Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavářka do polévky - žížalky vnučky Verunky

Děti milují polévky a tak se stále dokola vaří vývary. Tradiční česká kuchyně naštěstí zná mnoho zavářek, proto nemusíte vařit stále jen nudle. Připravte tentokrát zavářkové žížalky, které se dělají z podobného těsta jako nočky.

Hodnocení receptu je 4,9 (35×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

sindel.b

Snadný

Doba přípravy 7 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 2 min

7 min (5 min příprava + 2 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 531 kJ /
366 kcal
Bílkoviny17,24 g
Tuky9,19 g
Vláknina2,10 g
Cholesterol 260 mg
Sodík 106 mg
Sůl0,23 g
Sacharidy52,54 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnečku rozklepneme vajíčko, přidáme mléko a rozkvedláme. Přidáme mouku a vymícháme hladké těstíčko, je trochu řidší než na noky. Krok 2: Vezmeme cedník s většími otvory (na halušky), do něj dáme těsto a pomalu je lžící stíráme přes otvory do polévky. Krok 3: Rovnou se tak zaváří a jak je tekuté, tak tvoří - jak je nazvala vnučka - žížalky.

TIP: Zavářky a vložky do polévek - druhy a recepty

Zveřejněno 16. 4. 2012

Poznámka autorky sindel.b

Podobné jsou klasické noky, jen to těsto je trochu tužší a vykrajuje se lžičkami, tvoří se nočky a přímo se vkládají do vroucí polévky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x9KP

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x9KP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (31)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Dle vašeho receptu jsem dělala své první kapání a všem moc chutnalo. Děkuji :-K

Výborné a hned hotové. Dala jsem si hovězího vývaru :yes::-K

Máme rádi nočky z dětské krupičky a vajíčka, případně trochu slunečnicového oleje, do toho drcený česnek a nadrobno nakrájená červená paprika a pórek - zelené listy, sůl a pepř, dá to hovězímu vývaru grády.<3

Naše babička dělá trochu tužší těstíčko z hrubé mouky a ,,kydá" ho do polévky lžičkou. Tak té polévce říkáme Kydánková.

Já těstíčko dávám do zdobičky na dort a pomalu protlačuji a taky se vytvoří podobné žížalky. Dětem se to moc líbí a taky jim to chutná.

přidám ještě lžičku oleje nebo rozpuštěného másla :-)

jara: :yes:

Já toto kapání dělám z dětské krupičky,není tak tuhé jako z mouky,miluji to.:-)

Anezob: každý jak mu to chutná a vyhovuje. Tuhost zavářky závisí na mnozství tekutiny.

Anezob: Já dávám místo mléka olej, vejce a také krupičku. Protlačím přes cedník na halušky. S tou krupičkou jsou ty noky jemné.

není potřeba špinit sítka, stačí tohle řidší těstíčko lít rovnou Polévka ale musí vařit ,pak trochu stáhnout a těsto naléváme pomalu a z výšky dokola.

Helena: přesně tak,rovnou z hrnečku to dělám.

a já dělám žížalky tak, že těstíčko šupnu do mikrotenového sáčku, ustříhnu rožek a pak jen stříkám do vroucí polévky.

babulka62: taky dávám do sáčku a když je těstíčko hustší střihám nůžkami nočky....používám dětskou krupičku a přidávám sušenou celerovou nať ( to je moje nejoblíbenější koření, průběžně od celeru odtrhávám spodní listy a suším, potom přes sítko drtím)

Skoumalova věra 20. 3. 2017 05:50
Ano klasické kapání ,ale ty noky se dělají z krupice aby nebyli jako kamemy.

Ja to robím cez hrubé strúhadlo otočené naopak :-) a z hrubej múky...
Je to super, lebo sa to nerozvára ako slíže v polievke keď ju zohrievam.

Není to kapání? Nedělala jsem ho sice dlouho, ale připadá mi to tak, případně v čem je rozdíl? Děkuju

Katka K. 1. 3. 2016 14:11
Dnes jsem zkusila a jsou skvělé. Dosud jsem dělala jen noky - z vajíčka a polohrubé mouky, příp. přidám mléko, když se mi ruka utrhne a dám mouky víc :-) tyhle "věci" můžu jíst furt

Ja robím podobné haluštičky:-)trochu masla ohrejem v mikrovlnke,dám vajíčko,petržleň.vňať,trochu soli,vegety,vymiešam a pridám detskú krupicu,ak treba tak trošku mlieka,aby bolo napoly tuhe cesto:-))lyžičkou hádžem do polievky,za 3 minuty sú hotové..a fajne..:-p:-p:-p

A já si to předělám do mikrotenu, ustřihnu růžek a liju do vařící polévky. ;-) Je to rychlé.:-K

:-D dělám taky,jen lžičkou je házím do polévky a říkáme tomu drcky :-D

Hledala jsem jakou zavářku udělat do vývaru až jsem natrefila na tyto žížalky. Sice se mi tak žížalkovitě nepovedly, ale na chuti to nic nemění. Takže bodík je zasloužený :yes:8:yes:

Zkuste použít místo haluškovače lis na brambory má větší i mešnší šajbu. Používám větší.Těsto dělám stejně jen mouku vyměním za krupici.

eva hubova:
Ahoj zrovna vidím mé "žížalky",
vlastně tvoje,já s tím fotografováním nemám velké zkušenosti, fotky dává do počítače dcera nebo syn, jenže to už bývá polévka v bříšku :-D. Děkuji za doplnění mého receptíku, není to žádná zvláštnost. Dělám je taky velmi často, je to nejrychlejší zavářka. Hezký den.:yes:

"Žížalky" dělávám často, přidala jsem Ti foto a:yes:

zuzu:no, je to pravda:yes:

klasické kapání...

Tématické fráze:
zavařka do polevky, zavarky do polevky, kapání do polévky, zavářka do polévky kapání, zavářky do polévek, zavarka, noky do polévky z mouky, polévkové zavářky, zavářka do polévky z hladké mouky, zavářky a vložky do polévky, zavářka do polévky bez vejce, těstíčko do polévky, zavarka do do polévky, zavářka z mouky, zavářka do polévky recept, polévky, zavářka z hladké mouky, top recepty-zavářka-žížalky, zavářka do polévky z vajec, zavarka do pol

Suroviny:
vejce, mléko, mouka hladká, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu