Rillettes (rijet)
Rillettes můžeme přirovnat k pomazánce z vepřového masa. Tradiční francouzský recept se dělá na malém ohni, nejlépe v litinovém hrnci zhruba 8 hodin. Přípravu nelze uspěchat, ale výsledek je tak geniální, že tuhle lahůdku budete připravovat zas a znova.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 483 kJ / 116 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,30 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,00 g |
Sůl | 15,00 g |
Sacharidy | 4,95 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 16. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rillettes (rijet)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/krYX
Moje poznámka
Rillettes (rijet)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/krYX
Nejnovější recepty
Brokolicový chlebíček s cottagem
Přidáno před 1 hodinou
Linecké sušenky s čarodějnickým tématem
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí vývar s domácí těstovinou
Přidáno před 7 hodinami
Kefírové koláčky s tvarohem a povidly
Přidáno před 7 hodinami
Palačinková růže
Přidáno před 15 hodinami
Bílá cibulová omáčka se zeleninou
Přidáno 9. 5. 2025 11:41
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Majonézové koláčky bez kynutí
Monika146 před 1 hodinou
Lehký tvarohový koláč
Kamila30 před 2 hodinami
Rebarborový koláč
hankaslaba@email.cz před 2 hodinami
Krupicová kaše
kodrla před 2 hodinami
Pohankové karbanátky se sýrem
Jitka64 před 3 hodinami
Bublanina
scorpioon01 před 3 hodinami
Křenová omáčka
trdlo před 3 hodinami
Cibulová omáčka s karamelem
trdlo před 3 hodinami
Kuřecí řízek marinovaný v zakysané smetaně
BTKILI před 4 hodinami
Arabský twister alá KFC
Marcela0123 před 5 hodinami
Tématické fráze:
jak se dělá rillettes,
hovězí rijet,
riletes,
rilletes,
rellettes,
rilettes,
francouzsky rijet,
pomaly hrnec veprovka,
rilettes recept,
rillettes z bůčku,
rillattes,
rillets v pomalem hrnci,
rijjet,
rilletes recept,
rillettes v pomalem hrnci,
kachní rillet,
rilletes nejlepší,
rilets,
rilletes z pomalého hrnce,
rijet v pomalém hrnci
Suroviny:
víno bílé suché,
sůl
Komentáře (187)
A k diskusi, zda vařit s vodou či s vínem bych dodal, že může být i s portským nebo s brandy. Však v Lidlu se v rámci Francouzských týdnů Rillettes prodává několik druhů. Zkuste se těmito originály inspirovat.
Bohdanko - Tobě taky děkuju za vyzkoušení a za milý komentář
Nedávala jsem žádné jiné koření, jen pepř do 1,2 kg masa, šla 1 čl. pepře a sůl! V troubě to bublalo 8 hodin a bylo to absolutně měkké. Koupila jsem k tomu kousek syrové slaniny , asi 200 g a kilo plecka! Kdo má rád mastnější, tak slaninu přidá. Velmi doporučuji, místo těch všelijakých salámů, o kterých nevíme, co v nich vlastně je! Plnila jsem do patentních skleniček s uzávěrem a gumovým těsněním. Výborné do práce na svačinku. Ovšem, musí se to, před kolegy hlídat!
Jo, málem jsem zapomněla, ale na litinový hrnec do trouby jsem dala kus alobalu a až pak na to pokličku, aby se vše neodpařilo a nepřipeklo se to.
upéct bůček a umlít a je to, je stejné jako rozdíl mezi rajskou polévkou z jídelny a rajčatovou italskou polévkou. to je rozdíl mezi rillets a upečeným um letým bůčkem.
Můžete uvařit i v hrnci normálním, ale pomalu, delší dobu a tak, aby nevařilo klokotem, ale spíš se jen táhlo.
Tak se to povedlo, maris díky za skvělý recept na dobrotu. Pomalý hrnec pomalu vařil, nechala jsem to tam na LOW 7,5 hoďky
Tak, ted jsem to naskládala do PH a zítra se buď pochlubím nebo nepochlubím?
