 před 9 hodinami
Krkovička po farářsku
Olympus před 10 hodinami
Salát z červené řepy, cibule a jogurtu
Eva z HK před 10 hodinami
Nejlepší litý perník
Noumik před 11 hodinami
Tématické fráze:
rajský protlak recepty,
rajsky protlak recept,
domácí rajský protlak recepty,
rajský protlak,
recept na domácí rajský protlak,
domáci rajský protlak,
recept na rajsky protlak,
rajský protlak domácí,
co je rajcatova passata,
passata recept,
passata,
co je passata,
rajský protlak z rajčat,
recept rajský protlak,
jak udělat rajský protlak,
rajčatová passata,
jak se dela rajsky protlak,
nejlepší recept na domácí rajský protlak,
jak uvařit rajský protlak,
domaci rajsky protlak recept
Suroviny:
rajče,
bazalka čerstvá
Komentáře (6)
Ale upřímně, bazalka, je bazalka