Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 530 kJ / 2 756 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 66,50 g |
| Tuky | 192,57 g |
| Vláknina | 32,86 g |
| Cholesterol | 299 mg |
| Sodík | 2,61 g |
| Sůl | 5,15 g |
| Sacharidy | 174,65 g |
Postup přípravy
Krok 1: Květáková omáčka:
Na másle zpěníme cibuli a přidáme rozebraný květák. Zalijeme vývarem a vaříme doměkka. Menší růžičky vyjmeme, zbytek rozmixujeme nebo propasírujeme přes sítko, dochutíme solí, bílým pepřem, zalijeme smetanou, ve které rozpustíme solamyl. Omáčka se hodí ke smaženým pokrmům. (Podle mne by omáčka ještě chtěla dochutit alespoň pár kapkami citr. šťávy, možná i přikořenit např. muškátem.) Krok 2: Mandlová omáčka - podáváme k vařenému a pečenému masu:
Mandle posekáme nadrobno, osmahneme na másle, přidáme najemno postrouhanou karotku, citrónovou šťávu, trochu vody a dusíme doměkka. Směs zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, dochutíme solí a cukrem, povaříme do zhoustnutí. Krok 3: Mandlový rakouský křen:
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu, povaříme a dochutíme solí, cukrem worčestrem a mandlemi. Omáčku povaříme a nakonec vmícháme jemně strouhaný křen. Pokud je omáčka hustá, zředíme ji vývarem a dobře promícháme. Krok 4: Mistrovská omáčka:
Tuto pikantní omáčku připravíme tak, že smícháme všechny přísady a za stálého míchání je povaříme. Krok 5: Mozečková omáčka:
Na sádle zpěníme posekanou cibuli, odblaněný mozeček osolíme, okořeníme a jemně osmahneme. Připravenou jíšku zředíme vývarem z kostí, přidáme k mozečku, společně povaříme i s mozečkem a pečlivě rozmixujeme nebo protlačíme přes sítko. Dochutíme a zjemníme smetanou.
Na másle zpěníme cibuli a přidáme rozebraný květák. Zalijeme vývarem a vaříme doměkka. Menší růžičky vyjmeme, zbytek rozmixujeme nebo propasírujeme přes sítko, dochutíme solí, bílým pepřem, zalijeme smetanou, ve které rozpustíme solamyl. Omáčka se hodí ke smaženým pokrmům. (Podle mne by omáčka ještě chtěla dochutit alespoň pár kapkami citr. šťávy, možná i přikořenit např. muškátem.) Krok 2: Mandlová omáčka - podáváme k vařenému a pečenému masu:
Mandle posekáme nadrobno, osmahneme na másle, přidáme najemno postrouhanou karotku, citrónovou šťávu, trochu vody a dusíme doměkka. Směs zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, dochutíme solí a cukrem, povaříme do zhoustnutí. Krok 3: Mandlový rakouský křen:
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu, povaříme a dochutíme solí, cukrem worčestrem a mandlemi. Omáčku povaříme a nakonec vmícháme jemně strouhaný křen. Pokud je omáčka hustá, zředíme ji vývarem a dobře promícháme. Krok 4: Mistrovská omáčka:
Tuto pikantní omáčku připravíme tak, že smícháme všechny přísady a za stálého míchání je povaříme. Krok 5: Mozečková omáčka:
Na sádle zpěníme posekanou cibuli, odblaněný mozeček osolíme, okořeníme a jemně osmahneme. Připravenou jíšku zředíme vývarem z kostí, přidáme k mozečku, společně povaříme i s mozečkem a pečlivě rozmixujeme nebo protlačíme přes sítko. Dochutíme a zjemníme smetanou.
Zveřejněno 13. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčky K, M (květáková, mandlová, mandlový rakouský křen, mistrovská a mozečková)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m34n
Moje poznámka
Omáčky K, M (květáková, mandlová, mandlový rakouský křen, mistrovská a mozečková)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m34n
Nejnovější recepty
Rolády z plněné tortilly
Přidáno před 34 minutami
Chuťovky s kuřecím raráškem
Přidáno před 56 minutami
Uherské řezy z Jičínského salámu Pikant
Přidáno před 1 hodinou
Datlové kuličky
Přidáno před 5 hodinami
Domácí datlová pasta
Přidáno před 7 hodinami
Rychlá a výborná majonéza z vařených vajec
Přidáno před 7 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nejlepší vaječný koňak
MarieBrozova před 34 minutami
Řezy s tvarohovým karamelem
Koffi před 52 minutami
Vánoční roládka
HelenkaKrizova před 1 hodinou
Bramborové šulánky s mákem
ZlataG před 2 hodinami
Vaječný koňak
Vigousek před 3 hodinami
Kynutý houskový knedlík 2
JitkaVyk před 3 hodinami
Tvarohová štola
Pavlina3 před 3 hodinami
Vepřové nudličky v pikantní omáčce s houbami a sýrem
Jan Nemec před 3 hodinami
Rychlé a snadné vepřové nudličky - fofr večeře
Trol60 před 4 hodinami
Pravý vepřový guláš
Sima1996 před 4 hodinami
Tématické fráze:
mozeckova omacka se smetanou
Suroviny:
květák,
cibule,
pepř bílý,
máslo,
vývar masový,
smetana,
solamyl,
mandle,
mouka hladká,
máslo,
karotka,
cukr,
voda,
máslo,
mouka hladká,
mléko,
křen,
mandle loupané,
cukr,
omáčka worcesterová,
vývar masový,
omáčka sojová,
cukr,
voda,
olej,
zázvor,
cibule,
česnek,
víno červené dezertní,
škrob,
vývar masový,
sádlo,
cibule,
mozeček vepřový,
pepř,
jíška,
vývar masový,
smetana
Komentáře (13)
Děkuji za vyzkoušení nejmíň na stokrát
Já mám s fotografováním pořád ještě problémy, když něco vyfotím, tak se mi fotky do počitače stáhnou nejdřív za tři neděle,
Ještě jeden dík