No ale s tím bodem - to je hrůza
Posílám už dávno slíbenou fotku a 41.boda
Kombinuju 1kg plecka, 1kg libového bůčku a 1kg sádla. Už se těším, jak to tady bude ráno krásně vonět
danielle72: asi přijedu na návštěvu a vyloupím ti mrazák
Ale zamraziť ma nenapadlo. Pritom je to prosté...
Ëlizo, bylo-li to suché, tak to znamená, že teplota byla příliš vysoká. Správně se to nemá ani vařit, ani péci. Když nemáte pomalý hrnec, tak udržovat těsně pod bodem varu na sporáku, česky se tomu říká "táhnout", v troubě nastavit 90 stupňů a doba alespoň dvojnásobná, než jste to tam měla vy.
A když nemáte hodně prorostlý bůček, tak klidně přidat sádlo na vypuštění nebo sádlo už vypuštěné. Nebojte se, nepřepálí se, protože nikdy při přípravě to nepřesáhne 100 stupň.
Nebojte se toho sádla mít hodně, na konci ho seberete a budete mít na chleba, na smažení nebo na příští dávku rillettes
chocolate - doufám, že napodruhé bude lepší, někdy moc libové je na škodu
Jarka: skleničky zavařím, víčka pěkně chytnou a vydrží dlouho. Je ale pravda, že po otevření je nejlépe co nejdříve spotřebovat
Už jsem to dělala několikrát, hlavně na večírky.Chlapům to moc chutná, no mě teda taky.
Co se týče soli, dávám raději méně a než jde do trouby, příp. dochutím (občas to promíchám).
Myslím, že tady se nedá ani tímto způsobem nic pokazit, jen se nesmí péct při velké teplotě, aby z toho nebyly škvarky
Připíšu to raději ještě pod obrázek. Měla jsem radost z krásně libového bůčku, ten byl snad ze selete, nevím...ale v tomto případě se použití jakoby lepšího masa ukázalo kontraproduktivní.
K tomu výsledku, což bylo sice dokonale upečené, ale poněkud suché maso, které by namazat nešlo ani omylem, jsem musela přidat celou kostku sádla. Ale jelikož bylo přidané ex post, maso se nenacucalo. Má chyba.
Jinak je to velmi chutné, manžel, který neví, jak by to mohlo vypadat (jak si to představuju i podle Maríska fotek), si hrozně pochvaloval a snědl hned několik krajíců.
Ještě doporučuji dodržet množství soli, které udává Maruška, já jsem dala 2 lžíce (20 g) mořské soli a je to ažaž, fakt na hranici.
Takže příště koupím prorostlejší maso, tohle bylo jak kýta.
Dává Ti se odkaz na Oliv kuchařku - tam je dělají v litiňáku a je to podlité vodou, docela dost, tak že na sporáku je to asi potřeba.
V Praze jsem zatím jen jednou nohou, ještě pojedeme, ale už ne na dlouho
No nic, budu to pomalu cmudit, dokud mi nebudou padat víčka a pak to strčím do vyhřáté, ale vypnuté trouby a nechám do rána. Snad se to povede...
A kde je vlastně Marísek, že se nezapojil? Nestěhuje se ona už domů z chalupy?
Andrejko, víš, co bude nejlepší
jdi do toho
je to fakt skvělééé
a nedávno tady proběhla debata o soli...fakt je, že ne všechny "solí" stejně
a díky za připomenutí této skvělé záležitosti
Děkuji.
Omlouvám se
jahůdko, promiň, nějak jsem přehlédla Tvůj kometář, má radost, že rillettes u vás zdomácněly a věřím, že na kolejích chutná, je dobré mít v zásobě, je to výborná rychlovka, když není čas na nic jiného
Díky za recept posílám hlavně od dětí (řekla bych, že tím krmí své známé na kolejích
Bibi těším se na fotku
P.S.určitě budu dělat hoooooodně často