

Rillettes de Connerré - francouzské dušené vepřové
Suroviny strašně moc
- 3 kg syrového sádla nakrájíme na třícentimetrové kostičky
- 2 kg kotlet bez kosti
- 2 kg krkovice bez kosti
- 2 kg plecka
- 2,25 l vody
- asi 10 g čerstvě mletého pepře
- asi 15 g hrubé mořské soli na 1 kg čistého masa (sádlo nepočítáme)
Postup přípravy receptu
Maso pokrájíme na kostky o něco větší než sádlo. Do dvou litinových nebo nerezových hrnců o objemu cca 9 litrů rozdělíme kostky sádla a pomalu je rozpouštíme. Když sádlo zezlátne (trvá to docela dlouho), po hrstech do něj vhazujeme nakrájenou masovou směs. Stále mícháme. Další hrst masa přidáme až tehdy, když ta předchozí zbělá. Když je všechno maso v hrnci (respektive v hrncích), zalijeme je vodou a zamícháme.
Oheň nastavíme na střední úroveň (na sklokeramice cca stupeň 5) a směs necháme vařit velmi mírným varem. Nezapomeneme jednou za čas promíchat ode dna.
Po hodině nastavíme teplotu na minimum, nezapomeneme zamíchat. Přikryjeme pokličkou a tři hodiny dusíme. V případě potřeby (maso se nemá smažit, ale probublávat) přilijte trochu vody.
Vypláchněte vařící vodou nejrůznější nádobky, které mají víčko (plastové misky, sklenice atd.), a utřete je.
Když uplynou tři hodiny od začátku dušení, přidáme sůl. Znovu zamícháme, odstraníme pokličku a další tři hodiny na mírném plameni vaříme.
Ke konci vaření přidáme pepř, promícháme a odstavíme. Směs necháme odpočívat a asi po hodině, když maso klesne dolů, posbíráme si sádlo a nalijeme je do čistého hrnce. Maso v hrncích promícháme - téměř se rozpadne a vzniknou "masové vlasy". Pokud jsou některé kousky vcelku, vůbec to nevadí.
Maso pak děrovanou sběračkou lijeme do misek či sklenic a nakonec zalijeme sádlem, kterého má být na vrchu asi 1,5 cm. Pokud maso nechceme zavařovat, necháme je vychladnout, zavíčkujeme a uložíme na 48 hodin do ledničky, aby se uleželo. Pak je můžeme zamrazit. Ne všechno, minimálně dvě tři misky si nechte na okamžité ochutnání (vydržte ale ty dva dny :-)))
Poznámka od kuchařky
Dělám ho už léta podle tohoto receptu, který jsem jen malinko upravila: http://olivovakucharka.webgarden.cz/rubriky/seznam...
A jak už jsem se zde v komentářích zmínila, a tento recept je toho důkazem, vaříme z trojnásobné dávky, celkem tedy z devíti (ne, to není překlep) kila masa a sádla :-) Vzhledem k časové náročnosti se toto množství vyplatí. Maso se navíc nezkazí, a když je zavaříte, vydrží vám o to déle.
Pokud se Vám stýská po opravdu dobrých vepřových konzervách (tzv. "Vepřové maso ve vlastní šťávě"), věřte, že až si tuto dobrůtku vyrobíte sami, tak na konzervy ani nevzdechnete. Rillettes totiž není tak dobré jako ony - je mu chutí blízké, ale kdybych to měla porovnat, bylo by to asi jako boj mezi chlebem s marmeládou a buchtami od babičky .-)
Kupte opravdu pěkné maso, připravte se na puchýře od krájení masa, nenechte se odradit dobou přípravy - stokrát se Vám to vrátí při konzumaci. Mimochodem, doporučuji dát na ledničku alarm - rillettes totiž "záhadně" mizí, hlavně v noci :-)
A protože je jiný než ty ostatní, dovolila jsme si ho sem vložit. Fotky bohužel nemám (budu muset založit na novou várku..., kdyby přijela Magdalenka :-))
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Rillettes de Connerré - francouzské dušené vepřové
-
Zdravim,mela bych prosim dotaz.Ty kostky sadla dam taky do sklenic s masem?Prijde mi jich hodne a dost velke.
-
AniCiz: Já už Rillettes dlouho nedělala, ale tak jsi mě zase namlsala, že déle než týden nevydržím a budu zase krájet sádlo
Děkuji za vyzkoušení, Ani -
včera večer jsem dovařila..děkuji moc za podrobný popis této lahůdky..část jsem dala do zavařovaček a do páry na půl hodky..zkouším,co vydrží..pokud neskončí,jako její část z ledničky..nedalo se odolat už po 24 hodinách
-
Poradíte mi, prosím, jak to zavařujete? Vůbec s tím nemám zkušenosti.
Díky! -
Já jsem dělala v tlakovém hrnci-za hoďku hotové.Použila jsem plecko,krkovici(půl na půl-dohromady 3kg).Nebylo syrové sádlo,takže jsem přidala vyškvařené.Byla to mňamka i sousedé chválili.
-
rozmarynaH: Já ho nevymyslela, ale vážně skvělý
. Doufám, že se u Vás zabydlí tak dobře jako u nás - v našem domečku by možná mohl pomalu začít platit nájem
-
Recept jsem si uložila, docela se mi líbí
-
Nonya: Za fotku mockrát díky
-
pekny klasicky recept , ale som tiez lenivy miesat , robim uz len v PM. bod aj fotka odo mna
-
Pěkné, ukládám
-
senky:
A u nás to asi vypukne až koncem léta. Půlku ale dostane švagr k 55. narozeninám, a už teď vím, že to ocení víc, než láhev vína nebo whisky
Jen musím koupit nějaké parádní skleničky, aby to vypadalo
On už to zná a vždycky u nás žebrá, i když mu říkám, že už je na to velkej
:-
-
Dani
Dělám v PH, takže bez vody, ale zase s bílým vínem
našla jsem na stejné adrese
Já myslela, že tajně mizí jenom u nás
ale já se většinou dobrovolně přiznám
Chystám se na ně příští týden, jedeme na víkend na chatu a toto s domácím chlebem a vínkem bude u krbu přesně to pravé ořechové
-
Hm, to se mi líííbííí, že bych prubla?
-
danielle72: Ahááá...došlo mi, síce pozde.
Ja robím v PH a tam sa v podstate nič nevyparí.
A dík za pozvanie, budem sa snažiť. -
Nikina: Díky