Suroviny
Porce: 4 - 6
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 65 096 kJ / 15 558 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 815,42 g |
Tuky | 163,47 g |
Vláknina | 2 434,90 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 49,79 g |
Sůl | 108,20 g |
Sacharidy | 1 457,43 g |
Postup přípravy
Krok 1: Oškrábaný celer nakrájíme na hrubé kostky, mrkve překrojíme na půl a z každé části uděláme podélné čtvrtiny. Šalotky překrojíme podélně na čtvrtiny. Česnek rozetřeme se solí na pastu. Pivo otevřeme a víno nalijeme do skleničky, by se vydýchalo. Hovězí žebra omyjeme studenou vodou a osušíme papírkovými utěrkami. Ze všech stran je nasolíme a opepříme. Posypeme je nasekanými jehličkami rozmarýnu a lístky tymiánu. Stonky obou bylinek nevyhazujeme, přidáme je později do pekáče k omáčkovému základu.
Krok 2: Pekáč postavíme na tepelný zdroj, přidáme přepuštěné máslo nebo sádlo a začneme zahřívat. Do rozpáleného tuku vložíme hovězí žebra a opečeme je ze všech stran. Pak je přendáme na talíř a do výpeku vhodíme nakrájenou cibuli, mrkev, celer a odrhnuté větvičky bylinek. Zeleninu restujeme za občasného promíchávání dozlatova. Trvá to cca 10 minut. Na poslední 2 minuty přidáme česnekovou pastu. Nyní troubu zapneme na 200 °C.
Krok 3: Do osmažené zeleniny nasypeme třtinový cukr a necháme ho rozpustit. Po 2 minutách přimícháme rajský protlak a omáčkový základ dobře promícháme a 2 minuty zasmažíme. Nyní vše zasypeme připravenou hladkou moukou a za stálého promíchávání smažíme asi 1 minutu. Do pekáče vhodíme přelomený bobkový list a omáčkový základ zalijeme vínem a vývarem. Necháme lehce společně prohřát. Jako poslední do omáčky nalijeme připravený ½ l piva. Do omáčky vložíme opečená hovězí žebra a celá je polijeme připravenou omáčkou.
Krok 4: Nezakrytý pekáč vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a necháme péct 30 minut. Pak teplotu snížíme na 170 °C a pečeme, za občasného promíchání omáčky a přelití masa, další 2 – 2,5 hodiny. Maso musí být měkké. Před podáváním omáčku ochutnáme a případně dosolíme a ochutíme mletým pepřem
Krok 5: Omáčka má neskutečně tmavou barvu a chuť je nepopsatelně lahodná. Upečená žebra podáváme rozkrájená na jednotlivé porce, bohatě zasypaná nakrájenou jarní cibulkou. Jako přílohu mám nejraději čerstvý chléb, šťouchané brambory nebo bramborovou kaši.
Zveřejněno 1. 2. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pq81
Moje poznámka
Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pq81
Nejnovější recepty
Chlupaté knedlíky z cukety
Přidáno před 13 hodinami
Restovaná směs lilků se zeleninou
Přidáno před 14 hodinami
Nepečený jahodový dortík
Přidáno před 15 hodinami
Vrabec moravskočeský
Přidáno 14. 7. 2025 14:54:25
Rybíz jako brusinky podle Petry Burianové
Přidáno 14. 7. 2025 06:30:03
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno 13. 7. 2025 14:35:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krkovička na hříbkách v papiňáku, zjemněná smetanou
Sahula před 36 minutami
Vepřová plec na houbách a na smetaně
Sahula před 38 minutami
Lenčiny zapečené cuketové lodičky
Helen.salemiynah před 1 hodinou
Toustový chleba z pekárny
Hagne před 3 hodinami
Šťávička za studena dělaná
cybermis před 4 hodinami
Kinder mléčný řez se šlehačkou a kondenzovaným mlékem
Miskaaaaa před 5 hodinami
Játrové knedlíčky do polévky
Zuzanka2309 před 5 hodinami
Drobenka na koláč
Pavluska75 před 6 hodinami
Tvarohová bublanina
tamarit před 7 hodinami
Salát Coleslaw
LA.63 před 7 hodinami
Tématické fráze:
pečena hovězí žebra,
pečené hovězí zebro,
pečená hovězí žebra v troubě,
pečené hovězí žebra,
hovezi zebra pecena,
hovězí žebro na pečení,
pecena hovězí žebra recept,
hovězí žebro pečené,
pečená zebra,
hovězí žebra recepty,
hovezí žebra,
hověží žebro,
pečené zebra,
pecene hovezi,
recept pečená hovězí žebra,
recept na pečená hovězí žebra,
recepty pečená hovězí žebra,
recept na hovězí žebro,
hovězí pečená žebra,
žebra na pivu
Suroviny:
žebro hovězí,
cibule šalotka,
bobkový list,
protlak rajčatový,
cukr třtinový,
mouka hladká,
paprika sušená pálivá,
celer,
mrkev,
rozmarýn,
tymián,
víno červené suché,
pivo černé,
cibulka jarní,
sůl,
pepř mletý,
vývar,
ghee,
Komentáře (17)
Ale neztraci to na vyznamu, kdyz to projde tepelnou upravou?
No, tak to jste mě dostala...
Nebo to tak praktikuje pan Roman Dolejš?
http://ekonomika.idnes.cz/sommelier-cervene-vino-j...
zizala