Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 457 kJ / 109 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 10,67 g |
Tuky | 2,67 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 20 mg |
Sodík | 1,69 g |
Sůl | 4,13 g |
Sacharidy | 10,67 g |
Postup přípravy
Krok 1: Jogurt s vodou a solí našleháme do pěny a ochutíme podle své chuti, někdo přidá mátu - může být i sušená, někdo přidá česnek.
Krok 2: Myslím, že místo máty by se daly použít i jiné bylinky, např. meduňka, bazalka nebo jiné podle vlastní chuti. Máta se používá v teplejších krajinách hlavně pro její „ochlazovací vlastnosti“.
Ayran se pije na Balkánu, v Turecku i v arabsky mluvících zemích a jeho varint je spousta.
Je to skvělé a zdravé pití, které v letním horku přijde vhod. Krok 3: Já upřednostňuji česnek. Navíc se přiznám, že ředění ayranu dělám obráceně, dávám víc vody než jogurtu, připadá mi to jaksi pitelnější, prostě víc zaženu žízeň. Ale upravit si to podle svého může každý. Mně to moc chutná a vychlazené to opravdu osvěží.
Ayran se pije na Balkánu, v Turecku i v arabsky mluvících zemích a jeho varint je spousta.
Je to skvělé a zdravé pití, které v letním horku přijde vhod. Krok 3: Já upřednostňuji česnek. Navíc se přiznám, že ředění ayranu dělám obráceně, dávám víc vody než jogurtu, připadá mi to jaksi pitelnější, prostě víc zaženu žízeň. Ale upravit si to podle svého může každý. Mně to moc chutná a vychlazené to opravdu osvěží.
Zveřejněno 31. 5. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pravý turecký ayran
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4ZN2
Moje poznámka
Pravý turecký ayran
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4ZN2
Nejnovější recepty
Makronky
Přidáno před 1 hodinou
Tyčinky s parmskou šunkou
Přidáno před 2 hodinami
Jablečné řezy s kandovaným ovocem a čokoládovou polevou
Přidáno před 3 hodinami
Bramborové vafle
Přidáno 17. 5. 2025 05:00
Kedlubnová polévka
Přidáno 16. 5. 2025 19:25
Horký zeleninový salát
Přidáno 16. 5. 2025 16:46
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí chléb bez hnětení
veronika_straka před 20 minutami
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
Didi1 před 30 minutami
Obalovaný květák
radekfiala před 31 minutami
Pečené plněné papriky
danava před 34 minutami
Celerový salát na chlebíčky
kacaba10 před 54 minutami
Rebarborovo-jahodový koláč s drobenkou
Dada66 před 1 hodinou
Vláčný makovec-makovník
Pahak před 1 hodinou
Hrnková bábovka
eVecernice před 1 hodinou
Vepřové plátky na zelenině a žampionech v pomalém hrnci
Petem před 1 hodinou
Litina
Marta.lhotecka@seznam.cz před 2 hodinami
Tématické fráze:
turecky napoj,
turecký kysaný nápoj,
ayran,
turecký jogurtový nápoj,
ayran recept,
ajran,
turecký ajran,
turecký napoj z jogurtu,
turecký airan,
turecký jogurt,
domaci ayran,
ajran turecký nápoje,
jak se dělá ayran,
ayran-cesnekova omáčka,
kysaný turecký nápoj,
turecké nápoje,
ayran foto,
turecký nápoj ayran,
turecký nápoj z jogurtu a vody,
ajran zdravi
Suroviny:
jogurt bílý,
voda,
sůl,
máta,
Komentáře (17)
Jezdíme často do Německa a tam se dá ayran koupit "u Turků" v bistrech a také v kelímcích v supermarketech (jako u nás např. zakysaná smetana). Pijeme ayran i v Německu, kde žije několik milionů Turků, ale česnekovou příchuť jsem ani tam nezaznamenal.
Ayran u nás před lety vyráběla Mlékárna Moravia s podtitulem "jogurtový nápoj". Byl autentický a velmi dobrý. Pak změnili recepturu, podtitul byl "mléčný nápoj" a ten už se nedal pít - bylo to jen slané mléko. Prodával ho Kaufland a už 2 či 3 roky ho není vidět.
Ale abych příliš nemudroval - kdo ayran ještě nezná, ať si ho zkusí udělat, určitě si ho oblíbí.
A ani ne smetanový, za mne nejlepší selský, Hollandia apod. Mimochodem - k masu má oblíbená kombinace na dochucení je špetka chilli a trocha limetkové nebo citronové kúry
Mimochodem - jednou jsem nechávala vypotit na cedníku nastrouhané okurky a vodu z nich jsem přidala do ayranu - skvělé!