Sušené maso
Sušené maso získalo na oblibě teprve nedávno, avšak jeho historie je dlouhá. Je výborné jako jednoduchá a vydatná svačina během dne nebo na větší výlet. Zároveň jej lze zakomponovat třeba k těstovinám a na prkénko dobrot pohoštění.
Postup přípravy
Po ukončení marinování maso opět osušíme a okořeníme oblíbeným kořením nebo bylinkami. Z koření používáme nejčastěji grilovací směs bez soli. Sůl nepřidáváme, bude jí ještě dost. Krok 3: Připravíme nádobu na sušení (nejlépe uzavíratelnou) a „sušící směs“, kterou připravíme smícháním soli a cukru v poměru 1:1.
Na dno nádoby nasypeme asi 2 cm směsi a vložíme okořeněné maso. Další směsí ho celé zasypeme. Vložíme do lednice a čekáme. Krok 4: Směs cukru a soli začne z masa „vytahovat“ tekutinu. Tekutinu hromadící se nahoře sléváme dokud se nedostaneme do stádia, že už je směs kompletně promočená, je jí málo a je nevábného vzhledu. V tomto stádiu maso vyjmeme, očistíme, osušíme, zasypeme nově připravenou směsí a znovu dáme do lednice. Tento postup opakujeme, dokud maso pouští vodu.
V první „sušící“ náplni vydrží maso podle druhu cca 8 až 12 dní. Poté musíme náplň vyměnit.
Trvá to zhruba 3-4 týdny. Krok 5: Skladujeme ideálně zatavené ve vakuovém sáčku v nulové zóně lednice. Krkovice vydrží i 4 měsíce.
Když je potřeba, z masa odkrojíme (nožem jde špatně, ideálně použít nářezový stroj) potřebný kus, znova vložíme do sáčku a zatavíme ve vakuovačce.
Zveřejněno 22. 4. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sušené maso
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G2pK
Moje poznámka
Sušené maso
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G2pK
Nejnovější recepty
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 5 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno před 6 hodinami
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 7 hodinami
Vlašský salát podle ČSN
Přidáno před 7 hodinami
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno před 23 hodinami
Ragú z kachních žaludků se slaninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno 10. 12. 2025 14:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí medailonky na kari s hořčicí
nvm250 před 6 minutami
Vanilkové rohlíčky
tyna.korinkova před 12 minutami
Úly, svíčky, stromečky
tyna.korinkova před 15 minutami
Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení
Michaela82 před 1 hodinou
Zapečené brambory s masem a se smetanou
AlienkaKalousova před 1 hodinou
Citrónovo badyánová kolečka
milan_houba_je_zabijak před 1 hodinou
Koka sušenky
veveruska73 před 3 hodinami
Čočková polévka se zeleninou
Evule1 před 3 hodinami
Karlovarský knedlík
HavranPB před 15 hodinami
Vepřové kousky ve smetanovo-hořčičné omáčce
BinaSa před 16 hodinami
Tématické fráze:
sušené maso recept,
sušení masa recept,
recept na sušené maso,
sušení masa,
sušená krkovice recept,
sušené maso v soli,
sušené vepřové maso recept,
jak udělat sušené maso,
sušené maso recepty,
sušené maso,
recepty na sušené maso,
recept sušené maso,
koření na sušené maso,
maso v soli,
recepty sušené maso,
sušená krkovice,
sušení masa v soli,
sušení masa recepty,
suseni masa v lednici,
recept na sušení masa
Suroviny:
krkovice vepřová,
koření grilovací,
bylinky,
víno portské,
cukr krystal,
sůl
Komentáře (6)