Celozrnné housky s černuchou
Dopřejte si výživné a chutné pečivo, které spojuje vláčnost celozrnné mouky s jemně pikantní chutí černuchy. Tyto housky jsou skvělou volbou pro zdravou snídani nebo svačinu a navíc krásně provoní celou kuchyni při pečení.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 480 kJ / 1 788 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 58,55 g |
| Tuky | 8,75 g |
| Vláknina | 18,20 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 6,41 g |
| Sůl | 16,00 g |
| Sacharidy | 359,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Připravíme a navážíme všechny suroviny a umícháme kvásek:
Z části surovin (např. 150 g vlažné vody, 100 g celozrnné mouky, cukru a všeho droždí) umícháme kvásek, který zakryjeme a necháme 20-25 minut kynout. Krok 2: K hotovému kvásku přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto, zakryjeme ho proti osýchání a necháme asi 45-60 minut dobře vykynout. Krok 3: Vykynuté těsto na lehce pomoučeném stole propracujeme a rozdělíme na 10-12 dílků. Z každého uděláme maličkou bulku, kterou necháme asi 5-7 minut odpočinout. Krok 4: Poté bulečky rozválíme do delšího pramene (25 cm) a ten pak smotáme do housky. Krok 5: Všechny housky uložíme kousek od sebe na plech s pečicí fólií a necháme vykynout přibližně 30-45 minut. Krok 6: Včas zapneme nahřívat troubu na 190-200 °C (klasika, horní a dolní ohřev). Krok 7: Vykynuté houstičky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme černuchou nebo celým mákem (můžeme je ale upéct i bez posypu) a ve vyhřáté troubě upečeme (přibližně 20-22 minut).
Z části surovin (např. 150 g vlažné vody, 100 g celozrnné mouky, cukru a všeho droždí) umícháme kvásek, který zakryjeme a necháme 20-25 minut kynout. Krok 2: K hotovému kvásku přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto, zakryjeme ho proti osýchání a necháme asi 45-60 minut dobře vykynout. Krok 3: Vykynuté těsto na lehce pomoučeném stole propracujeme a rozdělíme na 10-12 dílků. Z každého uděláme maličkou bulku, kterou necháme asi 5-7 minut odpočinout. Krok 4: Poté bulečky rozválíme do delšího pramene (25 cm) a ten pak smotáme do housky. Krok 5: Všechny housky uložíme kousek od sebe na plech s pečicí fólií a necháme vykynout přibližně 30-45 minut. Krok 6: Včas zapneme nahřívat troubu na 190-200 °C (klasika, horní a dolní ohřev). Krok 7: Vykynuté houstičky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme černuchou nebo celým mákem (můžeme je ale upéct i bez posypu) a ve vyhřáté troubě upečeme (přibližně 20-22 minut).
Zveřejněno 22. 3. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Celozrnné housky s černuchou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pAX1
Moje poznámka
Celozrnné housky s černuchou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pAX1
Nejnovější recepty
Kapr na křenu
Přidáno před 13 hodinami
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 20 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno před 21 hodinami
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 22 hodinami
Vlašský salát podle ČSN
Přidáno před 22 hodinami
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno 10. 12. 2025 14:21:35
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční bramborový salát se sojanézou
puppystaff1993 před 8 hodinami
Celerová pomazánka s nádechem česneku
Olympus před 8 hodinami
Šlehačkové cukroví
KekkyPetra před 8 hodinami
Vánočka II
Sojkal před 9 hodinami
Citronové rohlíčky
Terka39 před 10 hodinami
Nejlepší nadýchané muffiny
VerunkaBerunka před 11 hodinami
Uherská pěna
Daami před 12 hodinami
Zelňačka z hlávkového zelí
Kajkajak před 14 hodinami
Mandlové laskonky
IRBONA před 14 hodinami
Tématické fráze:
celozrnné housky
Suroviny:
voda,
cukr,
mouka celozrnna pšeničná,
mouka hladká,
olej,
sůl,
droždí čerstvé,
vejce,
černucha
Komentáře (4)