Omáčky M, O, P (meruňková, myslivecká, okurková speciál, z moravské klobásy, papriková)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 950 kJ / 1 661 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 24,24 g |
Tuky | 127,80 g |
Vláknina | 20,89 g |
Cholesterol | 117 mg |
Sodík | 126 mg |
Sůl | 0,10 g |
Sacharidy | 86,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Meruňková omáčka:
Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem smíchaným s vodou, přidáme posekané meruňky a dobře povaříme. Povařenou omáčku i s meruňkami dobře rozmixujeme a dochutíme cukrem a solí. Z nakládaných meruněk přidáváme i šťávu. Podáváme k vařenému masu z polévek. Krok 2: Myslivecká hnědá omáčka:
Houby pokrájené na plátky osmahneme na oleji dozlatova, přidáme posekanou cibuli, zalijeme bílým vínem a povaříme. Na závěr přilijeme základní hnědou omáčku, posekaný estragon a pažitku. Podle chuti přisolíme. Podáváme ke všem masům upraveným na grilu a k minutkám. . Krok 3: Okurková omáčka "speciál":
Očištěnou okurku nastrouháme na tenká kolečka, přidáme utřený česnek se solí, sůl, pepř, zalijeme trochou vody a povaříme doměkka (podle toho, jak kdo chce měkké, já nevařím vůbec, jen dobře prošlehám vidličkou). Po odstavení přidáme tvaroh zředěný trochou vinného octa (vyšlehat ponorným mixérem), posekaný kopr a pažitku. Promícháme. Podáváme ke grilovaným masům a opečené uzenině. Krok 4: Omáčka z moravské klobásy:
Na sádle zpěníme posekanou cibuli, zaprášíme moukou a červenou paprikou, osmahneme, zalijeme vývarem a dobře provaříme. Na závěr přidáme rozemleté nebo drobně nakrájené moravské klobásy, mírně povaříme a dochutíme pepřem a solí. Krok 5: Papriková omáčka ze zelených paprik:
Drobně pokrájenou cibuli a nakrájenou papriku podusíme na oleji, přimícháme rajčatový protlak (šťávu), podle potřeby zředíme vývarem, osolíme, opepříme, krátce povaříme. Podáváme k pečenému masu.
Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem smíchaným s vodou, přidáme posekané meruňky a dobře povaříme. Povařenou omáčku i s meruňkami dobře rozmixujeme a dochutíme cukrem a solí. Z nakládaných meruněk přidáváme i šťávu. Podáváme k vařenému masu z polévek. Krok 2: Myslivecká hnědá omáčka:
Houby pokrájené na plátky osmahneme na oleji dozlatova, přidáme posekanou cibuli, zalijeme bílým vínem a povaříme. Na závěr přilijeme základní hnědou omáčku, posekaný estragon a pažitku. Podle chuti přisolíme. Podáváme ke všem masům upraveným na grilu a k minutkám. . Krok 3: Okurková omáčka "speciál":
Očištěnou okurku nastrouháme na tenká kolečka, přidáme utřený česnek se solí, sůl, pepř, zalijeme trochou vody a povaříme doměkka (podle toho, jak kdo chce měkké, já nevařím vůbec, jen dobře prošlehám vidličkou). Po odstavení přidáme tvaroh zředěný trochou vinného octa (vyšlehat ponorným mixérem), posekaný kopr a pažitku. Promícháme. Podáváme ke grilovaným masům a opečené uzenině. Krok 4: Omáčka z moravské klobásy:
Na sádle zpěníme posekanou cibuli, zaprášíme moukou a červenou paprikou, osmahneme, zalijeme vývarem a dobře provaříme. Na závěr přidáme rozemleté nebo drobně nakrájené moravské klobásy, mírně povaříme a dochutíme pepřem a solí. Krok 5: Papriková omáčka ze zelených paprik:
Drobně pokrájenou cibuli a nakrájenou papriku podusíme na oleji, přimícháme rajčatový protlak (šťávu), podle potřeby zředíme vývarem, osolíme, opepříme, krátce povaříme. Podáváme k pečenému masu.
Zveřejněno 18. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčky M, O, P (meruňková, myslivecká, okurková speciál, z moravské klobásy, papriková)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k3vK
Moje poznámka
Omáčky M, O, P (meruňková, myslivecká, okurková speciál, z moravské klobásy, papriková)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k3vK
Nejnovější recepty
Kuřecí kousky v lepkavé omáčce s pak choi
Přidáno před 7 hodinami
Třešňová granita
Přidáno před 12 hodinami
Broskvový kompot
Přidáno před 15 hodinami
Cuketové placičky s nivou
Přidáno před 17 hodinami
Starý jižanský recept na nakládané melounové slupky
Přidáno 29. 6. 2025 17:36
Naložený česnek v sádle
Přidáno 29. 6. 2025 17:15
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koláč s rebarborou a tvarohem
Lucie Hertlova před 3 hodinami
Řezy ORGASMUS
jaroslava.muckova61 před 7 hodinami
Vepřové srdce na smetaně
Sahula před 9 hodinami
Guláš z vepřového srdce a jater
Sahula před 9 hodinami
Křenová krkovička pečená s brambory
Sahula před 9 hodinami
Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá
Werronika před 9 hodinami
Bábovka (hrníčková, olejová)
Evculina84 před 10 hodinami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
loribert před 12 hodinami
Mrkvová bábovka
Misad před 14 hodinami
Tématické fráze:
myslivecká omáčka,
omačka že sadla
Suroviny:
sádlo,
mouka hladká,
mléko,
smetana sladká,
cukr,
víno bílé,
houby,
protlak rajčatový,
olej,
cibule,
estragon,
petrželka,
tvaroh kostka,
česnek,
pepř,
ocet vinný,
pažitka,
klobása moravská,
sádlo,
cibule,
mouka hladká,
paprika sušená sladká,
vývar,
pepř,
paprika čerstvá zelená,
olej,
cibule,
protlak rajčatový,
vývar zeleninový,
pepř
Komentáře (4)
Z toho pouze 4 rcp s použitím salátové okurky...
Z toho POUZE 1 recept, kde je jen tak mimochodem v postupu zmíněno "já nevařím vůbec,"
MamlajdaD:
Taky nevařím