Žampiony zavařené na sladkokyselo

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Zavařeniny 33 názorů

Suroviny

žampiony
sůl
ocet
Nálev:
podle J. Burdy z Jablonce - vítěze několika ročníků soutěže "Nejchutnější houby v kyselých nálevech"
3/4 l vody
1/4 l 8% octa
1 bobkový list
1 hřebíček
5 kuliček nového koření
15 kuliček pepře
1 a 1/2 lžičky hořčičných semínek
1/2 lžičky koriandru
7 tablet Spolarinu (Dianer 500)
50 g cukru
20 g soli
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Svaříme sladkokyselý nálev (5 minut) s kořením i se solí, aby stačil vychladnout. Můžete použít i jiný nálev, pokud máte nějaký svůj oblíbený.

  2. Žampiony očistíme, já je i loupu. Povaříme je asi 5 minut v trochu osolené a okyselené vodě, necháme okapat a dáváme do malých skleniček, do kterých na dno dávám kolečko cibule, 1 – 2 kolečka mrkve, půl malého plátku křenu a kousek celerového listu. Pak do sklenek vložíme povařené a okapané houby, nepěchujeme, dáme je jen tak volně.

  3. Zalijeme chladným nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme při 80º C asi 20 – 25 minut. Někdo druhý den zavařování opakuje, já to nedělám a nikdy se mi houby nekazily.
    Takže pokud nemáte lesní huby, lze zavařit i žampióny, jsou dobré. Recept je samozřejmě vhodný i na lesní houby, postup je u obojích hub stejný.

  4. Žampióny, když jsou v akci, tak nakoupím větší množství a zavářím na sladkokyselo, nebo marinuji a zavařuju do oleje anebo je udělám na kuchyňské použití do mírně slaného nálevu.

Poznámka

STARÝ RECEPT PRO ZAJÍMAVOST:

Žampióny v octě - recept firmy MUDr. Bareš a PhDr. Tyl (1905-1948) Jevíčko na Moravě:

Mladé, bílé, pěkné žampióny odkroj ze stopky a vkládej do studené vody, do níž jsi dala několik kapek citronové šťávy. V ní je nechej močit asi hodinu. Pak je vlož ještě do jiné čisté vody. Do kastrolu dej 1 díl vody, 2 díly octa a soli, do toho vhoď žampióny a nechej přejít několik varů. Odstavené dej sběračkou na síto, prolij studenou vodou a dávej do sklenic. Zvlášť uvař vinný ocet: do 3/4 l octa dej 1/4 l vody, trochu soli, málo kmínu, tymiánu, bobkový list, kousek citr. kůry. Až se vše povaří, přeceď a zchladlé nalévej do sklenic se žampióny. Tyto musí být zaplaveny. Sklenice ovaž papírem a dej na 5-6 minut do páry.

Doplňuji: V době tzv. první republiky a ještě krátce po 2. světové válce se vyráběl a prodával ocet 2%, později i 4% a pokud by někdo chtěl podle tohoto receptu zavařovat, množství se musí přepočítat na dnešní 8% ocet.

Nálev je podle J. Burdy z Jablonce - vítěze několika ročníků soutěže "Nejchutnější houby v kyselých nálevech"

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Žampiony zavařené na sladkokyselo

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Jikotka: Moc děkuji za milý komentář! :-K Já jsem ty žampiony zkoušela poprvé předloni, udělala jsem 2 skleničky na zkoušku. Loni jsem jich už udělala víc a letos už mám naloženo také. Jsem opravdu ráda, když někomu recept poslouží a za každé sdělení o tom jsem vděčná!;-):-D Takže opravdu moc děkuji a zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    Děkuji za dobrý nápad naložit žampiony:yes:včera večer jsem byla honěná mlsnou,tak jsem malou skleničku otevřela a moc jsem si pochutnala...Určitě si žampionů naložím víc,protože do lesa už se nedostanu a tohle je velice dobrá náhrada lesních hub...:yes::yes:

