Šťavnatá jehněčí plec na rozmarýnu a česneku

marie1eagle Kuchařka: marie1eagle

Doba přípravy: 30 min + 3,5 hod pečení + 30 min odpočinek 4 porce Dietní recepty , Bezlepkové, Ostatní 5 názorů

Suroviny

Maso:
1,6 kg jehněčí plece
2 lžíce olivového oleje
2 lžičky himalájské nebo mořské soli
1 lžička 4 druhů pepře anebo klasický černý pepř
1 velká cibule
1,5 hlavičky česneku
větvičky čerstvého rozmarýnu
250 ml vody
Omáčka:
3 mrkve
1 petržel
1 lžíce bezlepkové mouky (Doves Farm nebo Jizerka)
250 ml vody nebo 125 ml vody a 125 ml červeného vína
sůl a pepř na dochucení
Příloha:
3 brambory na porci
sůl (himalájská nebo mořská)
větvičky čerstvého rozmarýnu
olivový olej
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Příprava masa:
    Troubu předehřejeme na 250 °C (elektrická) / 230 °C (horkovzdušná). Vetřeme sůl do masa, opepříme a polijeme olivovým olejem. Použijeme tenký, ostrý nůž, abychom mohli provést cca 16 hlubokých řezů. Do řezu vložíme kousek rozmarýnu s česnekem (viz foto). Na dno pekáče dáme nakrájenou cibuli na kolečka a několik stroužků česneku, rozkrojených na půlky. Navrch položíme maso a podlijeme ještě vodou. Zakryjeme víkem anebo dvojitou vrstvou alobalu. Vložíme do trouby a snížíme teplotu na 175 °C (elektrika) / 150 °C (horko vzduch). Pečeme zakryté po dobu 3 hodin. Potom odstraníme alobal (odkryjeme) a přidáme k masu nakrájenou mrkev a petržel na malé kousky. Zvýšíme teplotu trouby na 200 °C a pečeme dalších 30 minut, dokud kůžička nebude křehká a zelenina měkká. Nyní by se maso mělo krásně rozpadat. Odstraníme maso z pekáče a přeneseme na talíř. Zakryjeme maso alobalem, několika utěrkami a necháme ho odpočívat po dobu 20-30 minut. Potom podáváme.

  2. Příprava omáčky:
    Poloviční množství upečené zeleniny vyndáme z pekáče a použijeme jako přílohu k masu. Zbytek zeleniny (cibule, česnek, mrkev a petržel) s výpečkem z masa zaprášíme moukou, zamícháme, přidáme trochu vody a vše rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem. Necháme vařit 1 až 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne.

  3. Příprava brambor:
    Brambory nakrojíme do 3/4 na ježka (viz foto), posolíme a posypeme rozmarýnem. Polijeme olivovým olejem anebo použijeme olej ve spreji. Přidáme do trouby v době, kdy přidáváme do trouby mrkev s petrželí. Necháme péct ve spodní části trouby (dolní rošt pod masem) 45 min. Maso vyndaváme o 15 min dříve, aby si odpočinulo.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 27 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Šťavnatá jehněčí plec na rozmarýnu a česneku

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    :yes:recept se mi líbí , určitě je výsledek moc dobrý , :-) škoda, že není hlavní foto to krásné servírování :-K přeji hodně úspěchů

    Odpovědět

  • marie1eagle marie1eagle(autor receptu)

    srettka: Děkuji Vám, za Váš komentař:yes: Nevěděla jsem, že v lékárnách můžou prodávat životu škodlivé potraviny;-) Nicméně, jak jsem psala již níže, našla jsem na netu několik jiných vědeckých článků, kde sůl chválí, tak si myslím, že to je věc názoru;-). Ale ať si každý osolí podle své chuti:-D Děkuji:yes:

    Odpovědět

  • srettka srettka

    marie1eagle: prodávají, protože je to dobrý byznys. Já to taky nevěděla. Sůl jsem určitě alespoň jednou doma měla a solnou lampu taky. Asi to někdo podrobil výzkumu a na světlo vyšla skutečnost.
    Každopádně změna soli za normální receptu jistě neuškodí;-) a my jsme zase o něco moudřejší:-D

    Odpovědět

  • marie1eagle marie1eagle(autor receptu)

    casino: Děkuji Vám za Váš komentář:yes: Není EVOO taky olivový olej, akorát je "extra virgin"?;-) Kdyby byla Himalajská sůl tak škodlivá, tak proč jí prodávají v lékárnách a je doporučovaná v nutričních klubech a diabetology? Našla jsem jiné články, kde tuto sůl chválí. Myslím si, že to je věc názoru.:-) Ale děkuji za příspěvek.

    Odpovědět

  • casino casino

    Sice by mi přišlo líto toho olivového oleje (mám pouze EVOO) ale recept se mi líbí... :yes:
    No, až na tu himalájskou sůl, že 8-(
    https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navo...

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo