Východňarské pirohy s povidly
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 071 kJ / 973 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 33,68 g |
Tuky | 10,06 g |
Vláknina | 7,50 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 505 mg |
Sůl | 1,21 g |
Sacharidy | 183,20 g |
Postup přípravy
Ještě než začneme těsto vyvalovat, dáme vařit vodu se špetkou soli. Krok 2: Na připravený hladkou moukou pomoučněný vál dáme půlku těsta, kterou pěkně rozválíme, síla těsta musí být 1- 1,5 mm. Po dosažení výše uvedené síly těsta už vrchní část těsta nemoučníme! Krok 3: Hotové těsto rozkrájíme ostrým nožem asi tak na 6 x 6 cm široké čtverce. Do středu čtverců dáváme jídelním nožem z polévkové lžíce povidla o velikosti meruňkové pecky.
Toto opakujeme i s druhou půlkou těsta. Krok 4: Když máme hotovo, čtverce přeložíme do obdélníků nebo trojúhelníků (proto pirohy). Nastává lepení. A tady se mohou přidat a pomáhat i šikovné děti. U nás se slepovaly otevřené okraje pirohů ručně palcem a ukazováčkem, potom se ve vodě nerozlepují. Krok 5: Naházíme do vroucí vody a sem tam promícháme ode dna. Po vyplutí pirohů na hladinu jeden vyjmeme a ochutnáme, zda jsou hotové. Když nejsou, ještě je necháme minutku a vyndáme. Neochlazujeme. Krok 6: V malém kastrůlku zpěníme máslo, kterým na talíři pirohy omastíme a pozor - dle chuti osolíme!!!
Zveřejněno 10. 8. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Východňarské pirohy s povidly
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PDNn
Moje poznámka
Východňarské pirohy s povidly
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PDNn
Nejnovější recepty
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 6 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno před 11 hodinami
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno před 12 hodinami
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno před 12 hodinami
Zapečené brambory s vařenými vejci
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Povidlové šátečky bez kynutí
Hahan před 8 minutami
Rajčatový salát s majonézou
Darwin před 17 minutami
Tatarák z buřtů
Slavista62 před 4 hodinami
Hlávkový salát se škvarečky
Frana74 před 4 hodinami
Královská cukeťačka
trdlo před 4 hodinami
Polévka z růžičkové kapusty s klobáskou
oligarda před 4 hodinami
Zapečené noky s vepřovým masem v hořčičné omáčce
LiborC před 4 hodinami
Jarní pomazánka s vejci
Slavista62 před 4 hodinami
Pikatní polévka z červené čočky
Kajkajak před 4 hodinami
Brokolicová polévka s vločkami
Suzy8 před 5 hodinami
Tématické fráze:
pirohy s povidly,
pirohy s mákem,
pyrohi s povidla,
recept na pirohy s povidly,
pirosky z makem,
pirohy s povidlama,
pirohy s povidly recept,
pirohy s povidli,
povidlove pirohx,
ruské pirohy-recept s povidly,
pirozky s povidly,
vychodnarské lokše,
smažené makove pirozky,
smažené makové pirohy,
recept na pirohy s povidli,
pyrohy s povidlama,
pirohy makove,
povidlove pirohy,
pirohy s povidly a s mákem,
riské pirohy s mákem
Suroviny:
vejce,
mouka polohrubá,
voda,
sůl,
povidla švestková,
voda,
máslo,
sůl
Komentáře (9)
díky nim si pochutnáváme i my všichni, tedy ten kdo sem zavítá.
Kdo založil tento web měl fakt príma nápad. Děkujeme Vám.
Kdo nerad vaří stále stejná jídla, zde si vybere a uvaří si něco nového na co má chuť a
nebo i starší jídla na která už dávno zapomněl.
Já nevím zda měli tenkrát na Slovensku mák, mě to v 8 letech ani nezajímalo.
A jelikož se mák musí dochucovat cukrem, nám vůbec na pirohách nescházel,
ani zde v Čechách nám nescházel i když mák doma byl. Prostě každý je asi od
malička zvyklí na chutě z mládí...
Je to Ukrajina, ano je to pravda, zase chyba jako hrom...
To mi vůbec nedošlo, myslela jsem hlavně na recept.
Ach jo.
Moji rodiče jsou od Michalovec a ty jsou na východě Slovenska, pár km od ruských hranic.
A tak je nám vařila mamka když jsme byly malé. Potom jsme se je naučily i mi, tři sestry.
Chtěla jsi starý recept, tak tady ho máš. A mákem jsme je vůbec nesypaly...
Tento recept už má 72 let, možná i víc, nevím jak dlouho je vařila babička.
To platí i pro ty halušky od mamky.
...
Jednodušší recepty jsou zdravější než ty složité, ale to nemám ze své hlavy...