Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 894 kJ / 3 799 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 124,79 g |
Tuky | 20,69 g |
Vláknina | 37,12 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 12,84 g |
Sůl | 32,01 g |
Sacharidy | 759,82 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme kvásek: vše dáme do mírně nahřátého porcelánového hrnečku, zamícháme a necháme 10 až 15 minut zkvasit.
Krok 2: Do mísy rozstrouháme 3 studené, oloupané vařené brambory. Potom přidáme hladkou mouku (dát jen 900 g, zbytek nechat na podsypání nebo dát celý 1 kg, ale dát o malinko více vody), sůl, utlučený kmín, fenykl, přilijeme vzešlý kvásek a necelý půllitr vlažné vody. Vše spojíme a těsto na vále dobře propracujeme. Možná, že se vám bude zdát těsto příliš tuhé, ale nemějte obavy, po vykynutí je pružné.
Krok 3: Na připravený plech dáme 1,5 cm vysokou vrstvu mouky ve tvaru dvou šišek. Vypracované chlebové těsto zvlhčenou rukou ztvarujeme na dvě šišky, které položíme na silnou vrstvu mouky na plech a necháme tři čtvrtě hodiny kynout v teplé místnosti. Po vykynutí smeteme z plechu mouku mimo chléb a pomocí štětky nebo plátýnka zvlhčíme mírně osolenou vodou povrch šišek a dáme péci na 15 minut do maximálně rozpálené trouby (250 st. C) v její horní části, nikoliv spodní. Potom chléb opět potřeme osolenou vodou, zmírníme teplotu (200-220 st. C) a pečeme dalších 30 minut. Opět chléb potřeme vodou a dáme jen na 5 až 10 minut dopéci.
Krok 4: Nakonec chléb z trouby vyndáme, ještě potřeme vodou a necháme zvolna chladnout (například tak, že plech podložíme dvěma vařečkami, aby pod něj mohl proudit vzduch). Chléb pečeme celkem 45 až 50 minut. Má výbornou chuť a vydrží dlouho vláčný.
Zveřejněno 2. 5. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Výborný domácí chléb podle časopisu Vlasta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/38GA
Moje poznámka
Výborný domácí chléb podle časopisu Vlasta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/38GA
Nejnovější recepty
Pizza Valencia
Přidáno před 4 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 8 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 2 hodinami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 3 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 4 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 4 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 5 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 5 hodinami
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 6 hodinami
Drůbková polévka
Kajkajak před 7 hodinami
Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem
RenataMaresova před 8 hodinami
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Lastovia před 8 hodinami
Tématické fráze:
recept na výborný domácí chleba,
výborný domácí chleba,
výborný domácí chleb,
jak upéct výborný domácí chleba,
jak upéct domácí na chleba,
jak upéct chleba recept,
jak upéct domácí chleba recept,
jak upéct domácí chleba,
recept na výborný domácí chléb,
výborný chleba z trouby,
chleba z pul kila mouky upeceny v troube,
výborný domácí chleba v troubě,
jak upéct domácí chléb,
vyborny recept na chleba,
jak upéct poloviční chléb v domácí pekárně,
jak se dělá kořenový chleba z hladké mouky,
vyborny domaci chleb v troube,
domácí chléb z kila mouky,
chleba z půl kila,
domácí chléb z půl kila mouky
Suroviny:
mouka hladká výběrová,
brambory,
voda,
sůl,
fenykl,
kvásek,
droždí,
voda,
cukr,
mouka hladká
Komentáře (13)
MamlajdaD:
Pro mne nový byl způsob kynutí a pečení, chleba většinou sázím na rozpálený plech nebo kámen. Ale funguje to dobře i takto
Trochu ma zmiatlo to kysnutie na pomucenom plechu.
Vona cerstveho chleba je vona domova.