Omáčky K, M (květáková, mandlová, mandlový rakouský křen, mistrovská a mozečková)

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Omáčky 10 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si neoblíbil žádný kuchař
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

Květáková omáčka:
1/2 hlavy květáku
cibule
sůl a bílý pepř
30 g másla
1/2 l vývaru z drůbeže
2 dl smetany
lžíce solamylu
Mandlová omáčka:
100 g mandlí
40 g hladké mouky
30 g másla
200 g karotky
citr. šťáva
sůl a cukr podle chuti
2 dl vody
Mandlový rakouský křen:
2 polévkové lžíce másla
2 polévkové lžíce hladké mouky
2-3 dl mléka
1 polévková lžíce křenu
40 g strouhaných loupaných mandlí
sůl a cukr podle chuti
worčestrová omáčka
vývar z masa
Mistrovská omáčka:
2 lžíce sójové omáčky
špetka cukru
2 lžíce vody
1 lžíce oleje
špetka zázvoru
1 drobně usekaná cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce dezertního vína
1/2 lžičky škrobu
1 dl vývaru
Mozečková omáčka:
20 g sádla
cibule
1 vepřový mozeček
sůl a pepř
70 g jíšky ze sádla a mouky
vývar z kostí
1 dl smetany
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Květáková omáčka:
    Na másle zpěníme cibuli a přidáme rozebraný květák. Zalijeme vývarem a vaříme doměkka. Menší růžičky vyjmeme, zbytek rozmixujeme nebo propasírujeme přes sítko, dochutíme solí, bílým pepřem, zalijeme smetanou, ve které rozpustíme solamyl. Omáčka se hodí ke smaženým pokrmům. (Podle mne by omáčka ještě chtěla dochutit alespoň pár kapkami citr. šťávy, možná i přikořenit např. muškátem.)

  2. Mandlová omáčka - podáváme k vařenému a pečenému masu:
    Mandle posekáme nadrobno, osmahneme na másle, přidáme najemno postrouhanou karotku, citrónovou šťávu, trochu vody a dusíme doměkka. Směs zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, dochutíme solí a cukrem, povaříme do zhoustnutí.

  3. Mandlový rakouský křen:
    Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu, povaříme a dochutíme solí, cukrem worčestrem a mandlemi. Omáčku povaříme a nakonec vmícháme jemně strouhaný křen. Pokud je omáčka hustá, zředíme ji vývarem a dobře promícháme.

  4. Mistrovská omáčka:
    Tuto pikantní omáčku připravíme tak, že smícháme všechny přísady a za stálého míchání je povaříme.

  5. Mozečková omáčka:
    Na sádle zpěníme posekanou cibuli, odblaněný mozeček osolíme, okořeníme a jemně osmahneme. Připravenou jíšku zředíme vývarem z kostí, přidáme k mozečku, společně povaříme i s mozečkem a pečlivě rozmixujeme nebo protlačíme přes sítko. Dochutíme a zjemníme smetanou.

Poznámka

Kdyby se mě někdo chtěl zeptat, proč se ta Mistrovská omáčka jmenuje mistrovská, tak to prosím nevím, ten recept není můj, já jsem recept i s názvem jen převzala jako zajímavý do tohoto souboru receptů. (Ale taky mi to trochu vrtá hlavou.)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Omáčky K, M (květáková, mandlová, mandlový rakouský křen, mistrovská a mozečková)

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    hosta (moderátorka): Máš pravdu v tom, že "K" už bylo posledně, ale tahle květáková se mi tam už nevešla, tak je tady jako pokračování. :-8 A i při tom množství omáček, které mám, tak žádná nezačíná písmenem "L", musela bych si jí vymyslet.:-O;-):-D Tak jsem písmeno překočila, vždyť to řadím podle abecedy jen pro snazší hledání,už jsem přeskočila např. písmeno "E", i když estragonovou omáčku nějakou mám, ale ten recept se mi nelíbil, co nadělám. Přesouvám si recepty v oddílu Omáčky v mém maxisouboru na wordu, abych vyhověla abecedě, např. spousta jich začíná písmenem "O" a slovem Omáčka (taková nebo onaká). tak s tím šoupu pod příslušné písmeno podle hlavní chuťové ingredience, atd, vybírám, které tady nejsou , tedy aspoň ne ve velkém množství, nedávám recepty např. na houbovky, koprovky a další, a fakt se snažím z toho "omáčkového seriálu" udělat něco použitelného. Ale myslím si, že jsem se do toho neměla pouštět, nevím, jestli je to k něčemu dobré (což jsem si ze začátku myslela, že je). Ale vydržím a dodělám to, styděla bych se, kdybych to vzdala v půlce. :-) Asi mi z toho naskočí další vrásky:-D:-D, ale ono už jich je, že se to ztratí;-):-D Tak mi drž palce a já se pokusím to nějak dotáhnout do "zdárného konce". Posílám moc hezký pozdrav!:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Trochu jsi v tom názvosloví ztratila system;-), od písmene K už tu omáčky byly:-). L je preskoceno schválně?

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    bofinka: Děkuji za odpověď a za vysvětlení. :-8 Stejně mi ale zůstává záhadou, proč pod názvem, ve kterém je vyloženě slovo "rakouský" to není nikde zmíněno. Ta omáčka je tedy jakýsi český recept, který vychází z toho původního rakouského?! Ale co nadělám, nebudu nad tím mudrovat, a ať si každý udělá úpravu a dochucení podle svojí chuti. ;-) Měj se moc hezky a zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    hospodyně: doba se mění a chutě také. ;-) Ono to tak bylo vlastně vždycky, ale člověk si to nechce připustit. Na ty mlaďásky se nezlob, oni už jiní nebudou. :-D (Však oni jim to jejich děti nebo vnuci oplatí, to se neboj:-D). Těm jejich potomkům zase nebude chutnat něco jiného. ;-):-D Buď zdráva a měj se hezky!:-K:-K

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    MamlajdaD: To neni MUJ recept, je original rakouzsky. V podstate je to ceska krenova omacka s pridanim mletych mandli. Patri tam i smetana, nekdy davaji i zakysanou. V tom pripade pak ji uz nedokyseluji.

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    MamlajdaD: k tomu mozečku - myslím, že původ té naší omáčky byl v tom, aby se mozeček využil pro víc lidí. Tenkrát. Bobkový list je tam velmi důležitý, musí být znát. Omáčka se připravuje docela řídká, nakyslá s hrudkami nedokonale rozetřeného mozečku. Ale je fakt, že naše nejmladší generace a "přiženění" už jí k ovaru jen jablečný křen.:-D

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    bofinka: Děkuji za komentář. ;-):-8 No já jsem ten recept ve formě omáčky už převzala, a myslím, že k některému masu se i hodí i v těto formě. A co se týká tvého dodatku k ingrediencím, nahlédla jsem do několika receptů na webu a v žádném to uvedené nebylo. No neprohlédla jsem jich zase tolik, takže přijímám tvůj doplněk s tím, že to s tvojí úpravou také může být moc dobré, ale recept měnit nebudu, tento můj odpovídá standartu. Ale vyzkouším příležitostně tvojí úpravu, věřím, že mi bude chutnat. Díky a zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Mandlový rakouský křen: Patri tam jeste citron nebo jablecny ocet, worcester. omacka podle klasickeho receptu ne. Tim netvrdim, ze recept pokazi ;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    hospodyně: Díky za komentář, je zajímavý. U nás se zase mozeček dělal o zabíjačku s vejci, těch muselo být dost, aby se na každého dostal krajíček chleba s mozečkem. Bylo to vlastně první jídlo z pašíka, i když to bylo, jak se říká "do jednoho zubu":-8. Ale než se dovařil ovar, muselo to na tu chvíli stačit.;-) Jinde mozečkem zase prý zahušťují zabíjačkový guláš. Mne zajímá ten bobkový list, ale nevím, jestli by se hodil i do téhle smetanové omáčky, ale myslím, že jo. ;-) Díky a zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-KMozečkovou omáčku děláme při zabíjačce k obědu k ovaru. Přidávám bobkový list, ten je tam hodně důležitý, okyselit octem a nedávám smetanu. K vařenému masu nám moc chutná. Může se přidat i trochu naškrabaných jater. V naší vesnici je to tradiční zabijačková omáčka.:yes:

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo