Suroviny pro 8
8
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 435 kJ / 2 494 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 67,93 g |
Tuky | 76,71 g |
Vláknina | 17,00 g |
Cholesterol | 324 mg |
Sodík | 6,91 g |
Sůl | 17,21 g |
Sacharidy | 374,49 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do nádoby (sklo, porcelán - pokud ohříváme v mikrovlnce) dáme vodu a cukr a ohřejeme na cca 37°C (chladnější = droždí kyne pomalu, teplejší než cca 42 °C = kvasinky se zničí a nekynou vůbec). Optimální teplota je, když na ponořeném prstu cítím jemné teplo). Přidáme droždí a 2 KL hladké mouky a drátěnou metlou rozmícháme. Necháme stát.
Krok 2: Do hnětací mísy (ne kovové) dáme mouky, krupici, sůl. Promícháme a dáme do mikrovlnky na cca 30 vteřin ohřát (teplota max 42 °C, ne více !). Přidáme rozdrcený Celaskon, promícháme. Vlijeme směs z bodu 1, přidáme olivový olej a majonézu. Hnětacím hákem připravíme těsto (cca 10-12 minut). Hotové těsto musí být homogenní, vláčné, nelepí se na hnětací nádobu (pokud se ještě kolem 8. minuty lepí, přisypte trochu mouky - 1 PL např., a nechte prohnětat, až se mouka vpracuje do těsta.
Krok 3: Hotové těsto zakryjte utěrkou a nechte cca 30 minut kynout, ideálně v teple. Zapněte troubu na 170 °C.
Krok 4: Z těsta vytvarujte 8 housek (nebo i více dle požadované velikosti, případně kousky těsta rozválejte na placku a srolujte do tvaru rohlíku, nebo je možno z každého kousku těsta udělat 3 válečky a uplést pletýnku ...). Vytvarované těsto dávejte na pekáč na pečicí papír.
!!!Důležité!!! Těsto moc netrapte a snažte se moc neporušit jeho strukturu, aby neztratilo nadýchanost. Krok 5: Výrobky nechte na pekáči cca 20 minut kynout. Krok 6: Pokud chcete dozlatova upečené, rozšlehejte jedno vejce (drátěnou metlou např. v nádobě od směsi droždí a vody) a potřete výrobky tenkou vrstvou (není to sladké pečivo). Dle chuti posypte mákem, sezamem, kmínem, hrubozrnnou solí či jinými semínky. Krok 7: Dáme do předehřáté trouby na 170 °C. Pečte cca 30 minut (20-40) do zlatova. Pokud chcete křupavé pečivo, v okamžiku zažloutnutí (cca na posledních 10 minut) zvyšte teplotu na 210 °C a hlídejte. Krok 8: Po upečení přendejte horké pečivo na mřížku, aby se kůrka vytvořila i zespoda. Krok 9: Tip 1: Polohrubou mouku lze zaměnit za jinou mouku, např. špaldovou, žitnou, pohankovou - ne na úkor hladké mouky, jinak pečivo špatně kyne. Místo krupice je možno dát celozrnný graham. V případě celozrnných mouk je dobře dát trochu víc droždí.
Tip 2: Vytvarujte z těsta dva válečky a v uzavřené nádobě (např. plechový dvojpekáč) upečete super chlebíčkové veky.
!!!Důležité!!! Těsto moc netrapte a snažte se moc neporušit jeho strukturu, aby neztratilo nadýchanost. Krok 5: Výrobky nechte na pekáči cca 20 minut kynout. Krok 6: Pokud chcete dozlatova upečené, rozšlehejte jedno vejce (drátěnou metlou např. v nádobě od směsi droždí a vody) a potřete výrobky tenkou vrstvou (není to sladké pečivo). Dle chuti posypte mákem, sezamem, kmínem, hrubozrnnou solí či jinými semínky. Krok 7: Dáme do předehřáté trouby na 170 °C. Pečte cca 30 minut (20-40) do zlatova. Pokud chcete křupavé pečivo, v okamžiku zažloutnutí (cca na posledních 10 minut) zvyšte teplotu na 210 °C a hlídejte. Krok 8: Po upečení přendejte horké pečivo na mřížku, aby se kůrka vytvořila i zespoda. Krok 9: Tip 1: Polohrubou mouku lze zaměnit za jinou mouku, např. špaldovou, žitnou, pohankovou - ne na úkor hladké mouky, jinak pečivo špatně kyne. Místo krupice je možno dát celozrnný graham. V případě celozrnných mouk je dobře dát trochu víc droždí.
Tip 2: Vytvarujte z těsta dva válečky a v uzavřené nádobě (např. plechový dvojpekáč) upečete super chlebíčkové veky.
Zveřejněno 25. 11. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Housky (rohlíky), chlebíčková veka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NoD6
Moje poznámka
Housky (rohlíky), chlebíčková veka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NoD6
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 3 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 4 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 12 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Špenátová polévka
brtna před 58 minutami
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 1 hodinou
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 1 hodinou
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 2 hodinami
Kulajda z cukety
Romana20 před 2 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
MarcelaPa před 3 hodinami
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 4 hodinami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 5 hodinami
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 5 hodinami
Lehký rýžový salát s ledovým salátem
jelima091 před 5 hodinami
Tématické fráze:
recept na chlebíčkovou veku,
recept na domácí chlebíčkovou veku,
chlebíčková veka recepty,
chlebíčková veka recept,
chlebickova veka,
celozrnná veka,
veka z polohrube mouky,
chlebíčkové veky,
domácí chlebičková veka,
domácí veky z polohrubé mouky,
jak ohřát pečivo v mikrovlnce,
veka z majonézy,
domácí celozrnná veka,
veka chlebickova,
recepty na chlebickovou veku,
výroba domácí chlebíčkové veky,
recept chlebíčková veka,
výroba chlebíčkové veky,
jak na chlebíčkovou veku domácí,
domaci veka z polohrubé mouky
Suroviny:
mouka hladká pšeničná,
mouka polohrubá pšeničná,
krupice pšeničná,
sůl,
celaskon,
voda,
cukr,
droždí,
olej olivový,
majonéza,
vejce,
sůl hrubozrnná
Komentáře (4)
Jen k tvému bodu č.8 - spodní kůrka se přeci nevytvoří jen tím, že pečivo dáš chládnout na mřížku. Pečivo má křupavou spodní kůrku už utvořenou z trouby, pečením, a chladne na mřížce proto, aby odspodu větralo, nezapařilo se nezvllho.