Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkonošská libečková česnečka - opiška

Tato jednoduchá polévka pochází z Krkonoš - odtud i její název, vopich je v podkrkonošském nářečí libeček. Polévka skvěle chutná i voní po česneku a libečku a podává se s křupavým osmaženým chlebem.

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 10 min

15 min (5 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 642 kJ /
631 kcal
Bílkoviny21,60 g
Tuky17,02 g
Vláknina43,70 g
Cholesterol 14 mg
Sodík 3,28 g
Sůl8,00 g
Sacharidy91,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vodu přivedeme k varu. Krok 2: Přidáme sádlo, utřený česnek a polévku odstavíme. Přidáme nasekané bylinky a dosolíme. Už nevaříme. Krok 3: Polévku rozlijeme do talířů a podáváme s osmaženým křupavým chlebem.

TIP: Jak připravit česnečku

Zveřejněno 14. 5. 2020

Poznámka autorky mika59

Zdroj: KOPRA - Mírně upraveno

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kqMx

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kqMx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

EvaSk: Jako kopřivě nebo libečku, zřejmě kopřivě, né _?

Výborný nápad! Vždycky jsem dělala oukrop z vody z bramborů. Už byla slaná a s kmínem pár bramborů jsem tam nechala, česnek a nasekané bylinky po vypnutí. A nezbytné krutonky z opečeného chleba. Naše maminka nám k tomu dávala brambory omaštěné sádlem i se škvarky a smíchané s cibulovou natí. Dělala nám jednoduché teplé večeře a bylo to prima.

:-)<3:yes: do česnečky libeček dávám ale kopřivy nikde nemám ani kupodivu na vedlejší zahrádce, která je zaplevelená nerostou, ;-) Miládko líbí se mi jak si každá přidá něco podle svého a uvaří jinou polévku . Foto jako vždy nádherné :yes::yes::-K

cathleen: Z dětství znám tuto rostlinu pod názvem vopich. Jinak se jí tady v Podkrkonoší neříkalo.

zizala: Děkuji za fotku..:-K:-K

Už jsem ji kdysi vařila, přidávala jsem brambory. Musím zopakovat. Díky za připomenutí :yes:

cathleen: Děkuji :-K:-K

Tohle polévku (nebo jí hodně podobnou) jsem potkala kdysi v knize J. Marholda - Krkonošská kuchařka. Tam ji tuším nazývali vopich, vopichová polévka :-) Moc pěkná, Milado :yes:

Já bych tu česnečku udělala z vody, v níž se ty brambory vařily, přinejmenším ty rané. ;-)

Anna Kocikova: a já zase ráda dávám kroupy, které mám pořád uvařené a naporcované v mrazáku, je to rychlovka, minulý týden jsem ji dělala a dala ještě medvědí česnek:-)

Miladko,vypadá moc hezky:-KJestli chceš příště přidat brambory,tak vyzkoušej bramborkaši,nebo jen šťouchané(z předešlého dne)je to moc fajn.Já pak do toho ještě zavařují rozšlehané vejce.

MamlajdaD: Mika59: Já dělám podobnou, říkám jí fofrčesnečka. Do varné konvice dám vodu, do kastrolku kmín, majoránku, zaliji horkou vodou, do ní rozklepnu vajíčko, to nejprve rozšlehám trochu vidličkou a přidám utřený česnek se solí, tím vůbec nešetřím a nakonec nakrájenou pažitku. S opečeným chlebem na sádle nemá chybu ;-)

MamlajdaD: Je rychlá, jednoduchá a dobrá. Přidala jsem více česneku a příště přidám brambory, bude sytější..a děkuji..:-K:-K

Tuhle polévku zkusím až budu v časové tísni, zatím to vždy byla česnečka. ;-):-8 Jen ten libeček kdyby rostl rychleji (letošní výsev do květináče). :-O;-) Ono ze sušeného by to asi nebylo to pravé. :-(;-) Přeji hodně zdraví! :-K:-K:-K

Suroviny:
voda, kopřivy, libeček, sádlo, česnek, sůl, chléb

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu