Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mačanka

Hodnocení receptu je 4,7 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Snadný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 808 kJ /
2 105 kcal
Bílkoviny19,40 g
Tuky189,05 g
Vláknina6,70 g
Cholesterol 397 mg
Sodík 1,70 g
Sůl4,20 g
Sacharidy78,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do jušky nalejeme vodu, množstvo opatrne, podľa kyslosti, len aby sme ju trocha zriedili (smotana ju ešte zjemní a vo výsledku musí byť kyslá). Pridáme do nej huby a necháme pol hodinu postáť. Krok 2: Potom vložíme bobkový list, osolíme a jušku varíme asi 20 minút. Krok 3: Maslo roztopíme, pridáme múku a urobíme bledú zápražku. Zalejeme ju smotanou a rozvaríme. Pridáme k juške a privedieme k varu. Povaríme cca 10 minút, potom odstavíme. Krok 4: Medzitým uvaríme v troche osolenej vody nakrájané zemiaky. Uvarené scedíme a dáme do misky. Krok 5: Slaninu narežeme na maličké kocôčky a rozpražíme. Krok 6: V tanieri mačanku polejeme rozpraženou slaninou.
Zemiaky podávame k mačanke, každý si vezme množstvo, ktoré potrebuje.

Zveřejněno 27. 1. 2017

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mačanka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Qrq9

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mačanka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Qrq9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

<3<3<3. Kuracia polievka je skvelá po "opici" a máčanku odporúčam každému maródovi. Výborne zaženie aj smäd aj hlad.:yes::yes::yes:

Terezko, tak na tuhle polévku se chystám už pár týdnů a ještě na ni nedošlo. Našla jsem ji náhodou na jednom slovenském webu a jsou tam i jiné skvělé recepty, mrkni ;-) http://www.nebickovpapulke.sk/recept/macanka

1974andrea: Pozrela som ten link...no, rusnacka mačanka sa robí zásadne s maslom, nie olejom, neviem si to s olejom predstaviť, to maslo tam dáva chuť, dokonca v niektorých domácnostiach dávajú masla ešte viac. A cesnak nie. Musíš cítiť maslo a huby a to všetko kyslé. ;-) A tie zemiaky len vložiť uvarené. ;-) Ja pochádzam z Prešova, tam je Rusínov veľa, vždy tam boli, takže tie jedlá sme jedli u kamarátov, rovnako aj tatarčené pirohy. ;-)

:yes:Také by mi chutnala ...

Poznám len z počutia...nikdy som nerobila...smotanu dávaš tú na varenie, že?

magdalenka: Magduška áno, obyčajná smotana na varenie. ;-)

Kdysi jsem tady publikovala recept na zelnou pečeni https://www.toprecepty.cz/recept/34342-zelna-pecen... . K tomuto báječnému jídlu podávají v kraji Oberfanken omáčku, kterou dělají ze zbylé vody z kyselého zelí, trochu bílého vína, přidají jemně nasekanou podušenou cibuli a zahustí moukou. Na dochucení použijí – typicky fancké – cukr, sůl, koření, případně kysanou smetanu a podávají samozřejmě s brambory. Ty píšeš, že je to jídlo rusínské kuchyně, bože jak je ta Evropa malá a kuchyně jednotlivých států se tak prolínají. Posílám bod :-K:-K:-K

tejaja: Terezko, polévka se mi líbí, musí být výborná :yes::yes:

rozmarynaH: Marcelka, je výborná, len musí ostať kyslá. Smotana tú kyslosť zjemní, takže vody minimum, ak je juška málo kyslá, tak vôbec. ;-)

Polévku dělám stejně, ale do brambor vmíchám škvarky a dočervena cibulku, tedy už ne slaninu. Ale s ní to musí být také skvostné jídlo!:yes::yes:

tejaja: jo, jo, nejsou škvarky, jako škvarky.

hospodyne: To áno, ale do mačanky patrí čerstvo vyškvarená slanina. ;-);-)

Tématické fráze:
macanka, polévka máčanka, mačanka recept, slovenská macanka, mačanka recepty, mačanka polevka, recept macanka, nebickovpapulke.sk, slovenská polévka máčanka, recept na máčanku, rusínská máčanka, mačanka sk, macanka polievka, polevka z jusky zelí, macanka.sk, juska na macanku, máčianka, kyslá máčanka, recepty mačanka, polévka máčanka rusínská

Suroviny:
zelí kysané, houby sušené, smetana, máslo, slanina uzená, mouka hladká, brambory, bobkový list, sůl, voda

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu