Pšenično-žitný chleba se semínky

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 1 názor

Suroviny

40 g pravidelně krmeného kvásku
200 g žitné chlebové mouky
200 g vody
– smícháme a zakryté necháme asi 12 hodin rozkvasit
Dále:
160-170 g vody
200 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
větší hrst dýňových (slunečnicových) semínek
2 lžičky soli
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. k vykvašenému rozkvasu přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto. Nechávám mísit robota, něco okolo 5-7 minut.
    Zakryté těsto necháme v teple kynout přibližně 1,5-2 hodiny, pak stěrkou vyškrábneme na lehce pomoučený stůl, promísíme, popřekládáme a můžeme nechat 20 minut odpočinout.

  2. Zformujeme do bochníku, lehce ho oválíme v mouce a v ošatce dáme kynout do tepla (necelé 3 hodiny – záleží na okolní teplotě a síle kvásku.

  3. Vykynutý chleba vykulíme na rovný plech s pečící fólií, ometeme mouku, svrchu nařízneme, rozprašovačem ho celý orosíme a i s fólií sešoupneme z plechu rovnou do trouby na rozehřátou podložku a upečeme v dobře vyhřáté troubě (220°C/45-50 minut).

Poznámka

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pšenično-žitný chleba se semínky

Tématické fráze: pšenično žitný chléba se semínky žitný chléb žitný chléb se semínky chleba s seminky chleba se seminky

Zapomněl/a jsem heslo