Žitný chleba se záparou a mákem

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 2 názory

Suroviny

Zápara:
120 g žitné velice hrubě mleté mouky nebo šrotu
120 g vřelé vody
– zalijeme horkou vodou, dobře promícháme necháme zakryté vychladnout
rozkvas:
30 g pravidelně krmeného kvásku
150 g žitné chlebové mouky
150 g vody
dále:
230 g žitné chlebové mouky
170 g vody
50 g celého máku
2 lžičky soli
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. 10-12 hodin předem uděláme rozkvas a necháme ho zakrytý pracovat v teple místnosti.

  2. Do hotového rozkvasu přidáme záparu a ostatní surroviny a umícháme těsto – není třeba hníst dlouho, žitná mouka nemá přehnané hnětení moc ráda. Hned po umíchání těsto urovnáme do dobře vymazané formy, necháme vykynout a upečeme (230°C, asi 30-35 minut).

  3. Žitné chleby krájíme až 12-24 hodin po jejich upečení. Zato vydrží velice dlouho vláčné.

Poznámka

Další moje recepty s kváskem najdete na stránkách Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 16 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Žitný chleba se záparou a mákem

Tématické fráze: zápara do chleba chléb se záparou pečivo se zaparou žitný chléb z kvásku recepty recept na chleba zápara do na chleba zápara do z chlebového těsta recepty dýňový žitný chléb žitný chléb recept chleba se záparou pečivo se žitnou záparou recept na žitnou mouku záparu žitný chleba z kvásku s zaparou celožitný chléb se záparou domácí chleba se záparou kváskový chléb žitný se záparou pecivo z zitnou zaparou pečivo se záparou recept rohliky se zaparou celozrnný žitný kváskový