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    casino: Moc vám děkuji za zprávu. :yes::-K Jsem ráda, že se, jak vidět z vašeho komentáře, zadařilo! ;-):-D Abych pravdu řekla, držela jsem palce vám i sobě, aby vám to chutnalo. (Aby jste mě nesepsul!;-)) Děkuji vám za vyzkoušení a mám radost, že se zadařilo! :-D A pokud vám chutnají houbičky už teď, tak si dejte, to je přece nejdůležitější, když něco kuchtíme, aby to chutnalo. :yes: (Pokud vám zbyl nálev, zavařte nějakou zeleninu, receptů je tady spoustu, škoda ho vylít.) ;-) Moc zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    Prve jsem to blbě spočítal 8-( celkem jsem zpracoval pouze 5kg žampionů!
    Nálevu bylo ze tří dávek (a ještě hodně zbylo)
    Nic jsem neloupal...
    Blanšíroval jsem přímo v nálevu (slazeném pouze cukrem)...
    Malé houbičky byly vcelku, větší půlené, velké čtvrcené bez nožek, nožky nakládané zvlášť...
    Nic jsem nechladil a houby ve sklenicích jsem zlehka utlačil (toto nelze přehnat, houby se zase vrátí)...
    Do sklenic tedy plnil ještě horké houby, zalil horkým nálevem (slabé deci na 350ml sklenici), vložil do horké vody a sterilizoval 20 minut při 80°C a myslím, že to nelze přehnat - houby byly furt tak akorát, jako když jsem je chutnal po povaření v nálevu, ještě před sterilizací...
    Jednu sklenku jsem dnes otevřel - po všech stránkách je OK
    Trošku mám obavy, zda po šesti týdnech to příliš nezmění chuť...
    No, setrváme v očekávání a 10. listopadu uvidíme, že :-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    casino: Budu držet palce ať se vše zadaří a ještě víc palců, aby to po uležení chutnalo. To odležení je důležité, protože jak v okurkách, zelenině, tak i v houbách po zavaření probíhá zajímavý proces prolínání chutí, jednou je to sladké až běda, jindy slané jako čert a jindy kyselé jako obličej manželky, když jí muž nepřinese dost velkou výplatu. Nakonec se to srovná. Proces trvá asi 6 týdnů a nevyplatí se být netrpělivý, protože následuje zklamání. (Nebudu říkat odkud to vím, to se snadno domyslíte ;-):-D) Ale vy to asi víte, tak se omlouvám, že jsem to napsala. :-8 Přeji hodně úspěchů a zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    Nechal jsem si koupit kilo hub...
    Když mi z toho vyšly 4 masovky po 350ml, tak ač tam nerad nakupuji;-( jsem se vypravil do L.... a vykoupil posledních 8kg po 56,- :yes::yes::yes:
    No, nekupte to, asi nějaká akce, že:-)
    (koment bude následovat posléze) :-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    casino: Nevím, jestli se ještě velké kostky vyrábějí, ale mívaly tvar krychle. Ty měly těch 10 g, ale běžný kostkový cukr má tvar kvádru o čtvercové základně. Přepočet se týká těch běžných "malých" kostek, to je 1 kostka = cca 5 g. Čili v případě tohoto receptu, kde je celkem 7 ks sladidla můžete použít 35 g cukru. ;-) Snad "baba poradila"? :-D Zdravím! :-K

    Odpovědět

  • casino casino

    MamlajdaD: Eja57:
    Ptám se proto, že jsem našel i toto - patrně není kostka jako kostka :-D
    velká kostka cukru je 10 g,
    malá kostka cukru je 5 g,
    https://www.zbynekmlcoch.cz/texty/pocty-prislovi-v...
    No a včíl raď kočičko, raď pejsku :-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    magdalenka: Máš to pěkné, ty václavkové recepty, jsi pilná jako včelička. ;-):-8 Jeden recept lepší, než druhý, na mou duši.;-):-D Co já bych dneska za to dala, kdybych měla možnost si nasbírat košík václavek!:-) Tak se mněj hezky a užij si těch václavek, ať ti tam u vás pořád hojně rostou! :yes: Moc zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    casino: Děkuji za komentář. Pokud se týká sladidel - všeobecně je vžité, že 1 sachari sladí tolik, jako 1 kostka cukru. No a protože 1 kostka cukru váží 5 g (některé zdroje uvádějí ale i 4 g), tak je přepočet na použití cukru snadný. Za ostatní rady děkji. Zdravím!:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    magdalenka: 1 tableta sladidla odpovídá 1 kostce cukru

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    casino Možno existuje aj nejaký prepočet sladidla na cukor.

    Odpovědět

  • casino casino

    magdalenka:
    No dobře..., ale konkrétně v tomto případě, kolik celkem cukru? :-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    casino: celý život zaváram všetko bez umelých sladidiel. Kompóty, uhorky, čalamády, aj huby...

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Pekný deň,
    z václaviek robím všetko možné...okrem guláša polievky (aj ako držkovú, aj ako kulajdu alebo na sladko a práve čo ma napadne...), robím šaláty, hubový nákyp, dusím s mäsom, slané koláče, slanú štrúdľu...všetko, kde by som použila šampiňóny alebo lesné huby. Nakladám do octu, ale tých mám teraz aj dvojročné zásoby, tak sa budem brzdiť, ak bude úspešný tohoročný zber. V našich končinách bývajú kvantá, ak nie je sucho. Pre mňa sú lesné huby vzácnosťou, tak som rada aj za (často) podceňované václavky. Mrazničku naplním václavkami (najprv povarím, vychladím a nasáčkujem), obyčajne mi vydržia zásoby do ďalšej jesene, aj teraz mám ešte posledný balíček.
    Pre zaujímavosť, námatkove niečo z mojich sem pridaných "václavkových" receptov:
    https://www.toprecepty.cz/vyhledavani.php?hledam=v...

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: zavařování žampionů nakládání žampionů zavarovat žampiony houby na sladkokyselo zavarovani hub na sladkokyselo sladkokyselo nálev nakládání žampionů nálev nakládání podobné žampionu zavareny houbicky žampiony nálev nalev na žampiony vaclavky na sladkokyslo václavky na na sladkokyselo nakládání žampiony naložené houby na sladkokyselo žampiony v nálevu nálev houby na sledkokyselo zavařené houby na sladkokyselo nakládání hub na sladkokyselo zavařené houby na na sladkokyselo

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít