Rillettes de Connerré - francouzské dušené vepřové

Vepřové maso Doba přípravy: cca 8 hodin 18 názorů

Vepřové maso Doba přípravy: cca 8 hodin 18 názorů

Suroviny strašně moc

3 kg syrového sádla nakrájíme na třícentimetrové kostičky
2 kg kotlet bez kosti
2 kg krkovice bez kosti
2 kg plecka
2,25 l vody
asi 10 g čerstvě mletého pepře
asi 15 g hrubé mořské soli na 1 kg čistého masa (sádlo nepočítáme)

Postup přípravy receptu

  1. Maso pokrájíme na kostky o něco větší než sádlo. Do dvou litinových nebo nerezových hrnců o objemu cca 9 litrů rozdělíme kostky sádla a pomalu je rozpouštíme. Když sádlo zezlátne (trvá to docela dlouho), po hrstech do něj vhazujeme nakrájenou masovou směs. Stále mícháme. Další hrst masa přidáme až tehdy, když ta předchozí zbělá. Když je všechno maso v hrnci (respektive v hrncích), zalijeme je vodou a zamícháme.

  2. Oheň nastavíme na střední úroveň (na sklokeramice cca stupeň 5) a směs necháme vařit velmi mírným varem. Nezapomeneme jednou za čas promíchat ode dna.

  3. Po hodině nastavíme teplotu na minimum, nezapomeneme zamíchat. Přikryjeme pokličkou a tři hodiny dusíme. V případě potřeby (maso se nemá smažit, ale probublávat) přilijte trochu vody.

  4. Vypláchněte vařící vodou nejrůznější nádobky, které mají víčko (plastové misky, sklenice atd.), a utřete je.

  5. Když uplynou tři hodiny od začátku dušení, přidáme sůl. Znovu zamícháme, odstraníme pokličku a další tři hodiny na mírném plameni vaříme.

  6. Ke konci vaření přidáme pepř, promícháme a odstavíme. Směs necháme odpočívat a asi po hodině, když maso klesne dolů, posbíráme si sádlo a nalijeme je do čistého hrnce. Maso v hrncích promícháme - téměř se rozpadne a vzniknou "masové vlasy". Pokud jsou některé kousky vcelku, vůbec to nevadí.

  7. Maso pak děrovanou sběračkou lijeme do misek či sklenic a nakonec zalijeme sádlem, kterého má být na vrchu asi 1,5 cm. Pokud maso nechceme zavařovat, necháme je vychladnout, zavíčkujeme a uložíme na 48 hodin do ledničky, aby se uleželo. Pak je můžeme zamrazit. Ne všechno, minimálně dvě tři misky si nechte na okamžité ochutnání (vydržte ale ty dva dny :-)))

Poznámka od kuchařky

Dělám ho už léta podle tohoto receptu, který jsem jen malinko upravila: http://olivovakucharka.webgarden.cz/rubriky/seznam...

A jak už jsem se zde v komentářích zmínila, a tento recept je toho důkazem, vaříme z trojnásobné dávky, celkem tedy z devíti (ne, to není překlep) kila masa a sádla :-) Vzhledem k časové náročnosti se toto množství vyplatí. Maso se navíc nezkazí, a když je zavaříte, vydrží vám o to déle.

Pokud se Vám stýská po opravdu dobrých vepřových konzervách (tzv. "Vepřové maso ve vlastní šťávě"), věřte, že až si tuto dobrůtku vyrobíte sami, tak na konzervy ani nevzdechnete. Rillettes totiž není tak dobré jako ony - je mu chutí blízké, ale kdybych to měla porovnat, bylo by to asi jako boj mezi chlebem s marmeládou a buchtami od babičky .-)

Kupte opravdu pěkné maso, připravte se na puchýře od krájení masa, nenechte se odradit dobou přípravy - stokrát se Vám to vrátí při konzumaci. Mimochodem, doporučuji dát na ledničku alarm - rillettes totiž "záhadně" mizí, hlavně v noci :-)

A protože je jiný než ty ostatní, dovolila jsme si ho sem vložit. Fotky bohužel nemám (budu muset založit na novou várku..., kdyby přijela Magdalenka :-))

Komentáře k receptu Rillettes de Connerré - francouzské dušené vepřové

  • Dasa Dasa(neregistrovaná)

    Zdravim,mela bych prosim dotaz.Ty kostky sadla dam taky do sklenic s masem?Prijde mi jich hodne a dost velke.

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(autor receptu)

    AniCiz: Já už Rillettes dlouho nedělala, ale tak jsi mě zase namlsala, že déle než týden nevydržím a budu zase krájet sádlo :-)
    Děkuji za vyzkoušení, Ani :-K;-):-)

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    včera večer jsem dovařila..děkuji moc za podrobný popis této lahůdky..část jsem dala do zavařovaček a do páry na půl hodky..zkouším,co vydrží..pokud neskončí,jako její část z ledničky..nedalo se odolat už po 24 hodinách:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Kateřina Kateřina(neregistrovaná)

    Poradíte mi, prosím, jak to zavařujete? Vůbec s tím nemám zkušenosti.
    Díky!

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Já jsem dělala v tlakovém hrnci-za hoďku hotové.Použila jsem plecko,krkovici(půl na půl-dohromady 3kg).Nebylo syrové sádlo,takže jsem přidala vyškvařené.Byla to mňamka i sousedé chválili.:-p:-)

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(autor receptu)

    rozmarynaH: Já ho nevymyslela, ale vážně skvělý;-). Doufám, že se u Vás zabydlí tak dobře jako u nás - v našem domečku by možná mohl pomalu začít platit nájem:-D

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Recept jsem si uložila, docela se mi líbí:yes:

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(autor receptu)

    Nonya: Za fotku mockrát díky:-K:-K:-K;-)

    Odpovědět

  • Nonya Nonya

    :yes: pekny klasicky recept , ale som tiez lenivy miesat , robim uz len v PM. bod aj fotka odo mna :-p

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Pěkné, ukládám :yes:

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(autor receptu)

    senky::yes:;-) A u nás to asi vypukne až koncem léta. Půlku ale dostane švagr k 55. narozeninám, a už teď vím, že to ocení víc, než láhev vína nebo whisky:-D:-D:-D Jen musím koupit nějaké parádní skleničky, aby to vypadalo:-D:-D:-D On už to zná a vždycky u nás žebrá, i když mu říkám, že už je na to velkej:-D:-D:-

    Odpovědět

  • senky senky

    Dani:yes::yes: Dělám v PH, takže bez vody, ale zase s bílým vínem:-8;-)našla jsem na stejné adrese;-):-):-) Já myslela, že tajně mizí jenom u nás:-D:-D ale já se většinou dobrovolně přiznám:-D:-D:-8 Chystám se na ně příští týden, jedeme na víkend na chatu a toto s domácím chlebem a vínkem bude u krbu přesně to pravé ořechové:-p:-p;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Hm, to se mi líííbííí, že bych prubla? :-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    danielle72: Ahááá...došlo mi, síce pozde.;-) Ja robím v PH a tam sa v podstate nič nevyparí.
    A dík za pozvanie, budem sa snažiť.:-K

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(autor receptu)

    Nikina: Díky:-8:-8:-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: rillettes z vepřového masa rilette rilletes rillets recept na pravé rillettes recept na rilletes rillettes dusene veprove rillettes recept rilletes recept francouzské sádlo pomalu dušené vepřové maso veprove rilletes francouzské rilletes rillettes de maso v sádle maso v sádle pomalu dušené vepřové francouzské vepřové maso francouzské vepřové ve vlastní šťávě