Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 484 kJ / 2 506 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 331,98 g |
Tuky | 89,44 g |
Vláknina | 29,10 g |
Cholesterol | 1,04 g |
Sodík | 965 mg |
Sůl | 1,90 g |
Sacharidy | 85,64 g |
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 250 °C (elektrická) / 230 °C (horkovzdušná). Vetřeme sůl do masa, opepříme a polijeme olivovým olejem. Použijeme tenký, ostrý nůž, abychom mohli provést cca 16 hlubokých řezů. Do řezu vložíme kousek rozmarýnu s česnekem (viz foto). Na dno pekáče dáme nakrájenou cibuli na kolečka a několik stroužků česneku, rozkrojených na půlky. Navrch položíme maso a podlijeme ještě vodou. Zakryjeme víkem anebo dvojitou vrstvou alobalu. Vložíme do trouby a snížíme teplotu na 175 °C (elektrika) / 150 °C (horko vzduch). Pečeme zakryté po dobu 3 hodin. Potom odstraníme alobal (odkryjeme) a přidáme k masu nakrájenou mrkev a petržel na malé kousky. Zvýšíme teplotu trouby na 200 °C a pečeme dalších 30 minut, dokud kůžička nebude křehká a zelenina měkká. Nyní by se maso mělo krásně rozpadat. Odstraníme maso z pekáče a přeneseme na talíř. Zakryjeme maso alobalem, několika utěrkami a necháme ho odpočívat po dobu 20-30 minut. Potom podáváme. Krok 2: Příprava omáčky:
Poloviční množství upečené zeleniny vyndáme z pekáče a použijeme jako přílohu k masu. Zbytek zeleniny (cibule, česnek, mrkev a petržel) s výpečkem z masa zaprášíme moukou, zamícháme, přidáme trochu vody a vše rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem. Necháme vařit 1 až 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Krok 3: Příprava brambor:
Brambory nakrojíme do 3/4 na ježka (viz foto), posolíme a posypeme rozmarýnem. Polijeme olivovým olejem anebo použijeme olej ve spreji. Přidáme do trouby v době, kdy přidáváme do trouby mrkev s petrželí. Necháme péct ve spodní části trouby (dolní rošt pod masem) 45 min. Maso vyndaváme o 15 min dříve, aby si odpočinulo.
Zveřejněno 24. 5. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šťavnatá jehněčí plec na rozmarýnu a česneku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gmyl
Moje poznámka
Šťavnatá jehněčí plec na rozmarýnu a česneku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gmyl
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 11 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 12 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 20 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rýžový nákyp s broskvemi
Yennefer1 před 6 minutami
Jahodové muffins
kahus308 před 19 minutami
Meruňkový koláč
Evellinka před 46 minutami
Švestkové kuličky z tofu
Ivanka Rohacova před 2 hodinami
Rychlé kuřecí rizoto pro začátečníky
Kohoutova před 2 hodinami
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 7 hodinami
Špenátová polévka
brtna před 8 hodinami
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 9 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 9 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 10 hodinami
Suroviny:
plec vepřová,
olej olivový,
pepř,
cibule,
česnek,
rozmarýn čerstvý,
voda,
mrkev,
petržel,
mouka bezlepková,
voda,
pepř,
brambory,
sůl,
rozmarýn čerstvý,
olej olivový
Komentáře (6)
Každopádně změna soli za normální receptu jistě neuškodí
No, až na tu himalájskou sůl, že
https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navo...