Omáčky M, O, P (meruňková, myslivecká, okurková speciál, z moravské klobásy, papriková)

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Omáčky 0 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

Meruňková omáčka:
40 g sádla
60 g hladké mouky
2 dl mléka a trochu vody
1 dl sladké smetany
trochu zavařených nebo čerstvých meruněk
cukr a sůl
Myslivecká hnědá omáčka:
2,5 dl základní hnědé omáčky
0,5 dl bílého vína
150 g míchaných hub
lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce oleje
menší cibule,
sůl, trochu estragonu,
pažitka, petrželka
Okurková omáčka "speciál":
1 větší hadovka
kostka tvarohu
2 stroužky česneku
sůl a pepř
lžíce vinného octa
lžíce kopru a lžíce pažitky
Omáčka z moravské klobásy:
2-3 moravské klobásy
50 g sádla
cibule
hladká mouka
lžíce červené mleté papriky
1/2 l vývaru z kostí
pepř a sůl
Papriková omáčka ze zelených paprik:
100 g zelených paprik
olej
50 g cibule
150 g rajčatového protlaku (šťávy)
0,5 l zeleninového vývaru
sůl a pepř
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Meruňková omáčka:
    Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem smíchaným s vodou, přidáme posekané meruňky a dobře povaříme. Povařenou omáčku i s meruňkami dobře rozmixujeme a dochutíme cukrem a solí. Z nakládaných meruněk přidáváme i šťávu. Podáváme k vařenému masu z polévek.

  2. Myslivecká hnědá omáčka:
    Houby pokrájené na plátky osmahneme na oleji dozlatova, přidáme posekanou cibuli, zalijeme bílým vínem a povaříme. Na závěr přilijeme základní hnědou omáčku, posekaný estragon a pažitku. Podle chuti přisolíme. Podáváme ke všem masům upraveným na grilu a k minutkám. .

  3. Okurková omáčka "speciál":
    Očištěnou okurku nastrouháme na tenká kolečka, přidáme utřený česnek se solí, sůl, pepř, zalijeme trochou vody a povaříme doměkka (podle toho, jak kdo chce měkké, já nevařím vůbec, jen dobře prošlehám vidličkou). Po odstavení přidáme tvaroh zředěný trochou vinného octa (vyšlehat ponorným mixérem), posekaný kopr a pažitku. Promícháme. Podáváme ke grilovaným masům a opečené uzenině.

  4. Omáčka z moravské klobásy:
    Na sádle zpěníme posekanou cibuli, zaprášíme moukou a červenou paprikou, osmahneme, zalijeme vývarem a dobře provaříme. Na závěr přidáme rozemleté nebo drobně nakrájené moravské klobásy, mírně povaříme a dochutíme pepřem a solí.

  5. Papriková omáčka ze zelených paprik:
    Drobně pokrájenou cibuli a nakrájenou papriku podusíme na oleji, přimícháme rajčatový protlak (šťávu), podle potřeby zředíme vývarem, osolíme, opepříme, krátce povaříme. Podáváme k pečenému masu.

Poznámka

Základní omáčky budou všechny až skoro na konci seriálu.

HNĚDÁ OMÁČKA (použitá v Myslivecké omáčce):

3 lžíce hladké mouky, 80 g másla, 1 dl bílého vína, bobkový list, trochu octa, bílý pepř, sůl, citr. šťáva.

Hladkou mouku upražíme na másle dohněda, zředíme vodou a bílým vínem, povaříme, dochutíme octem, citronovou šťávou, solí a bílým pepřem (můžeme přidat i bobkový list).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Omáčky M, O, P (meruňková, myslivecká, okurková speciál, z moravské klobásy, papriková)

K receptu nejsou žádné komentáře.

Zapomněl/a jsem heslo