Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 829 kJ / 2 110 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 60,35 g |
Tuky | 28,97 g |
Vláknina | 42,23 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,42 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 380,90 g |
Postup přípravy
Šrot zalijeme (spaříme) 80°C horkou vodou, dobře promícháme a 4-5 hodin udržujeme v teple 28-30°C.
Vyřešila jsem to použitím termohrnku, který jsem po dvou hodinách, kdy začal víc chladnout, zabalila do peřiny. Hotový nasladovaný šrot má docela tmavou barvu, příjemně voní a chutná nasládle. Krok 2: Do rozkvašeného kvásku přidáme teplý šrot a ostatní suroviny a vymísíme těsto – není třeba hníst dlouho, žitná mouka nemá přehnané hnětení moc ráda.. Hned po umíchání těsto urovnáme do dobře vymazané formy, necháme vykynout a upečeme (230°C, asi 30-35 minut).
Žitné chleby je dobré nakrojit až 12-24 hodin po jejich upečení.
Zveřejněno 26. 10. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Žitný chleba s nasladovaným šrotem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0nW7
Moje poznámka
Žitný chleba s nasladovaným šrotem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0nW7
Nejnovější recepty
Fenykl restovaný s cuketou a rajčátky
Přidáno před 2 hodinami
Polévka z červených paprik
Přidáno před 8 hodinami
Zeleninová polévka s cizrnou a smetanou
Přidáno před 10 hodinami
Bezinkový sirup
Přidáno před 10 hodinami
Omáčka na špagety s cuketou
Přidáno před 10 hodinami
Aronie griotka a sirup
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečená řepa s česnekem
vojfrancezska před 1 hodinou
Americké okurky
Ludmilka Sykorova před 1 hodinou
Kyselá polévka ze zelených fazolek
Kajkajak před 3 hodinami
Domácí kečup
zuzik8 před 3 hodinami
Plněné papriky
Cernousek před 3 hodinami
Topinka ala Mamka
Nikolina03 před 3 hodinami
Lečo - polotovar
Dagmardasa před 3 hodinami
Čínská "červená" polévka
Macca155 před 4 hodinami
Milouškovy oblíbené broskvové řezy
iveta.kroul před 5 hodinami
Ovocné knedlíky ze spařovaného těsta-jednoduché
Jitule_m před 5 hodinami
Tématické fráze:
jak rozkrmit kvasek,
hnětač těsta do šrotu,
domácí pečivo se šrotem,
rozkrmit kvasek
Suroviny:
mouka,
voda,
kvásek krmený,
mouka žitná chlebová,
voda,
mák,
sůl
Komentáře (3)
Ale aspoň jsem zvládla svoje pečení (kváskové i s droždím) a moje vlastní zkušenosti sepsat do knížky, která mi vyjde už za 14 dnů